ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

κυριακή-ιγ΄-λουκά-292667

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Ολόκληρη η επίγεια δράση του Κυρίου µας δεν ήτο τίποτα άλλο, παρά µία διαρκής πρόσκληση απευθυνόμενη προς κάθε άνθρωπο, για την απόκτηση της αιώνιας ζωής, της Βασιλείας των Ουρανών.

Αυτή την αιώνια ζωή ποθούσε και ο πλούσιας νέος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής, γι’ αυτό και πλησίασε τον Κύριο και Του είπε: τι ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; Αν και προσήλθε µε πνεύμα υποκρισίας, πνεύμα πειρακτικό, αν και δεν επίστευε ότι ο Κύριος ήτο ο Υιός και Λόγος του Θεού που σαρκώθηκε, εντούτοις, μέσα του επιθυμούσε – όπως και κάθε άνθρωπος – να λάβει «ζωήν αιώνιον».

Ο Κύριος στην ερώτηση του νέου απαντά να τηρεί όσα προστάζει ο μωσαϊκόςνόμος, συν µία καινή εντολή: πούλησε τα υπάρχοντά σου, μοίρασέ τα στους πτωχούς και ακολούθησέ µε. Υπό το βλέμμα του περίλυπου νέου, ο Κύριος προειδοποιεί ότι, πόσο δύσκολα εκείνοι που έχουν πλούτο και χρήματα θα εισέλθουν στη Βασιλεία του Θεού.

Αγαπητοί µου. Πολλοί από εμάςομοιάζουμε µε τον πλούσιο νέο του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος. Αναλώνουμε ολόκληρη τη ζωή µας για να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα, να κερδίσουμε και απολαύσουμε μεγαλύτερη δόξα, η οποία – δυστυχώς ή ευτυχώς – είναι εφήμερη.

Ομοιάζουμε, λοιπόν, µε τον πλούσιο νέο, ο οποίος δεν πίστευε στην ύπαρξη
του Θεού και ξεχνούμε ότι τα πάντα στον παρόντα κόσμο ανατρέπονται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι πλούσιοι δύνανται να πτωχεύσουν και οι πιστοί στον Κύριο δεν θα ζημιωθούν.

Η φιλαργυρία και η φιλοχρηματία, έχουν καταδικαστεί από τους Πατέρες της Εκκλησίας. Ακόμη και ο ίδιος ο Κύριος, δήλωσε ότι πιο εύκολο είναι να περάσει µία καμήλα από την τρύπα μίας βελόνας, παρά ένας πλούσιος και φιλοχρήματος άνθρωπος στη Βασιλεία του Θεού.

Παρ’ όλα ταύτα, ο Κύριος συνεχώς προτρέπει τον κάθε άνθρωπο να µην θησαυρίζει επί γης, µα «εν ουρανώ». Ο Ίδιος υπογραμμίζει, «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν» (Ιωάν. 10, 10).

Και πως θα γίνει αυτό; Αρκεί ο καθένας από εμάς να αφεθεί στην άπειρη αγάπη του Θεού και να μεταβληθεί σε φορέα των καρπών τουΠαναγίου Πνεύματος, µε προεξάρχουσα την αγάπη.

Ο κάθε χριστιανός στη ζωή του καλείται να προσφέρει απλόχερα την αγάπη του. Να δίδει μέρος από αυτό που κατέχει. Να συνειδητοποιήσει ότι πέρα από τη δική του ευδαιμονία, υπάρχει η πτώχεια και η εξαθλίωση. Οι ανάγκες των συνανθρώπων του που προσμένουν από αυτόν πολλά να πράξει. Ο κάθε χριστιανός καλείται να ακολουθήσει το πρότυπο του Μέγα Φιλάνθρωπου Χριστού και να ανακουφίσει τον πάσχοντα αδελφό του, στο σημείο μάλιστα να θυσιαστεί γι’ αυτόν. Και τέλος, ο κάθε χριστιανός οφείλει να κάμει βίωμα στη ζωή του κάτι απλό και συνάμα τόσο μεγάλοκαι ικανό να μεταμορφώσει τον κόσμο. Ολόκληρη η υλική ζωή δεν είναι παρά η εκδήλωση της πνευματικής (ζωής), όπου βρίσκονται οι ρίζες της. (Ν. Μπερντιάεφ, Διά την κοινωνική ανισότητα).

Αγαπητοί µου χριστιανοί. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να υπερνικήσουμε το
«τέρας» του εγωισμού και της φιλαργυρίας, να λάβουμε τη χάρη του
Δωρεοδότου Θεού και να εισέλθουμε νικητές στη Βασιλεία Του. Στη Βασιλεία
που ο Θεός ετοίμασε για όλους εμάς από υπέρμετρη αγαθότητα και φιλανθρωπία.
Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου