ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά

κυριακή-ια΄-λουκά-268209

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Κατά την παρούσα Κυριακή ο Κύριός μας, μας απευθύνει για μία ακόμη φορά πρόσκληση σωτηρίας. Πρόσκληση συμμετοχής στο πνευματικό τραπέζι της Βασιλείας του Θεού, ώστε να καταστούμε μέτοχοι του Παραδείσου και της ατελείωτης πνευματικής χαράς και αγαλλίασης.

Ο θεόπνευστος Λουκάς μας εξιστόρησε την παραβολή του Μεγάλου Δείπνου. Όμως, οι προσκεκλημένοι του πρόβαλαν διάφορες δικαιολογίες και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο δείπνο που ετοίμασε ο οικοδεσπότης. Τότε, οργισμένος ο οικοδεσπότης απέστειλε το δούλο του να φέρει στο σπίτι του όλους τους πτωχούς και ανάπηρους και χωλούς και τυφλούς, με σκοπό να παρακαθίσουν αυτοί στο δείπνο.

Ο οικοδεσπότης, αγαπητοί μου χριστιανοί, που αναφέρει το ευαγγελικό ανάγνωσμα είναι ο Θεός. Και προσκεκλημένοι είμαστε όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι, στους οποίους απευθύνει συνεχώς πρόσκληση ο Κύριος, με σκοπό να συμμετάσχουν στην πνευματική τράπεζα της Βασιλείας του Θεού, δηλαδή να μετάσχουν της θεότητος του Κυρίου κατά χάριν.

Ποιο, όμως, είναι το Μεγάλο Δείπνο που μας καλεί συνεχώς ο Κύριος; Αδιαμφισβήτητα είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το μεγαλύτερο και ιερότατο Μυστήριο της Αγίας μας Εκκλησίας, όπου όποιος μετέχει ενεργά σε αυτό καθίσταται σύσωμος και σύναιμος του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Καθίσταται δηλαδή, πολίτης του ουρανού και ένοικος της Βασιλείας του Θεού.

Και όπως προετοιμαζόμαστε να συμμετάσχουμε σε ένα σπουδαίο γεγονός της ζωής μας, έτσι και το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας οφείλουμε να προσερχόμεθα κατάλληλα προετοιμασμένοι. Πρωτίστως, να αποβάλλουμε τα αμαρτήματά μας με την ιερά Εξομολόγηση. Να προσερχόμεθα γεμάτοι συντριβή και πάνω από όλα με ένθεο ζήλο. Δυστυχώς, ο φιλήδονος και εκκοσμικευμένος άνθρωπος αγνοεί την πρόσκληση του Κυρίου του. Τα βιοτικά έργα και μέριμνες οδηγούν στη λήθη του Θεού και της πνευματικής ζωής. Το Δείπνο όμως αναμένει. Η ελευθερία μας κρίνεται. Η παναγαθότητα του Θεού τα έχει όλα έτοιμα χωρίς να βιάζει την ανθρώπινη απάντηση στην πρόσκληση.

Ας μην κωφεύουμε όμως, στη φωνή του Κυρίου. Να παρευρεθούμε στο δείπνο της ουράνιας χαράς και ευφροσύνης και να νιώσουμε την άπειρη συγκατάβαση του Κυρίου. Είθε, λοιπόν, να εκβάλουμε παντός είδους αιτιάσεις και να συμπορευθούμε με τον Κύριο στο Μεγάλο Δείπνο της Βασιλείας του. Αμήν.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Θάνος.

Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Θάνος.

Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Θάνος.

Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου