ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απροκάλυπτο σχέδιο διάλυσης και ακύρωσης των συλλογικών αποφάσεων. Δεν θα τους περάσει!

απροκάλυπτο-σχέδιο-διάλυσης-και-ακύρ-364596

Του Κώστα Στεργίου,

προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» και μέλους της διοίκησης του ΕΚΒ

Η πανεργατική πανελλαδική απεργία της 24ης Σεπτέμβρη, για την επιτυχία της οποίας παλεύουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, είναι μια μάχη κρίσιμη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνεχίζοντας από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και τα κόμματά του, στους ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να πάρει απάντηση η νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, που οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού προς τα άθλια επίπεδα του κατώτατου! Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να ορθωθούν εμπόδια στην προσπάθεια να μπουν τα συνδικάτα στον γύψο, να χτυπηθεί η συλλογική δράση για να προχωρά ανεμπόδιστη η αντιλαϊκή πολιτική, στην υπηρεσία της ανάπτυξης για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στους οποίους δίνει «γην και ύδωρ» γκρεμίζοντας όσα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης.

Η απεργία είναι μια μάχη που μπορεί να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης, να βγάλει τους εργαζόμενους μπροστά, με νέες δυνάμεις στον αγώνα, να φωτίσει τον δρόμο της πάλης για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Είναι φανερό ότι απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – υπουργείου Εργασίας – εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ, για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις.

Το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων δεν έχει προηγούμενο. Θυμίζει τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας.

Μετά την ομόφωνη απόφαση δεκάδων Εργατικών Κέντρων, μεταξύ των οποίων των μεγαλύτερων, δεκάδων μεγάλων Ομοσπονδιών, της ΑΔΕΔΥ και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων συνδικάτων για απεργιακή απάντηση στις 24 Σεπτέμβρη, έχει εξαπολυθεί ένα απροκάλυπτο σχέδιο διάλυσης και ακύρωσης των συλλογικών αποφάσεων χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα.

Η γνωστή ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ, στην αρχή έπαιρνε μέρος στη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη στο Μαξίμου, στη συνέχεια έκανε τον «Κινέζο», λέγοντας πως «δε βιαζόμαστε να κρίνουμε την κυβέρνηση», την ίδια στιγμή που ψηφίζονταν μέτρα με τη μορφή του «κατ’ επείγοντος», ενάντια στους εργολαβικούς εργαζόμενους και για την κατάργηση ακόμα και της προσχηματικής διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης.

Με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου, παρέπεμπαν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στη νομική τους υπηρεσία και εξαπέλυαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με πρωτοφανή αντικομουνιστική υστερία.

Όμως, τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, μέχρι σήμερα 27, των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, 18 από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, το σύνολο του δημόσιου τομέα, με ομόφωνες αποφάσεις, διαμόρφωσαν με τις συλλογικές τους διαδικασίες ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο για τις 24 Σεπτέμβρη, πριν να ψηφιστεί δηλαδή το πολυνομοσχέδιο, αποφάσεις δηλαδή που δίνουν και το δικαίωμα περαιτέρω κλιμάκωσης του αγώνα.

Η ζωή δηλαδή τους ξεπέρασε, τους πέταξε στην άκρη!

Οι γνωστοί Παναγόπουλος – Κιουτσούκης – Καραγεωργόπουλος, ως σύγχρονοι «Εφιάλτες» του συνδικαλιστικού κινήματος, παίζοντας ξεδιάντροπα τον ρόλο τους, ξεκίνησαν ένα όργιο εκβιασμών, απειλών και μηχανορραφιών σε συνδικαλιστές των παρατάξεών τους, για να ακυρωθούν οι αποφάσεις. Δεν τους βγήκε ούτε αυτό!

Στη συνέχεια, έριξαν άλλη ημερομηνία, σαν το μελάνι της σουπιάς, για απεργία στις 25 Σεπτέμβρη, δηλαδή μια μέρα μετά την απεργία που είχαν αποφασίσει ομόφωνα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα! Απέτυχε και αυτό!

Απτόητοι συνέχισαν και με νέο δελτίου Τύπου – μνημείο απεργοσπασίαςκαιεργατοπατερισμού, καλώντας όλα πλέον τα συνδικάτα να ακυρώσουν τις αποφάσεις για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη και να πάρουν απόφαση για απεργία… στις 2 Οκτώβρη!

Στοιχισμένοι στις απεργοσπαστικές αθλιότητες και μηχανορραφίες της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, το προεδρείο του ΕΚΒ συγκάλεσε ολομέλεια την Πέμπτη 19-9 με πρόταση για απεργία στις 25 Σεπτέμβρη και αφού πήραν τη σχετική απόφαση, για να συγκαλύψουν την επιχείρηση απεργοσπασίας και διάσπασης του ενιαίου μετώπου, προσέφυγαν στην προσφιλή τους υβριστική, προβοκατόρική και αντικομουνιστική τακτική ενάντια στις δυνάμεις της ΔΑΣ και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της απεργίας. Χαρακτηριστικό γεγονός της ξεδιάντροπης στάσης τους είναι το γεγονός ότι 5 ώρες μετά τη διασπαστική απόφασή τους, συγκαλούν εκ νέου τη διοίκηση του ΕΚΒ, προκειμένου να συμβαδίσουν με τη νέα απεργοσπαστική ενέργεια της ΓΣΣΕ για απεργία στις 2 Οκτώβρη.

Όλοι καταλαβαίνουν ότι το θέμα δεν είναι οι ημερομηνίες και το πότε θα γίνει απεργία. Ανοιχτά και ξεδιάντροπα παίζουν τον ρόλο τους, στην υπηρεσία της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.

Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και αυτή η ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ είναι πλήρως απαξιωμένη. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων, το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο.

Καλούμε τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΒ που καταλαβαίνουν το «παιχνίδι» που παίζεται εις βάρος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων για να περάσουν τα νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων των εργαζομένων να συμπορευτούν για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Σεπτέμβρη, μαζί με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δίνουν τη μάχη απέναντι στο αντεργατικό αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Υπερασπιζόμαστε τις αποφάσεις μας, το δικαίωμά μας στην απεργία.

Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου