ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Θετικά βήματα στην ελληνική οικονομία

θετικά-βήματα-στην-ελληνική-οικονομί-356056

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

BEngMScAMIEEMILT, Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

H ελληνική οικονομία ακόμη βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Η σημερινή κυβέρνηση έχει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα ακόμη σε πολλούς τομείς μέχρι να μπορέσει να πετύχει τις επιθυμητές ισορροπίες στην πραγματική οικονομία. Αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης έχει θέσει τις σωστές βάσεις προκειμένου να διαμορφώσει θετικές εξελίξεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και όχι μόνο μέσω κατανάλωσης. Βέβαια έχει να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις (εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ ΚΙΝΑΣ, διενέξεις ΙΡΑΝ – ΗΠΑ, BREXIT κ.α.) και τα εσωτερικά προβλήματα που κληρονόμησε, όπως υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπερχρεωμένους δανειολήπτες, χαμηλή παραγωγικότητα, απουσία επενδύσεων, αδύναμη νοοτροπία πληρωμής και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Η αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, ο οποίος τώρα είναι ένας δυσλειτουργικός κινητήρας ανάπτυξης, είναι μια κορυφαία προτεραιότητα. Ο στόχος της κυβέρνησης για την επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι τα μέσα του 2022 κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το προτεινόμενο σχήμα προστασίας ενεργητικού (ΑPS) με την ονομασία «Ηρακλής» θα μπορούσε να παρέχει σημαντική υποστήριξη.

Το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να επανασταθμιστεί για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Σχέδια για την μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Στο σύντομο διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας η σημερινή κυβέρνηση έχουν επιτευχθεί ( δεν οφείλονται όλα στην σημερινή κυβέρνηση) τα παρακάτω:

  • Σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε µε ρυθµό 1,9% το B’ τρίµηνο του 2019 έναντι του αντιστοίχου τριµήνου του 2018. Σε εξαμηνιαία βάση η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κυµαίνεται περί το 1,5%. Κατά συνέπεια, η επίτευξη του στόχου για ετήσια µεγέθυνση άνω του 2% προϋποθέτει σηµαντικά ισχυρότερες επιδόσεις τα επόµενα δύο τρίµηνα του 2019
  • Ο δείκτης οικονοµικού κλίματος τον Αύγουστο του 2019 βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους (108,4 µονάδες), ακολουθώντας ανοδική τροχιά σε όλο το τελευταίο τετράµηνο (Μάιος 2019 έως Αύγουστος 2019).
  • Η βελτίωση στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε κατά το πρώτο εξάµηνο του 2019. Συγκεκριµένα, τον Ιούνιο του 2019 το εποχικά διορθωµένο ποσοστό ανεργίας περιορίστηκε σε 17% έναντι 17,1% του προηγούμενου µήνα και 19,2% του Ιουνίου του 2018.
  • Ο Κρατικός Προϋπολογισμός (ΚΠ) το επτάµηνο του 2019, έκλεισε µε πρωτογενές πλεόνασµα ύψους 1,763 δισ ευρώ, υψηλότερο τόσο σε σχέση µε πέρυσι όσο και ως προς το στόχο.
  • Τον Ιούλιο του 2019, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (συμπεριλαμβανομένων των εκκρεµών επιστροφών φόρων) ανήλθαν σε 2,359 δισ ευρώ έναντι 2,724 δισ ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018
  • Κάτω από το 1,55%, σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, διαμορφώθηκε η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς οµολόγου το Σεπτέμβριο του 2019.

Όπως όλοι γνωρίζουν η ψυχολογία για την «υγεία» της εγχώριας οικονομίας είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος και έχει αλλάξει σε θετική κατεύθυνση τους τελευταίους 2 μήνες. Ο λόγος δεν είναι ασφαλώς ότι η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας άλλαξε και τα δομικά προβλήματα λύθηκαν ξαφνικά, ωστόσο η προοπτική για την βελτίωση της βοηθάει στην αλλαγή στάσης των διεθνών αγορών και των εγχώριων καταναλωτών.

Ο ελληνικός λαός αναμένει πολλά ως αναφορά την οικονομία από τη σημερινή κυβέρνηση. Ας φροντίσουν λοιπόν οι κυβερνώντες να μην διαψεύσουν αυτές τις προσδοκίες, γιατί η χώρα βρίσκεται ακόμη στην κόψη του ξυραφιού και το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ανά πάσα στιγμή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου