ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι Κούρδοι

οι-κούρδοι-340324

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες τα θλιβερά γεγονότα με την επίθεση της Τουρκίας στους Κούρδους, που ζουν στα βόρεια σύνορα με τη Συρία. Οι Κούρδοι είναι μια εθνική μειονοτική ομάδα που καταλαμβάνει κυρίως μια ορεινή περιοχή που διασχίζει τα σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Συρίας και της Αρμενίας. Είναι γύρω στα 30.000.000 όποτε μειονότητα δεν τους λες… είναι δε σουνίτες Μουσουλμάνοι.

Με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζούσαν σαν νομάδες μέχρι τον α’ παγκόσμιο πόλεμο. Τούρκοι των βουνών ονομάστηκαν από πολλούς. Η Τουρκία τους χώρισε σε έθνη/κράτη. Οι Κούρδοι αγωνίστηκαν για να κρατήσουν την ταυτότητά τους, είναι όμως πολύ δύσκολο γιατί από τους Τούρκους εξακολουθούν να υφίστανται διώξεις και διακρίσεις. Αποτελούν το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζονται ως μειονότητα.

Το Κουρδιστάν είναι η περιοχή που ζουν χωρίς να είναι όμως αναγνωρισμένο κράτος και χωρίς οι κάτοικοι να έχουν πατρίδα. Το Κουρδιστάν σήμερα αποτελείται από πέντε περιοχές, τη νοτιοανατολική Τουρκία, τη βορειοανατολική Συρία, το βόρειο Ιράκ, το βορειοδυτικό Ιράν και τη νοτιοδυτική Αρμενία.
Το 1920, η συνθήκη των Σεβρών με τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ζήτησε αυτόνομο Κουρδιστάν.

Τρία χρόνια αργότερα, μετά το τέλος του πολέμου, οι δυτικοί σύμμαχοι εγκατέλειψαν τις απαιτήσεις για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και η κουρδική περιοχή χωρίστηκε πάλι.

Θα αναρωτιέται κάποιος γιατί τώρα ξεκίνησαν όλα η μάλλον ξεκίνησαν πάλι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν διατηρούσε πάντα μια σκληρή στάση εναντίον του κουρδικού λαού.

Από νωρίς έχει ξεκαθαρίσει ότι απώτερος σκοπός του είναι να εξαλείψει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο αναπτύσσεται στην Τουρκία και το Ιράκ και πολεμά την Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα βαθύ χάσμα μεταξύ των Τούρκων και των Κούρδων Τούρκων.

Το 2016, όπως θυμόμαστε, με μια κίνηση εκκαθάρισης εκ μέρους του Ερντογαν έκλεισαν φιλοκουρδικά ΜΜΕ, απολύθηκαν Κούρδοι εκπαιδευτικοί και έγινε μια μεγάλη επιχείρηση για τη μείωση της κουρδικής παρουσίας. Κούρδοι δήμαρχοι είχαν αντικατασταθεί και γενικά η επιχείρηση αυτή έκανε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για την έντονη κουρδική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο στρατός της Τουρκίας έχει ήδη μετακινηθεί σε τμήματα που είχαν στην κατοχή τους οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας υπό την αιγίδα των Κούρδων και των ΗΠΑ και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το μακροπρόθεσμο σχέδιο τους για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και σύμφωνα με ανταποκριτές των ΗΠΑ στην Αμερικανική τηλεόραση, οι στόχοι είναι δύο: Να οδηγηθούν οι Κούρδοι μακριά από τα τουρκικά σύνορα και να χρησιμοποιηθεί η περιοχή με σκοπό να επανεγκατασταθούν περίπου 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες.

Τον Ιανουάριο ο πρόεδρος Τραμπ είχε πει ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή. Τότε οι Κουρδοι άρχισαν να ανησυχούν γιατί έβλεπαν ότι οι Τούρκοι θα εκμεταλλευτούν αυτή την αποχώρηση. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και ουσιαστικά οι Κούρδοι της Συρίας έμειναν στο έλεος του αιώνιου εχθρού τους. Η ταραγμένη αυτή περιοχή φαίνεται ότι δεν θα ησυχάσει ποτέ όσο ουσιαστικά και τα αλλά ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι διατεθειμένα να εμπλακούν και αρέσκονται σε δηλώσεις στις οποίες καταδικάζουν τις εχθροπραξίες. Πάντως φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επικεντρωθεί στο στόχο του ακόμη κι αν αυτό τον απομακρύνει από το όνειρο του να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ. Ευχόμαστε η χώρα μας να μην γίνει μέρος του προβλήματος μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου