ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή ΣΤ΄ Λουκά

κυριακή-στ΄-λουκά-331644

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Τη δυστυχία ενός ανθρώπου και πως απαλλάχθηκε από αυτή μας αφηγήθηκε, αγαπητοί αδελφοί, το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Μας έκαμε λόγο για τον δαιμονιζόμενο των Γαδαρηνών δίνοντας έτσι την ευκαιρία να θαυμάσουμε την παντοδυναμία του Κυρίου, που εξουσιάζει και αυτά τα πονηρά πνεύματα, αλλά και για να δούμε στο πρόσωπο του δαιμονιζόμενου συνανθρώπου μας το τρομερό κακό, που μπορεί να προξενήσει στον άνθρωπο ο διάβολος.

Πράγματι στη ζωή του δαιμονιζόμενου φαίνεται καθαρά το απαίσιο πρόσωπο και η κακία του δαίμονος. Πως τον είχε καταντήσει! Τον είχε απομακρύνει από το σπίτι του, από τους δικούς του, συγγενείς και φίλους. Περιφερόταν γυμνός έξω από την πόλη, σε τόπους έρημους, σαν αγρίμι, προξενώντας το φόβο στους περαστικούς. Ακόμη σαν να μην του έφθανε η γύμνια του και η περιπλάνηση στην ερημιά, του είχε εξασφαλίσει σαν καταφύγιο από το κρύο και τη βροχή, τα μνήματα.

Να τα έργα, τα «κατορθώματα» του διαβόλου, όπως φαίνονται ανάγλυφα στη ζωή του δαιμονιζόμενου: γύμνια, απομόνωση, μνήματα… Αυτά του έδωσε, αυτά ήσαν τα δώρα του, η προσφορά του στον άνθρωπο.Και αυτή συνεχίζει να είναι. Διότι παραμένει ο ίδιος στους αιώνες, με το ίδιο άσπονδο μίσος για τον άνθρωπο. Στη γύμνια οδήγησε το δαιμονιζόμενο των Γαδαρηνών. Στη γύμνια οδηγεί και σήμερα τον άνθρωπο.

Σε όσους του παραδίδονται, εμπνέει την αποστροφή για το σπίτι και την οικογενειακή θαλπωρή καθώς και τη σφοδρή αγάπη για άλλους τόπους διαμονής. Και κυρίως έξω από το σπίτι είναι στημένες οι παγίδες του κακού, καιροφυλακτούν οι πειρασμοί, και ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Πόσοι νέοι και νέες χάθηκαν, όταν μίσησαν το οικογενειακό περιβάλλον.

Αλλά, ευτυχώς, Χριστός επί γης! Ήλθε ο Χριστός για να «λύσει τα έργα του διαβόλου». Έτσι θεραπεύτηκε ο δαιμονιζόμενος. Φόρεσε ρούχα και επέστρεψε στην οικία του. Απόρησαν οι συγχωριανοί του, όταν αντίκρισαν «ιματισμένον και σωφρονούνται παρά τους πόδας του Ιησού».

Ιδού, λοιπόν, το μεγάλο δίδαγμα. Τι κάνει τον άνθρωπο ο διάβολος και τι ο Χριστός. Άραγε τι άλλο περιμένουμε να δούμε για να βρεθούμε κοντά στον Κύριό μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου