ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εκδρομή ψυχικής ανατάσεως με τη «Νέα Ζωή»

εκδρομή-ψυχικής-ανατάσεως-με-τη-νέα-ζ-354669

Το φθινόπωρον, η ταπεινότης μου το χαρακτηρίζει, ως μία βαθμίδα της ζωής του Ανθρώπου που αλλάζει κλίμακα από μια βαθμίδα (σκαλί ή σκαλοπάτι) σε μία άλλη κλίμακα!

Δηλαδή ο Άνθρωπος, αποκτά μιαν ωριμότητα. Γνωρίζει τη σημασία της ζωής και τα εν γένει γεγονότα και βέβαια, όλα αυτά τα μαθήματα (προσόντα) με την καλήν διάθεσιν, ευθύνην και φιλαλληλία!

Ο Σαίξπηρ, είχε αναφέρει το εξής: «Πώς τόλμησες και μεγάλωσες… χωρίς να φρονιμέψεις;!»

Με αυτό το σκεπτικό, καλοί φίλοι από τον εκδρομικόν και φυσιολατρικόν όμιλον της πόλεώς μας «ΝΕΑ ΖΩΗ» πραγματοποιήσαμε μιαν εύμορφην εκδρομήν προς την τοποθεσίαν Φίλυρον του Νομού Θεσσαλονίκης (περιοχή Λαγκαδά), εις την Ιεράν Μονήν του Αγίου Ραφαήλ και της Αγίας Τριάδος. Αυτές οι Μονές είναι γυναικείες, ανήκουν εις το παλαιόν ημερολόγιον και είναι κτισμένες το 1985, εξόχου αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και γλυπτικής.

Η τοποθεσία της βρίσκεται σε λοφίσκο, με απεριόριστη θέα προς την γόνιμην πεδιάδα του Λαγκαδά. Ο επισκέπτης γνωρίζει ότι πρέπει να αγαπά την απαράμιλλην Ελληνικήν φύσιν και να εκτιμά την λαμπρήν εν γένει ασχολίαν των κατοίκων.

Σε συγκινούν όλα τα δημιουργήματα του Ανθρώπου και ιδιαιτέρως τα κτίσματα των Μονών που εδώ κυριαρχεί το ρωσικό ύφος όσον αφορά την Αρχιτεκτονική. Το δε Αρχονταρίκιον ως χώρος υποδοχής, ξεχωρίζει για την βαριά ξύλινη επίπλωσή του, με σκαλιστές –ανάγλυφες δημιουργίες που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Συμβολίζουν την ευδαιμονίαν του Παραδείσου! Μακάρι ο ΘΕΟΣ να μας αξιώσει να τον κερδίσουμε!!

Το ξεκίνημα έγινε ώρα 07:45’ της Κυριακής 22-9-2019, μετά από την καθιερωμένη μας προσευχή. Διασχίσαμε την εθνικήν μας πεδιάδα της Θεσσαλίας, κάνοντας μια μικρή στάση εις τον Κορινόν Πιερίας,συνεχίζοντας με άφιξιν εις Ιεράν Μονήν Αγίου Ραφαήλ και Αγίας Τριάδος κατά ώραν 10:45᾿.

Η είσοδος μας εις τον Ιερόν Ναόν συνέπεσε με την εύμορφη συγκυρίαν όπου ο υποψήφιος υποδιάκονος Ιωάννης έδιδε την υπόσχεσίν του εις τους δύο Αρχιερείς (τον Μητροπολίτην Φιλόθεον και τον Μητροπολίτην Ραφαήλ, ότι θα ονομάζεται Ιεροδιάκονος Ναούμ και με την Χάριν του Θεού έγινε η χειροτονία.-

Το πλήθοςδιαβεβαίωσεν με την προθυμία του ότι ήτο ΑΞΙΟΣ επί τρείς φορές.-

Επακολούθησε δεξίωσις με θαυμάσια λιτά φαγητά και γλυκίσματα.

Το όλον Μυστήριον Χειροτονίας αλλά και Θείας Λειτουργίας το κέρδισεν ο Μητροπολίτης ΛΗΤΗΣ και ΡΕΝΤΙΝΗΣ, ΦΙΛΟΘΕΟΣ. Με τις ιστορικές και θεολογικές του γνώσεις με ύφος βιβλικόν αλλά ευχάριστον, μας έδωσεν θεόπνευστες συμβουλές για την συνέχισιν της ζωής μας σύμφωνα με τις εντολές του ΚΥΡΙΟΥ…

Εν συνεχεία, μας παρουσίασε την σεμνήν Ρωσίδα αοιδό ΒΙΚΤΩΡΙΑΝ, η οποία ερμήνευσε αποσπάσματα μελοδραμάτων, συμπεριλαμβανομένης και μιας άριας (μονωδίας) από την ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΑΤΕΡΦΛΑΪ ΤΟΥ ΠΟΥΤΣΙΝΙ, χαρίζοντάς μας στιγμές μεγάλης ψυχικής και καλλιτεχνικής εξάρσεως.

Καθώς το λυκόφως πλησίαζε, αποχαιρετίσαμε την Μοναστική πολιτεία και περνώντας από την Ιεράν Μονήν Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, πλησίον Λιτοχώρου, πήραμε τις ευλογίες του μοναχού Διονυσίου του Μικρού, που μας συντρόφευσαν εις την επιστροφή μας.

Προσβλέπουμε σε επόμενη εκδρομή της «ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου