ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H ίδρυση… Από τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974

h-ίδρυση-από-τη-διακήρυξη-της-3ης-του-σε-390882

Του Παύλου Μαβίδη

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, «για να γνωρίζουν οι νέοι και να θυμούνται οι μεγάλοι», ήταν η αφετηρία για την πολιτική και κοινωνική δράση του κόμματος, που κυριαρχεί στις πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας.

Μία μόνη ματιά σήμερα στις βουλευτικές πτέρυγες της Βουλής σε όλο το πολιτικό φάσμα θα διακρίνει κανείς την έντονη παρουσία του ΠΑΣΟΚ. Σε όλα τα κόμματα θα βρεις πασοκογενή πολιτικά πρόσωπα, που για διάφορους λόγους ακολούθησαν την εσωτερική πολιτική μετανάστευση στον πηγαιμό για την Ιθάκη τους.

Το πολιτικό κλίμα μετά την πτώση της δικτατορίας είχε διαμορφώσει τις συνθήκες για την δημιουργία ενός δυναμικού πολιτικού φορέα με ριζοσπαστικές διακηρύξεις και αγωνιστική δομή.

Ολοκληρώνεται, λοιπόν, εφέτος την 3η Σεπτεμβρίου η πρώτη σαρανταπενταετία της ζωής του ΠΑΣΟΚ… του Κινήματος Αλλαγής. Πολυσήμαντη η επέτειος για τον δημόσιο βίο μας, γιατί μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, είναι το κόμμα, που συνδέει άρρηκτα την ιστορική στιγμή της μεταπολίτευσης με την πολιτική εκείνης της περιόδου, με συμβολικά οπωσδήποτε χαρακτηριστικά.

Η κάθε εποχή έχει τον δικό της τρόπο να απαντά στα ερωτήματα που αντιμετωπίζει.

Η κάθε ιστορική κοινωνία πρέπει να βρίσκει τις δικές της πρακτικές, τις δικές της συλλογικές στάσεις, που θα της επιτρέψουν να σηματοδοτήσει τον δικό της μοναδικό ρόλο. Έτσι η 3η Σεπτέμβρη είναι ιστορική μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής με την παρουσία του, τις ιδέες και την δράση του σφραγίζει την 45χρονη μεταπολιτευτική περίοδο. Το όραμα της Νέας Ελλάδας, οι θεμελιακές αξίες, όλα όσα ενέπνευσαν την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ (ανεξάρτητα, αν το πρόδωσαν, το έκλεψαν, το λεηλάτησαν, το εκμεταλλεύτηκαν, το πούλησαν, το σταύρωσαν…) και υπαγόρευσαν την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό επίκαιρα.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το κίνημα αλλαγής με συνείδηση της ιστορική του διαδρομής, με γνώση και εμπειρία από πολύχρονους αγώνες ανοίγει ξανά τον δρόμο στην Ελπίδα για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Η αρχηγός σήμερα του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, αφού πέρασε από τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές συμπληγάδες κράτησε το κόμμα μαζί με τους συνεργάτες της και τον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ ισχυρό, σύγχρονο, συλλογικό ενωμένο, δυναμικό, ..ανοιχτό στον Λαό και έτοιμο ξανά για την δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους.

Η σημερινή επετειακή γιορτή της 3ης του Σεπτέμβρη βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει στις ρίζες του και με το «σχέδιο Ελλάδα», να απαντά στις σημερινές απαιτήσεις του λαού και της Πατρίδας.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τις ρίζες μας είναι η αίσθηση της ιστορίας.

Αν θέλουμε πράγματι να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, ως δύναμη αλλαγής.

Αν θέλουμε να της ξαναδώσουμε αξία και κύρος πρέπει να βρούμε την ιστορική μας αισιοδοξία. Φτάνει πια ! Η ατέρμονη κρισιολογία δεν συνιστά άλλοθι.

Εδώ χρειάζεται πραγματική ανατροπή αμφισβήτηση και ρήξη.

Η νεολαία θα τραβήξει ξανά το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής την πολιτική και την χώρα προς τα εμπρός. Εμείς έχουμε χρέος να της ανοίξουμε το δρόμο.

Η προοδευτική δημοκρατική παράταξη στον 21ον αιώνα πρέπει να είναι φορέας ανασυγκρότησης της Δημοκρατίας, υπερασπιστής των προοδευτικών ιδεών ολοκλήρωσης των βημάτων της εθνικής ανασυγκρότησης.

Βρισκόμαστε μπροστά στην μεγάλη πρόκληση. Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη της ανανέωσης. Ότι διαθέτουμε ακόμη τη ριζοσπαστική και ανατρεπτική πνοή. Ότι μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία και πίστη τον ανοιχτό ορίζοντα της Ιστορίας. Και με τόλμη και ενότητα να χαράξουμε τη νέα πορεία σε ένα κόσμο αβέβαιο, γεμάτο φόβους, αλλά και Ελπίδα.

Πιστεύω ότι δεν θα αφήσουμε τις ιδέες, τις αρχές, τις αξίες, τις ελπίδες για τις οποίες, τόσο αγωνιστήκαμε και τόσο πιστέψαμε, να ξεθωριάσουν στους δύσκολους και απρόσωπους καιρούς που ζούμε

Η 3η του Σεπτέμβρη 2ο19 εκφράζει την μάχη της καθημερινότητας με Ελπίδα για τον Λαό, την Πατρίδα και το νέο ΠΑΣΟΚ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου