ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ντροπής καμώματα»

ντροπής-καμώματα-297056

Του Νίκου Τσεκούρα, συνταξιούχου δασκάλου

Ο Κων/νος Κανάρης προερχόταν εξ Ηπείρου, πολύ διάσημη οικογένεια. Ήταν ναύαρχος και τη νύχτα 6-7 Ιουνίου του 1821 πυρπόλησε την Τούρκικη Ναυαρχίδα στο νησί Χίο. Γι αυτό τον βάπτισαν Μπολοτιέρη.

1862. Η κομματική κραιπάλη των κυβερνήσεων και οι αυθαιρεσίες της βασιλικής κομαρίλλας έχουν φέρει τη χώρα σε αδιέξοδο.

Η αδικία και η φτώχεια μαστίζουν τον λαό. Καμιά ελπίδα απ’ το Βασιλιά Όθωνα δεν υπάρχει.Τον έχουν εξουθενώσει οι αυλικοί και η Αμαλία.

Τα μάτια όλων είναι καρφωμένα στο γέροντα μπουρλοτιέρη, Κ. Κανάρη. Οι γέροι αγωνιστές, οι τίμιοι αξιωματικοί και ο λαός, απ’ αυτόν ελπίζουν τη σωτηρία του τόπου. «Είδωλον δε της κοινής γνώμης την από τριών ετών, ο ναύαρχος Κανάρης», γράφει ο Δραγούμης.

«Αι εφημερίδες, οι φοιτηταί τουΠανεπιστημίου και των λοιπών σχολείων, οι κατατρίβοντες τας ημέρας εν τοις καφεπωλείοις, οι θαμίζοντες επί τας πλατείας … μόνον ικανόν ν’ αναβαπτίση και σώση την νοσούσαν Ελλάδα εδακτυλοδείκτουν τον ένδοξο πυρπολητήν…»

Αναγκαστικά ο Όθωνας στις 10 του Γενάρη καλεί τον Κανάρη και τον ρωτά αν δέχεται να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Κανάρης του ζητάει δύο μέρες προθεσμία για να του απαντήσει.

Γυρνά στο σπίτι του ο Κανάρης καλεί το Θανάση Πετσάλη και τον Παναγιώτη Σούτσο και τους παρακαλεί να του γράψουν ένα υπόμνημα να το δώσει στο Βασιλιά με ποιους όρους αναλαμβάνει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στις 12 του μήνα ανεβαίνει στο παλάτι με το υπόμνημα. Το νέο είχε μαθευτεί και η πλατεία του Συντάγματος είχε απ’ τα χαράματα πλημμυρίσει από κόσμο που με αγωνία περίμενε το αποτέλεσμα της συνάντησης.

-«Μεγαλειότατε», λέει στον Όθωνα ο Κανάρης, «δέχομαι να σχηματίσω κυβέρνηση, αν αποδεχτείς να γίνουν όσα γράφω εδώ». Και του δίνει το υπόμνημα. «Είναι το μόνο που απομένει για να διορθωθούν τα πράγματα», συνεχίζει, «μικρός είναι βέβαια ο τόπος. Μετράει το πολύ ένα εκατομμύριο ψυχές. Έχει όμως τόση δόξα παλιά και νέα, που στέκεται πιο ψηλά απ’ άλλους όπου τους κατοικούν πέντε και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι…».

Ο Όθωνας διάβασε προσεκτικά το υπόμνημα και λέει στον Κανάρη:

-«Οι υποδείξεις κ. ναύαρχε, γίνονται αποδεκταί. Σας παρακαλώ να μου υποβάλετε εντός είκοσι τεσσάρων ωρών, τον κατάλογο των νέων υπουργού». Ο Κανάρης χαιρέτησε κι έφυγε.

Όταν φάνηκε στο κεφαλόσκαλο της εξώπορτας σταμάτησαν οι φωνές του πλήθους και ακούστηκε μόνο μία.

-«Τι απέγινε ναύαρχε; Πες μας τι έγινε!»

-«Αδέρφια», τους φώναξε ο Κανάρης, «τέλειωσαν τα βάσανά μας! Ο Βασιλιάς δέχτηκε όσα του ζήτησα και προλαβαίνει την επιθυμία μου. Εκείνον λοιπόν να ζητωκραυγάσετε κι όχι εμένα.»

-«Ζήτω ο Κανάρης! Ζήτω ο Όθωνας!» ξέσπασε το πλήθος.

Η Αμαλία, που δεν είχε ρωτήσει ο Όθωνας, έσκασε απ’ το κακό της. Και σαν απομακρύνθηκε ο Κανάρης πρόσταξε τη φρουρά του παλατιού να ριχτεί στο συγκεντρωμένο λαό και να τον σκορπίσει.

Σπρωξίματα, βλαστήμιες και χτυπήματα ανάγκασαν όλους ν’ αποσυρθούν και να κρυφτούν στα σπίτια τους, ενώ φώναζαν:

«Μωρέ αυτή η γαλατού, έβαλε τη φρουρά να μας χτυπήσει. Λύσσαξε που ο Όθωνας, βάζει τον Κανάρη κυβερνήτη».

Η βασίλισσα όμως και η καμαρίλλα του παλατιού, δεν σταμάτησαν εκεί ξεγάνωσε το κεφάλι του Όθωνα, όλη τη νύχτα, προσπαθώντας να τον πείσει πως με τους όρους αυτούς, ο Κανάρης βάζει δυναμίτιδα στο θρόνο του, γιατί του αφαιρείται η εξουσία. Και ακόμη πως τα πρόσωπα που του πρότεινε για υπουργούς είναι ανέντιμα. Και τα κατάφεραν.

Διασαφηνίζοντας: (Καμαρίλλα) είναι (Ξ.Λ.) και αντιπροσωπεύει το σύνολο των ανεπίσημων μυστικοσυμβούλων: Βασιλέως ηγεμόνας, πρωθυπουργού κλπ και επηρεάζουν τις αποφάσεις των, προς ιδιοτέλεια.

Την άλλη μέρα στο σπίτι του Κανάρη είχε μαζευτεί πολύςκόσμος και όλοι εκείνοι που θα ορκίζονταν υπουργοί. Και ενώ ήταν έτοιμοι να φύγουν για το παλάτι να ορκιστούν, να και μπαίνει ένας κλητήρας του παλατιού. Δίνει στο ναύαρχο ένα φάκελο απ’ τον Όθωνα. Τον ανοίγει ερευνητικά ο γερο-αγωνιστής και διαβάζει:

«Φρονών ότι ουπουργικός συνδυασμός τον οποίον χθες μου υποβάλατε δεν ανταποκρίνεται εις τας ανάγκας της πατρίδας, σας ευχαριστώ δια τους όποιους καταβάλατε κόπους και σας απαλλάττω της περαιτέρω φροντίδος».

Τα γέρικα χέρια του μπουρλοτιέρη τρέμαν από θυμό. Πετάει στο τραπέζι το βασιλικό γράμμα και λέει:

-«Ντροπής καμώματα!»

-«Είναι αδιόρθωτος!» φωνάζουν οι άλλοι.

-«Μη στεναχωριέστε» τους λέει ο Κανάρης, συγκρατώντας το θυμό του. «Να ξέρετε πως βάλαμε τα όρια της λευτεριάς μας. έδωσα στο βασιλιά ένα υπόμνημα, που κρεμίζει τ’ αχούρια που χτίσανε γύρω από την εκκλησία του Συντάγματος. Κανείς πρωθυπουργός πια δεν θα μπορεί να κυβερνήσει αν δε βάλει σε πράξη όλες τις προτάσεις μου».

Για κείνη την πράξη του Όθωνα ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραψε:

«Γλίστρημα οριστικό η στάση του Όθωνα μπροστά σε μια δόξα σαν τον Κανάρη».

Και πραγματικά, γιατί σε λίγο ξέσπασε η επανάσταση εναντίον του παλατιού.

Και ο Κανάρης έχασε το πρωθυπουργιλίκι, ενώ ο Όθωνας τον θρόνο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου