Παγασητικός: Επιτέλους! Ας αξιοποιήσουμε τουριστικά τον πανέμορφο βυθό του

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-07, 11:53:54
Κόκκινο κοράλλι στα 70 μέτρα βάθος στον πανέμορφο βυθό του Παγασητικού. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Θ. Περράκης υποβρυχίως με φλας το 2005 στον βυθό ανοιχτά από το φανάρι στο Τρίκερι
Παγασητικός: Επιτέλους! Ας αξιοποιήσουμε τουριστικά τον πανέμορφο βυθό του

Του Θεόδωρου Περράκη

 

Ανέκαθεν θαύμαζα τους ξακουσμένους Τρικεριώτες που βουτούσαν εμπειρικά με κίνδυνο καταδυτικών ατυχημάτων από τη «νόσο των δυτών», τη γνωστή ως «νόσο της αποσυμπιέσεως». Σήμερα, οι κίνδυνοι έχουν γίνει ελάχιστοι για τους γνωρίζοντες και εφαρμόζοντες την ιατρική των καταδύσεων. Ο θαυμασμός μου για τους Τρικεριώτες με έκαναν να κάνω καταδύσεις στους βυθούς της περιοχής τους για να θαυμάσω τα κόκκινα κοράλλια, που αφθονούν στους βυθούς τους, και που οι Τρικεριώτες τα έλεγαν «σταθούρια» σαν αυτό της φωτογραφίας. Και τα ονόμασαν έτσι από τη θαυμαστή ιδιότητα της φύσης να σταματούν την αιμορραγία σε μια τραυματική επιφάνεια δέρματος!

          θα προσπαθήσω με μια σειρά φωτογραφιών μου, στα βαθιά του Παγασητικού κυρίως, να σας φανερώσω τη μαγεία των βυθών μας. Είναι και αυτή Ελλάδα άγνωστη, ακόμη, σε πολλούς, που όμως και αυτή την αγαπάμε, και οφείλομε να αναπτύξομε με την εναλλακτική μορφή τουρισμού, του γνωστού και ως «καταδυτικού τουρισμού» δια του οποίου άγνωστα ψαροχώρια του χθες μεταμορφώθηκαν σε κοσμοπολίτικα κέντρα του σήμερα. Η περιοχή μας είναι στο κέντρο της Ελλάδος Συνδέεται συγκοινωνιακά με χώρες του εξωτερικού, έχουμε διαυγή θάλασσα και καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν τις καταδύσεις όλο το χρόνο ακόμη και θάλαμο αποσυμπιέσεως έχουμε για αντιμετώπιση τυχόν καταδυτικού ατυχήματος, που μας έχουν δωρίσει, βρίσκεται στο Νοσοκομείο μας, αλλά δε χρησιμοποιήθηκε ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού. Και όμως ο θάλαμος αποσυμπιέσεως εκτός από τυχόν καταδυτικό ατύχημα μπορεί να βοηθήσει να μη κοπή χειρουργικά ένα διαβητικό πόδι και σε άλλες εφαρμογές σμικρύνοντας το χρόνο νοσηλείας! Ευκαιρία να γνωρίσουν οι εύποροι επισκέπτες μας δια του καταδυτικού τουρισμού και το πανέμορφο Πήλιο. «Το βουνό των Κενταύρων» κατά τον νέο ορισμό του Γιώργου Σούρλα, «Το βουνό βουνών καμάρι» κατά τον παλαιότερο του Δροσίνη. Το οποίο οι δύτες μετά από ώρες μετά την κατάδυσή τους, (για να φύγουν από το αίμα τους οι φυσαλίδες αζώτου), μπορούν να επισκεφτούν και να θαυμάσουν με μια μοναδική συνύπαρξη ομορφιάς της περιοχής μας!

          Ξεκίνησα σήμερα με τα «σταθούρια», θα επανέλθω με μια άλλη φωτογραφία στα 45 μέτρα ανοιχτά από το φανάρι των τρικκέρων προς Σούρπη, όπου θα θαυμάσετε ένα μαγευτικό βυθό όπου συνάντησα και Γιούσουρι το ζωντανό μαύρο κοράλλι που έχει περιγράψει ο Καρκαβίτσας στο βιβλίο του. Και σε άλλες βαθιές τοποθεσίες των μαγευτικών βυθών μας που παραμένουν ανεκμετάλλευτες τουριστικά ακόμη και θα γίνουν γνωστές δια της εναλλακτικής μορφής τουρισμού γνωστού ως καταδυτικού τουρισμού.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=