ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Θ΄ Λουκά

κυριακή-θ΄-λουκά-301294

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Ανάγλυφη, αγαπητοί αδελφοί, μας παρουσιάζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή τη συμπεριφορά, την ψυχική κατάσταση και το πικρό τέλος του πλεονέκτη ανθρώπου. Σκοπός της, να παραδειγματισθούμε και απομακρυνθούμε όσο μπορούμε περισσότερο από αυτή τη στάση ζωής.

Κατ’ αρχάς μας τον παρουσιάζει σαν άνθρωπο αγνώμονα, αχάριστο προς το Θεό. ’Ύστερα από τέτοια καρποφορία, που είχαν τα χωράφια του, δεν τον βλέπουμε ναυψώνει με ευγνωμοσύνη το βλέμμα στον ουρανό για να ευχαριστήσει τον ευεργέτη του Θεό. Γι’ αυτόν ο Θεός είναι σχεδόν ανύπαρκτος.Αυτό είναι τo πρώτο και πιo επικίνδυνο στοιχείο της συμπεριφοράς και γενικά της προσωπικότητας του πλεονέκτη. Δηλαδή ο αποκλεισμός του Θεού από τη ζωή του. Καθόλου δεν λαμβάνει υπόψη το Θεό. Θεός για τον πλεονέκτη είναι η υλική του δύναμη, τα πλούτη, τα άφθονα αγαθά του.

Αλλά είναι δυνατόν να υπάρξει ευτυχία στη ζωή του ανθρώπου χωρίς την παρουσία του Θεού; Όσο ευτυχισμένο μπορεί να θεωρηθεί ένα μικρό παιδί χωρίς τους γονείς του, άλλο τόσο και ό άνθρωπος χωρίς Θεό. Και όσο είναι δυνατόν να καρποφορήσει ένα φυτό μακριά από τον ήλιο, μέσα στο σκοτάδι, άλλο τόσο και ο άνθρωπος μακριά και ξεκομμένος από το Θεό.

Μεγάλο το μάθημα από το σημερινό Ευαγγέλιο. Η πλεονεξία είναι ειδωλολατρία, που αφαιρεί κάθε αίσθημα λογικής και συνετής σκέψης. Ο πλούτος και όλα τα αγαθά είναι δώρα του Θεού. Όμως, όταν οι καρδιές είναι κλειστές στον πόνο και στις ανάγκες των πολλών, η κοινωνική αδικία και η εκμετάλλευση φθάνουν στο κατακόρυφο. Αν υπήρχε ζωντανή πίστη δεν θα είχαμε άφρονες πλούσιους, αλλά αδελφούς και τότε ας γίνονται πλούσιοι, ας γεμίζουν οι αποθήκες, γιατί θα ήταν αγαθά για όλους. Μακάριοι όσοι θα φυλαχτούν από την ειδωλολατρική προσκόλληση στην πλεονεξία, στη φιλαργυρία, που είναι ρίζα όλων των κακών.

Η πρώτιστη μέριμνα κάθε πιστού ανθρώπου πρέπει να είναι η αφοσίωση στον Θεό, η αγάπη και η βοήθεια στον συνάνθρωπο, η προφύλαξη της ψυχής από τα αμαρτωλά πάθη, την παράνομη απόκτηση των υλικών αγαθών και την αμαρτωλή απόλαυση αυτών. Στις υλικές και πνευματικές δωρεές του Θεού, ας είμαστε καλοί διαχειριστές και καλοί οικονόμοι. Όποιος χάσει αυτό το δρόμο είναι ο άφρων πλεονέκτης του σημερινού Ευαγγελίου, ο δυστυχής ναυαγός της ζωής. Γι’ αυτό ευχή όλων μας πρέπει να είναι, να μισήσουμε την πλεονεξία και ν’ αγαπήσουμε το Θεό, την πηγή κάθε πλούτου καθώς και την ειρηνική και χριστιανική ζωή. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου