ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Προοπτικές ανάπτυξης

προοπτικές-ανάπτυξης-382370

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Πριν λίγες ημέρες, ακούσαμε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, να προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για 3,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί. Βέβαια, αυτό το στηρίζει στην ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων και του ΦΠΑ μέσα στο καλοκαίρι.

Επίσης ακούσαμε ότι μπορεί να επιταχυνθεί και η ανάπτυξη στο 3% την τρέχουσα χρονιά. Αυτό μπορεί να γίνει με την αλλαγή του κλίματος της αγοράς, με την καινούργια κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές και γενικότερα από την πολιτική αλλαγή.

Σύμφωνα με έρευνα, οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες αισθάνονται λιγότερη πίεση από τα βάρη της αβεβαιότητας, έχει μειωθεί η καχυποψία και το κλίμα συνεχώς βελτιώνεται.

Οι γνωρίζοντες τα οικονομικά ξέρουν ότι η οικονομία επηρεάζεται πολύ και από την ψυχολογία και η εξέλιξη των οικονομικών ορίζεται από τις προσδοκίες που επικρατούν σε μεγάλο ποσοστό.

Σε θετικό πρόσημο είναι, λοιπόν, οι προσδοκίες, οι ιδεοληψίες όσον αφορά στον ιδιωτικό τομέα έχουν καμφθεί και όλοι ελπίζουν ότι ένα άλμα προς τα μπρος είναι έτοιμο… Μεγάλες οι προσδοκίες. Περιμένουμε αυτές τις ημέρες ν’ ακούσουμε ευχάριστα από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Είναι στο χέρι του να δώσει τα απαραίτητα σήματα και μηνύματα. Αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος, στον οποίο βασίζεται η οικονομία, πρέπει να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ξεπεράσει τις αναστολές του παρελθόντος. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και οι νέοι θα μένουν στην πατρίδα τους. Πρέπει, όμως, το περιβάλλον για επενδύσεις να γίνει φιλικό, κάτι που φαίνεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου