ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Κεφαλλονίτης πρωθυπουργός του Σιάμ

ο-κεφαλλονίτης-πρωθυπουργός-του-σιάμ-301394

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή

AMEΡΟΣ

Εχει γραφεί ότι ως Ελληνες δεν είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα και ομοίωση των ευκλεών προγόνων μας, ότι δεν κληρονομήσαμε τα ευειδή και τα ωραία, αλλά τα άσχημα και δυσειδή. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οπως σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα, δεν γεννήθηκαν μόνο συνηθισμένοι άνθρωποι, γεννήθηκαν και ήρωες, και άνθρωποι οκνηροί και φιλόπονοι, άνθρωποι απαίδευτοι και σοφοί. Στα άγονα χώματά της βάδισαν άνθρωποι, οι οποίοι με τα έργα τους τίμησαν και δόξασαν τη γενέτειρά τους και επηρέασαν πολλών τη ζωή, παγκοσμίως. Οι άλλοι, οι ελάχιστοι, που ασχολήθηκαν με παράνομες ασχολίες, έσβησαν από το διεθνές προσκήνιο, ως αστέρες «άμα τη λάμψει» τους.

Οι συμπατριώτες μας, που έζησαν στην αλλοδαπή και κέρδισαν με τη φιλαλληλία τους τούς γηγενείς και μεγαλούργησαν με την εξυπνάδα και τη φιλοτιμία τους, έλκουν την καταγωγή από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αγνωστοι στους πολλούς, η ιστορία του βίου τριών εξ αυτών προκαλεί έκπληξη και θαυμασμό, μια περιπετειώδης, πολύχρονη και ενδιαφέρουσα πορεία, συνήθως απρόβλεπτη, πάντοτε με ανηφοριές μέχρι την αναγνώριση, την επιτυχία. Οι εν λόγω Ελληνες, γεννημένοι ο πρώτος στον 17ο αι., ο δεύτερος τον 19ο, ο τρίτος τον 20ό, ρίχτηκαν στη βιοπάλη «εξ απαλών ονύχων», στάθηκαν όρθιοι στα πέρατα της οικουμένης και κατέληξαν μεγάλοι και τρανοί. Αληθινές ιστορίες και αλλόκοτες, που έγραψαν συμπατριώτες μας τίμιοι και φιλόνομοι και αδίστακτοι τυχοδιώκτες και υπομονετικοί καιροσκόποι.

Τους Ελληνες αυτούς προτίθεται να συστήσει ο υπογραφόμενος στους αναγνώστες του «Ταχυδρόμου», αρχίζοντας σήμερα με τον πρώτο εξ αυτών. Εφόσον το επιτρέπει το βάρος της επικαιρότητας και η πίεση της δημοσιογραφικής ύλης, την οποία εγκαίρως και αμείωτα, προβάλλει καθημερινά η εφημερίδα μας, οι βιογραφικές ιστορίες των υπολοίπων θα δημοσιευθούν τη δεύτερη Κυριακή των δυο επόμενων μηνών.

Το 1647, στο Κάστρο της Ασσου, στα βόρεια της Κεφαλλονιάς, γεννήθηκε ο Κων/νος Γεράκης, από οικογένεια ευγενών της Κύπρου. (Κατά μια πληροφορία, ο πατέρας του Γεώργιος, ήταν Κυβερνήτης του νησιού). Πριν καλά-καλά ξεχωρίσει τους στενούς φίλους στα παιδικά παιχνίδια, εγκατέλειψε το νησί στα 12 του χρόνια και αναζήτησε την τύχη του στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τη συγγραφέα Κλερ Κιφ-Φοξ, ο μικρός Κεφαλλονίτης ζήτησε από τον πλοίαρχο Χάουαρντ να τον πάρει στο πλοίο του ως μούτσο. Οργωσε πολλές θάλασσες με το αγγλικό εμπορικό σκάφος ο Constantine Falcon (γεράκι στην αγγλική), ή Costantin Gerachi και μόλις έφθασε στην Ινδία το 1667, εγκαταστάθηκε στο Μαδράς. Εργαζόμενος από το 1669 στην Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών (η ονομασία της από το 1505 ήταν “Εμπορικοί Τυχοδιώκτες”!), ασχολήθηκε και με το εμπόριο.

Ως υπάλληλος της Εταιρείας ταξιδεύει σε χώρες της Ασίας, αλλάζει το όνομά του σε Κονστάντζο Φαλκόνε και με πλεονέκτημα την τέλεια γνώση της αγγλικής και της γαλλικής, καλλιεργεί πολυάριθμες φιλικές γνωριμίες, πάντοτε προς το συμφέρον του. Τo 1675 εγκαθίσταται στο Σιάμ (από το 1939 Ταϊλάνδη), γνωρίζεται με υψηλόβαθμους της βασιλικής αυλής και μόλις μαθαίνει και τη γλώσσα Τάι, ο δρόμος για την ανέλιξή του ανοίγει διάπλατα. Κατακτά τη θέση του διερμηνέα της βασιλικής αυλής, ονομάζεται υπεύθυνος του εμπορίου του βασιλείου της χώρας, σύντομα δε αποκτά και τίτλο ευγενείας.

Το 1680, με την εξυπνάδα και την ευγλωττία του, έγινε σύμβουλος του βασιλιά της Ταϊλάνδης Ναράι, ύστερα φίλος του και το 1683 χρίστηκε δοτός πρωθυπουργός! Η ευνοϊκή εξέλιξη, απίστευτη στο σύνολό της, δεν απομάκρυνε τον Φαλκόνε από τα άλλα καθήκοντά του. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, προκειμένου να τακτοποιήσει και την προσωπική του ζωή, αποφάσισε να νοικοκυρευτεί με όλους τους τύπους. Πρώτα βαπτίστηκε καθολικός, ύστερα παντρεύτηκε τη Μαρία Πίνια, ιαπωνοπορτογαλλικής καταγωγής και απέκτησε δυο γιους…

Οι διακρίσεις στο πρόσωπο του Κεφαλλονίτη δεν έχουν τελειωμό. Το 1684, συνομιλίες της κυβέρνησης με τη Γαλλία για εμπορική συνεργασία, αν και τερματίστηκαν το επόμενο έτος με επιτυχία, αυτή δυσαρέστησε τους ιθύνοντες της αγγλικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών. Προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ κυβερνητικών και Αγγλων, αλλά μόλις εμφανίστηκε γαλλική στρατιωτική δύναμη, έληξαν οριστικά. Το επιτυχημένο αποτέλεσμα ικανοποίησε το Γάλλο βασιλιά, ο οποίος τίμησε τον Ελληνα πρωθυπουργό με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ»!

Τα επόμενα χρόνια, ο Γεράκης συνέβαλε, με τον τρόπο του, στη διάδοση του Χριστιανισμού και, υπολογίζοντας σε μεγάλα, προσωπικά οφέλη, συνήψε εμπορικές σχέσεις με κράτη της Ευρώπης, ιδιαίτερα δε με τη Γαλλία. Τις οικονομικές απολαβές, πιθανόν να αποκόμισε από συνεχείς καταχρήσεις του εθνικού πλούτου του Σιάμ. Συγχρόνως, άρχισε να απεργάζεται απομάκρυνση και αποκλεισμό των αντιπάλων του (οικονομικών, πολιτικών, θρησκευτικών) από το δημόσιο προσκήνιο…

Σύντομα, αυτού του είδους οι δραστηριότητές του προκάλεσαν έντονη αντιπάθεια και εχθρότητα και όλα πήραν άλλη τροπή. Η ζωή του Κεφαλλονίτη έγινε συντρίμμια. Ολλανδοί και Πορτογάλοι, εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια των ντόπιων ευγενών, καθώς και του βουδιστικού κλήρου, υποκίνησαν εξέγερση υπό τον Πετρατσά, τον ετεροθαλή αδελφό του βασιλιά Ναράι, ο οποίος τις μέρες εκείνες ασθενούσε. Το κίνημα επικράτησε κατά κράτος.

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης συνελήφθη ως προδότης και εκτελέστηκε με την οικογένειά του. Τον Ιούνιο του 1688, στην Αγιουτάγια, πρωτεύουσα του Σιάμ, αυτό ήταν το τέλος του Φαλκόνε από την Κεφαλλονιά. Το αρχοντικό του, δώρο του βασιλιά, υπάρχει ακόμη στο Lop Βuri, 150 χιλ/τρα βορειοανατολικά της Βangkok, το οποίο, ως τουριστικό αξιοθέατο, το επισκέπτονται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου