ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μητσοτάκης – Ερντογάν …και τώρα τι;

μητσοτάκης-ερντογάν-και-τώρα-τι-356097

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Για ειλικρινή συζήτηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και συμφωνία για στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με σοβαρότητα και επιχειρήματα προσήλθε στη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας ποιον έχει απέναντί του.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και ανέλαβαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Και άλλες φορές μετά τις συναντήσεις των δυο ηγετών είχαμε ακούσει θετικά αποτελέσματα και συνήθως βλέπαμε και μείωση της έντασης στο Αιγαίο μετά από τις συζητήσεις.

Δυστυχώς όμως οι γείτονές μας πάντα υπονόμευαν το θετικό κλίμα.

Πολύ σωστά μίλησε ο Ελληνας πρωθυπουργός για το θέμα της συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών όσον αφορά στο μεταναστευτικό και το θέμα των προσφύγων, ότι είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, όμως αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο το αντίθετο δηλώνουν. Εξάλλου κάθε λίγο ο Τούρκος πρόεδρος εκτοξεύει απειλές και δηλώνει ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα στείλει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει την προσέγγιση και εναρμόνιση της χώρας του με τη Δύση και αυτό φαίνεται με τις εντάσεις στο Κυπριακό αλλά και γενικά με τις διεκδικήσεις του για την ΑΟΖ. Βεβαίως και μας ενδιαφέρει μια καλή σχέση με την Τουρκία. Διάλογος, διάλογος και μόνο διάλογος. Σίγουρα η ελληνική πλευρά έχει φυσικά κάθε λόγο να προσβλέπει σε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία και στην αλλαγή του κλίματος έντασης που επικρατεί σήμερα.

Ομως, η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι η επιθετικότητα και η τουρκική πολιτική των διεκδικήσεων καλά κρατούν και φυσικά των απειλών, ο δε Ερντογάν εκτός από απρόβλεπτος ηγέτης δείχνει ότι αδιαφορεί για τα δημοκρατικά ιδεώδη που διέπουν το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου