ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Γέννηση του Σωτήρος Ιησού Χριστού Χριστός Γεννάται Δοξάσατε

η-γέννηση-του-σωτήρος-ιησού-χριστού-χρ-256800

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Ολόκληρος ο Χριστιανικός κόσμος απ’ άκρον εις άκρον της Οικουμένης πανηγυρίζει σήμερα την κοσμοσωτήρια Γέννηση του Θεανθρώπου.

Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι για τους πολλούς ένα πνεύμα καταναλωτικό, μια συγκυρία κοινωνικών συναναστροφών και καταναλωτικής μανίας. Μια εικόνα που δυστυχώς μας έχει έρθει από το εξωτερικό.

Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί άραγε ο Χριστός διάλεξε να γεννηθεί μέσα στο σπήλαιο, μέσα στη φάτνη; Ο Θεός ως άνθρωπος στο πρόσωπο του Χριστού ήλθε και έζησε στη γη ταπεινά και απαρατήρητα. Ποια όμως ανάγκη εξυπηρέτησε ο συγκεκριμένος τρόπος της γεννήσεως Του; Διότι, αν γεννιόταν σε κάποιο σπίτι πάλι απαρατήρητος θα περνούσε και πάλι ταπεινός θα ήταν.

Διάλεξε να γεννηθεί μέσα στο σπήλαιο και όχι κανονικό στάβλο για να μας δείξει ότι ο Θεός δεν κατοικεί μέσα σε χειροποίητους ναούς αλλά μέσα στις καρδιές όσων μπορούν να Τον δεχτούν και να ζουν ταπεινοί και χωρίς κομπασμούς και αυτοπροβολή. Διάλεξε τη φάτνη των αλόγων για να μας δείξει ότι ήλθε και κατοίκησε μέσα στην αλογία του κόσμου, ενός κόσμου που κυριαρχούνταν από την αμαρτία. Μέσα στην παραζάλη της αμαρτίας και της υποκρισίας δεν Τον αποδέχτηκε ο περιούσιος λαός Του, εκτός από μερικές ταπεινές καρδιές απλών ψαράδων, τελώνων που διέθεταν το οχυρό της ταπείνωσης και Τον ενστερνίστηκαν ως Διδάσκαλο και Σωτήρα. Επί δύο χιλιάδες χρόνια κάνει ακριβώς το ίδιο κάθε μέρα και κάθε ώρα ψάχνει για φάτνη. Όταν την εντοπίσει εκεί μένει. Και λυπάται αγαπητοί μου όταν δει πως από αυτή απουσιάζει ο Χριστός και ζητάει μια θέση στην καρδιά μας. Ας Του τη δώσουμε. Γιατί, Χριστούγεννα χωρίς αγάπη δεν είναι Χριστούγεννα.

Ας αισθανθούμε και μείς το ευφρόσυνο πνευματικό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Ας πλησιάσουμε νοερά στη Βηθλεέμ όπου αιώνες τώρα ο Χριστός γεννάται. Και ας Τον δεχθούμε στη φάτνη της ψυχής μας. Ας τον παρακαλέσουμε να διώξει τον πόνο και τις θλίψεις μας, να Του ζητήσουμε να εμπνεύσει τη σκέψη μας και να κατευθύνει τις πράξεις μας και ας προσευχηθούμε να ειρηνεύσει τις καρδιές μας και τον ταραγμένο πλανήτη μας. Ας Τον προσκαλέσουμε να διώξει τα μίση και τις κακίες. Τέλος, ας είναι στην πορεία της ζωής μας Εκείνος οδηγός και Κυβερνήτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου