ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αλήθειες και ψέματα για τους αγρότες

αλήθειες-και-ψέματα-για-τους-αγρότες-268259

Του Βάιου Μπιμπίλη,

μέλους της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ

Οι εκλογές του περασμένου Ιούλη έφεραν τη ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας, συνεχίζοντας στην ίδια φιλομονοπωλιακή και αντιλαϊκή ρότα. Έχει στην προμετωπίδα της την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και κλίνει σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη τόνωσης της «εξωστρέφειας» και της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον τομέα της αγροτοδιατροφής. Η ΝΔ ως κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη την αγανάκτηση και την απόγνωση των μικρομεσαίων αγροτών επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας, αναμονής «θετικών μέτρων» και προσδοκιών με το επιχείρημα ότι τώρα ήρθε η «ανάκαμψη» και το τέλος της κρίσης.

Βουλευτές της, στελέχη αγροτοσυνδικαλιστές, «κομματάρχηδες», τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, ΜΜΕ και ολόκληρο το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν αναλάβει το ρόλο της καλλιέργειας αναμονής, να δοθεί «πίστωση χρόνου» προς την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή με οργανωτή το Υπουργείο διοργανώνονται ημερίδες διαβούλευσης για την νέα ΚΑΠ επιχειρώντας να δυναμώσουν οι αυταπάτες στους αγρότες σχετικά με το χαρακτήρα της. Μιας ΚΑΠ που απαιτείται να κατανοηθεί απ’ όλους ο σκοπός που εξυπηρετεί. Ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται με βάση τις ανάγκες των ανταγωνισμών, για να κρατήσει και να αυξήσει η ΕΕ το προβάδισμά της στο παγκόσμιο εμπόριο αγροτοδιατροφικών προϊόντων και όχι με κριτήριο τα συμφέροντα των αγροτών και τις διατροφικές και άλλες ανάγκες των λαών.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ κάνουν τη δουλειά τους, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, μεγαλοαγροτών, εμπόρων, βιομηχάνων. Αλλά για τους μικρομεσαίους αγρότες και τη φετινή χρονιά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Οι αγρότες συνεχίζουν να πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα το εισόδημα συνεχώς να μειώνεται.

Το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών έχει γενικευτεί σε όλα τα προϊόντα (π.χ. στο βαμβάκι η μείωση φτάνει στο 20%, στο ελαιόλαδο η τιμή συμπιέζεται να φτάσει στο 1,80 ευρώ το λίτρο) με τις ευλογίες και αυτής της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όλα τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση και επιτρέπουν να αισχροκερδούν σε βάρος όλων μας μια χούφτα βιομήχανοι και έμποροι.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ (μια οικογένεια θα πληρώνει κατά μέσο όρο πάνω από 2.500 ευρώ), ενώ την ίδια στιγμή οι συντάξεις είναι εξευτελιστικές σύμφωνα και με τον νόμο Κατρούγκαλου (που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση). Η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει σύνταξη περίπου στα 330 ευρώ/μήνα, ενώ τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες στην Υγεία και Πρόνοια.

Η αποτυχημένη δακοκτονία έφερε σε απόγνωση αρκετούς ελαιοπαραγωγούς που σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο βλέπουν το όποιο πενιχρό εισόδημα τους να εξανεμίζεται.

Οι ζημιές στην παραγωγή υπάρχουν σε όλο σχεδόν το νομό, με τον ΕΛΓΑ να χαρατσώνει αλλά να μην αποζημιώνει καθώς δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση κάνει τεράστια προσπάθεια να κρύψει τις πραγματικές διαθέσεις της και να αποπροσανατολίσει κι αυτό βγαίνει από συναντήσεις που έκαναν και οι κυβερνητικοί βουλευτές Χρ. Μπουκώρος και Ζ. Μακρή με αγροτικούς Συλλόγους του Πηλίου. Σε σχέση με αυτό:

(α) Είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 2017 ο ΟΓΑ εντάσσεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου. Το ότι ψελλίζουν μέχρι στιγμής ότι δεν θα αυξηθούν οι εισφορές (που κι αυτό βρίσκεται στον αέρα) ή ότι μπορεί να μειωθούν δεν έχει καμιά ουσιαστική αξία αφού το κράτος έχει αποσυρθεί από τη συμμετοχή 14 % από τις ασφαλιστικές εισφορές.

(β) Για ατομικό ασφαλιστικό εισόδημα άνω των 6.825€, η εισφορά κλάδου Σύνταξης αυξάνεται μεταβατικά από 12% επί ασφαλιστικό εισόδημα το 2019 σε 13,3% επί ασφαλιστικό εισόδημα το 2022.

(γ) Η εισφορά Κλάδου Υγείας για εισόδημα άνω των 6.825€ διαμορφώνεται ως εξής – ασφαλιστικό εισόδημα επί 6,95 %. Η εισφορά για την Αγροτική Εστία σύμφωνα με τον τύπο ασφαλιστικό εισόδημα επί 0,25 %.

Ενώ οι αγρότες – αγρότισσες πληρώνουν μια σειρά από εισφορές απ’ την άλλη δεν παίρνουν βοήθημα αδείας σε περίπτωση ατυχήματος, οι αγρότισσες δεν παίρνουν άδειες εγκυμοσύνης κ.λπ.

Το σύνολο της εισφοράς για Κλάδο Σύνταξης, Κλάδο Υγείας και Αγροτική Εστία σε ετήσια βάση ανεβαίνει στα 1.375,68€ κι αν ασφαλίζονται δυο άτομα σε μια οικογένεια υπερβαίνει κατά πολύ τα 2.500 ευρώ.

(δ) Στο διάστημα 2019 – 2030 και με δεδομένο ότι από το 2031 η σύνταξη υπολογίζεται 100 % με βάση το ν. Κατρούγκαλου, τα τελικά ποσά της σύνταξης θα είναι κάθε χρόνο ποσά πείνας.

Ακόμη και στο χαμηλό επίπεδο (από τα 5 επίπεδα εισφορών που αποφασίστηκαν) για σύνταξη και Υγεία μέσα σε 2 χρόνια (2020-2022) η αύξηση θα είναι της τάξης των 6 ευρώ. Και όλα αυτά εν αναμονή των πραγματικών διαθέσεων της κυβέρνησης που θα φέρει το Ασφαλιστικό τον ερχόμενο Γενάρη.

Παράλληλα η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να ενισχύσει την ιδιωτική ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρόκειται για μέτρο που προβλέπεται από την ΚΑΠ, δεν εντάχτηκε στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) και όπως δείχνουν οι διαθέσεις της σημερινής κυβέρνησης θα ενταχτεί στο επόμενο Πρόγραμμα.

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές της να ωραιοποιήσουν την πολιτική της, συνεχίζοντας την αντιαγροτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων, η πραγματικότητα στο χωράφι και στο αγροτικό σπίτι είναι τελείως διαφορετική. Με βάση όλα τα παραπάνω οι αγρότες πρέπει να πάρουν υπόψη τους τα όσα κέρδισαν με τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις τους, ότι έβαλαν φρένο στα όσα χειρότερα τους προετοίμαζαν αλλά και τα όσα προετοιμάζονται γι’ αυτούς. Να οργανωθούν καλύτερα και να απαιτήσουν:

  1. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο λάδι και σε όλα τα αγροτικά προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα, για να ζήσουν ανθρώπινα.
  2. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  3. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  4. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  5. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Να μη διανοηθεί η κυβέρνηση να φέρει νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
  6. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση.
  7. Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν τα «αγροτοδικεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου