ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Β’ Λουκά: «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών»

κυριακή-β-λουκά-αγαπάτε-τους-εχθρο-356022

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Από τις πιο «παράξενες», αγαπητοί αδελφοί, και τις πιο δύσκολες εντολές του Κυρίου μας θεωρείται από πολλούς η θεία προτροπή του «αγαπάτε τους εχθρούς υμών». Παράξενη, διότι μέχρι τότε δεν περιλαμβανόταν σε κανένα κώδικα ηθικής και δύσκολη διότι απαιτεί σθένος ψυχικό και βαθειά ηθική καλλιέργεια για να γίνει έργο και πράξη.

Έγινε όμως, ευτυχώς για μας, έργο και πράξη αναρίθμητες φορές, ώστε να μη μένει η παραμικρή αμφιβολία για την πραγματοποίησή της. Και σήμερα μπορεί να την εφαρμόσει ο πιστός χριστιανός. Αρκεί να το θελήσει. Μπροστά του είχε πάμπολλα καθοδηγητικά παραδείγματα χριστιανών, που έφθασαν σε τέτοιο ηθικό ύψος, ώστε να αγαπήσουν τους εχθρούς τους.

Έχει το ανεπανάληπτο παράδειγμα του Αρχηγού της πίστεώς του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος από το Σταυρό, αιμόφυρτος, είπε το «άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» συγχωρώντας τους αδίστακτους εχθρούς του.

Έχει επίσης ο χριστιανός το παράδειγμα του πρωτομάρτυρα Στεφάνου, ο οποίος καταπληγωμένος, την τελευταία στιγμή, πριν εκπνεύσει, ικέτευε το Θεό υπέρ των δήμιων του: «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην» (Πράξ. 7,60). Επίσης, ο πιστός χριστιανός, που έβαλε θεμέλιο της ζωής του το Ευαγγέλιο, έχει εν προκειμένω παραδείγματα τα πλήθη τα αμέτρητα των αγίων μαρτύρων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές προσείλκυαν στην πίστη, ακόμη και στο μαρτύριο, τους ίδιους τους βασανιστές τους με την υπεράνθρωπη ψυχική ηρεμία και αγαθότητά τους.

«Αγαπάτε τους εχθρούς υμών». Για να γίνει έργο, αγαπητοί, η αγάπη αυτή απαιτεί κάτι άλλο. Η αγάπη ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους, ή συνεργάτες στηρίζεται σε φυσικούς ή κοινωνικούς δεσμούς. Εδώ όμως προϋποτίθεται κάποιος άλλος δεσμός. Δεσμός υπερφυσικός. Χρειάζεται πίστη βαθειά στο Θεό, στον κοινό Πατέρα.

«Αγαπάτε τους εχθρούς υμών…». Δύσκολη εντολή. Όχι όμως ακατόρθωτη. Όποιος πιστεύει στο Θεό, όποιος έχει φόβο Θεού, μπορεί ν’ αγαπήσει τον εχθρό του, εκείνον που τον αδίκησε, τον πρόσβαλε, εκείνον που του έκανε κακό. Τι τιμή για κείνον τον Χριστιανό! Τι ευλογία από το Θεό!

Λοιπόν! «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών». Γένοιτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου