ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γιορτές και πανηγύρια

γιορτές-και-πανηγύρια-259793

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Θέλεις το γιορτινό κλίμα που επικρατεί, θέλεις γιατί καθημερινά έχουμε συγκεντρώσεις από σωματεία και ευαγή ιδρύματα, που διοργανώνουν μπαζάρ με διάφορα χειροποίητα καλόγουστα δώρα για όλα τα βαλάντια, γιατί έχει επικρατήσει το ξενόφερτο γιορτινό κλίμα με ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα. Εχει επικρατήσει την Πρωτοχρονιά άλλα ήθη και έθιμα που, βέβαια, ως μεσογειακός λαός που είμαστε όποτε μας δίνεται η ευκαιρία το ρίχνουμε έξω και ξεσκάμε από τα τετριμμένα. Δεν πάει να απειλεί ο σουλτάνος, παρντόν ο κ. Ερντογάν, που θέλει σώνει και καλά να κυριαρχήσει και στα γαλάζια πελάγη της Ελλάδος, φτάνει πια.

Ομολογώ ότι ο περισσότερος κόσμος έχει κουραστεί ψυχολογικά και αποφεύγει ν’ ακούει ειδήσεις. Μπορείς όμως να είσαι αναίσθητος και να μη γνωρίζεις τι συμβαίνει; Οπότε συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος.

Το γιορτινό όμως κλίμα με τις λαμπερές προκλητικές βιτρίνες με τα όμορφα εκθέματα που συναγωνίζονται ποια θα κερδίσει τον πελάτη, τα κέντρα με τα πλούσια προγράμματά τους, τα νοικοκυριά και κυρίως οι μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες ετοιμάζουν γιορτινά τσιμπούσια, που θα μαζέψουν όλη την οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι. Οσο για τα μικρά παιδιά είναι ο παράδεισος στη γη αυτή η εποχή που δεν προφταίνουν να παίρνουν τα πλούσια δώρα, όσο γίνεται, του παππού και της γιαγιάς. Οσο για τα εφηβικά νιάτα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, μην παρασύρεστε ότι είναι αυτεξούσιοι, κατά βάθος θέλουν την οικογενειακή προστασία, το διατυμπανίζουν καθημερινά οι ψυχολόγοι, εναπόκειται σε μας του γονείς και παππούδες, γιαγιάδες, μεταξύ σοβαρού και αστείου να επανέλθουν στα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων, τότε που κρεμούσαν την κάλτσα την Πρωτοχρονιά για να βρουν τα δώρα, ενώ το σπίτι μοσχοβολούσε από τη γαλοπούλα ή τα κοτοπούλια τα ταπεινά. Εδιναν μια ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στον ουρανίσκο μας. Να θυμηθούμε έστω και για μια βραδιά, πόσο αγαπημένη ήταν η οικογένεια. Να χαρούμε τα δώρα που ήταν μοναδικά γιατί έκρυβαν σκέψη και αγάπη. Πιστέψτε με τα γιορτινά κάλαντα, ο καστανάς στη θέση του με τα ευωδιαστά εδέσματα που προκαλεί να τα γευτείς, οι κουραμπιέδες χιονάτοι, τα προκλητικά μελομακάρονα, μετά το πρώτο να πάρουμε και ένα δεύτερο και σιγανά μπορεί και τρίτο, τι έγινε; Διακόσιες θερμίδες έκαστο, μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε….. που λέει και το παλιό άσμα. Εδώ όμως που λέμε αλήθειες λόγω των ημερών είχαν και αυτά την γοητεία τους. Δεν συγκρίνονται με το ρεπερτόριο των dj που είναι ασυναγώνιστο. Προς Θεού όμως όχι τσιφτετέλια, έξω η Τουρκιά, μέσα η Ελλαδίτσα μας.

Φρένο εδώ όμως, έχουμε ακόμη πολλές ετοιμασίες, πολλά ψώνια να κάνουμε, να ‘μαστε όλοι καλά, μακριά από γρίπες και τα σιρόπια και μια τελευταία συμβουλή, μην ξεχνάτε ν’ αγκαλιάζετε τους δικούς σας ανθρώπους και να λέτε ότι τους αγαπάτε, χαϊδεύει τα αφτιά και είναι το πολυτιμότερο και πιο ακριβό δώρο που τους κάνετε, χωρίς να ξοδευτείτε. Εφαρμόστε το και θα με θυμηθείτε. Χρόνια πολλά, πολλά, πολλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου