ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μία σύντομη εκτίμηση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Γερμανία

μία-σύντομη-εκτίμηση-για-το-ταξίδι-του-390907

Της Eλενας Αντωνοπούλου

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη κινήθηκε στο πλαίσιο που η κυβέρνηση περίμενε. Το θέμα των πλεονασμάτων δεν συζητήθηκε ως το βασικότερο, όμως η χημεία μεταξύ των δυο πολιτικών ήταν εμφανής. Επίσης οι προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό ικανοποιήθηκαν, άλλωστε αυτό το δήλωσε και η πλευρά της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και το θέμα των πλεονασμάτων θα ακολουθήσει. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία και στην καθημερινότητα.

Εκείνο που όλοι καταλάβαμε είναι ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανακύκλωση. Αυτό το ενδιαφέρον υπήρχε και από παλιά, όμως μετά προέκυψε η κρίση και τα σχέδια παρέμειναν στάσιμα.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν και για το προσφυγικό/μεταναστευτικό αλλά πέρα από τη συμφωνία επί της αρχής για να αλλάξει η κατανομή των βαρών κάτι πιο θετικό για την Ελλάδα δε φαίνεται να υπάρχει αν και είναι αρχή ακόμη…. θα δούμε.

Πάντως ο πρωθυπουργός εκτός από άριστος γνωστής ξένων γλωσσών και γενικότερα της ευρωπαϊκής κουλτούρας, έχει ζήσει άλλωστε και ο ίδιος από τα παιδικά του χρόνια πολλά χρόνια στην Ευρώπη και με την οικογένειά του, έχει επιλέξει με αργά, αλλά σταθερά βήματα την προσέγγιση με τους ξένους ηγέτες.

Δεν ζητά ακόμη, αλλά θέλει να τονίσει ότι η χώρα βαδίζει με σταθερά βήματα και σιγά σιγά θέλει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο από τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Νομίζω το χαμόγελο της κ. Μέρκελ ήταν ειλικρινές, όπως και αυτό του κ. Μακρόν… αλλά της Γερμανίδας καγκελαρίου μάς ενδιαφέρει περισσότερο γιατί η Γερμανία είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού αυτή την ώρα.

Ευχόμαστε αυτά τα χαμόγελα να γίνουν ακόμη πιο πλατιά και μεγαλύτερα όταν έρθει η ώρα να μπει στη σωστή βάση και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πάντως μέχρι στιγμής οι εταίροι μάς δείχνουν εμπιστοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου