ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι αρμοδιότητες του Ελληνα επιτρόπου

οι-αρμοδιότητες-του-ελληνα-επιτρόπου-364616

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Στις σπουδές διεθνούς πολιτικής το βιβλίο του Φ. Φουκουγιάμα αποτελούσε Ευαγγέλιο για τους φοιτητές και τους καθηγητές. «Το τέλος της Ιστορίας» ήταν ένα ευρύτατα διαδεδομένο βιβλίο στους κύκλους εξωτερικής πολιτικής. Ηταν τόση η εμμονή του συγγραφέα στις απόψεις του, που πολλές φορές αυτές οι ιδέες του είχαν προκαλέσει μεγάλες διαμάχες.

Στο καινούργιο του βιβλίο «ταυτότητα «παραδέχεται ότι έκανε λάθος στην επιμονή του για την επικράτηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Βεβαίως και υπερέχει έναντι των άλλων, αλλά δεν είχε προβλέψει τόσο μεγάλη άνοδο των λαϊκιστών – εθνικιστών, δεν είχε επίσης προβλέψει ότι το κύμα αυτό θα επηρέαζε μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο λόγος της εξέλιξης αυτής δεν είναι μόνο το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, αλλά η απειλή έχει εστιαστεί στο μεταναστευτικό, ακόμη και σε χώρες που δεν έχουν πρόβλημα μετανάστευσης. Κι ερχόμαστε στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς και τον τίτλο που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

«Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» το νέο χαρτοφυλάκιο του αντιπροέδρου. Είναι προφανές ότι οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκάλεσαν την αντίδραση του πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν οφείλουν να σεβαστούν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις συνήθειες του ιδιαίτερα στη δημοκρατία που θεμελιώθηκε μετά από αγώνες και αίμα στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο. Με σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην κουλτούρα του καθενός, το να αλλάξεις τις συνήθειες όμως και τον τρόπο ζωής των κρατών που σε φιλοξενούν είναι λίαν επιεικώς… προκλητικό. Ο τίτλος λοιπόν ενόχλησε κάποιους και όχι ο κ. Σχοινάς όπως ήταν φυσικό. Ισως δεν έγινε κατανοητός από κάποιους.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία της αμφιλεγόμενης αντιπροεδρίας και τι πραγματικά καλείται να συντονίσει ο κ. Σχοινάς. Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του ο κ. Σχοινάς ήταν ξεκάθαρος: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε στην τύχη τους τα κράτη – μέλη που σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής ροής». Ετσι λοιπόν θα συνεχίσει να έχει την καυτή πατάτα του μεταναστευτικού. Επίσης η ΕΕ αντιμετωπίζει το κρίσιμο ζήτημα με πλήθος διάσπαρτων δράσεων σε διάφορες διευθύνσεις. Ενα άλλο θέμα είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Ενα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι το θέμα της επικοινωνίας κάτι που το έχει ο Ελληνας επίτροπος αν σκεφθεί κανείς ότι ήταν εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ.

Εμείς θα του ευχηθούμε να πετύχει μέχρι την τελική ακρόαση που είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου και θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου