ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μην ενεργείτε ως «γραϊδια»

μην-ενεργείτε-ως-γραϊδια-340542

Του Νίκου Τσεκούρα, δασκάλου

Ο Πρωθυπουργός Κ. Κανάρης είχε πεθάνει, η οικονομική κυβέρνηση έπεσε άδοξα και κυβερνήτης έγινε ο Αλ. Κουμουνδούρος με υπουργό των Εξωτερικών το Θ. Δεληγιάννη. Ο ουρανός στην Ευρώπη ήταν σκεπασμένος από φιλοπόλεμο νέφη. Από στιγμή σε στιγμή ο ρουσικός στρατός που κατέβαινε προς την Ανδριανούπολη θα χτυπούσε καίρια την Τουρκία.

Η Ρωσία παράγγειλε και στην Ελλάδα να βγει κι αυτή στον πόλεμο κατά της Τουρκίας, διαφορετικά δε θα είχε να λάβει τίποτε μετά την υπογραφή της ειρήνης.

Τα γεγονότα εκτυλίσσονταν ραγδαία αλλά η ελληνική κυβέρνηση δυσκολευόταν να πάρει απόφαση και να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Το ότι όμως θα χανόταν μια ευκαιρία για τις εδαφικές μας διεκδικήσεις παρακινούσε πολλούς σε αντικυβερνητικές εκδηλώσεις.

Στις 14 και 15 του Γενάρη 1878 θορυβώδη λαϊκά συλλαλητήρια συγκροτήθηκαν στην Αθήνα που με οχλαγωγίες και οικτρές σκηνές ζητούσαν να βγει και η Ελλάδα στον πόλεμο. Μια λαοθάλασσα κατευθύνθηκε στα σπίτια των πολιτικών αρχηγών: Κουμουνδούρου, Ζαΐμη, Δεληγιώργη και Τρικούπη και άρχισαν να τα λιθοβολούν.

Οι διάφοροι μπράβοι απειλούσαν να λιντσάρουν τους ηγέτες.

Δύο μέρες η Αθήνα και ο Πειραιάς βρισκόταν σε πλήρη αναρχία. Την Τρίτη μέρα μπήκε στη μέση ο στρατός και αποκατέστησε την τάξη.

Το ίδιο βράδυ συνήλθε σε συνεδρίαση η Βουλή. Ο Τρικούπης πήρε το λόγο και στιγματίζοντας τις άγριες σκηνές είπε τούτα:

«Ηκούσατε εντεύθεν ότι η ευγενής αγανάκτησις του λαού εκδηλώθη δια του τρόπου, του οποίου παρέστημεν μάρτυρες. Όχι κύριοι. Η ευγενής αγανάκτησις των λαών δεν εκδηλούται δια κακουργημάτων, η ευγενής αυτώναγανάκτησιςεκδηλούταιδι’ εθνικών έργων».

Και απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς που δεν είχαν συνέλθει ακόμα απ’ την ταραχή τους είπε:

«Ποτέ κύριοι, ποτέ μην απελπίζεσθαι περί του μέλλοντος, όταν έχετε απόφασιν να ενεργήσετε ως άνδρες· αλλ’ όταν ενεργείτε ως γραΐδια, μεμψιμοιρούντες και καταδικάζοντες τους άλλους και ποτέ μη φροντίζοντες να πράξετε σεις οι ίδιοι το καθήκον σας, είναι μάταιον να ελπίζετε εις σπουδαία αποτελέσματα, ουδέποτε δε το μέλλον θα είναι υπέρ υμών…» «Κανένας ποτέ πολιτικός της Ελλάδας δεν ονόμασε τους συμπολίτες του μη άνδρες, αλλά «γραΐδια». Μόνο ο Τρικούπης το τόλμησε γιατί δεν ήταν δημαγωγός, αλλά σωστός πολιτικός άνδρας, σεβόμενος τον εαυτό του και τις ιδέες του, προσθέτει ο βιογράφος του Δ. Πουρνάρας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου