ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγγλόφωνη Ακαδημία Βόλου (Α.Α.Β.) και Σύνδεσμος Αποφοίτων Αγγλικής Αντωνίου (Α.Α.Α.)

αγγλόφωνη-ακαδημία-βόλου-α-α-β-και-σύν-395133

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Με αφορμή προσωπικό άρθρο μου υπό τον τίτλο «ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΟΥ», έλαβα αρκετά τηλεφωνήματα πρώην μαθητών μου, οι οποίοι με παρότρυναν να ιδρυθεί ένας Σύνδεσμος υπό τον τίτλο «ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ – ANTONIOU ALUMNI ASSOCIATION».

Αυτή η ιδέα είχε γεννηθεί μέσα μου πριν από αρκετά χρόνια, αλλά φαίνεται πως «παραμερίστηκε» επειδή στη συνέχεια επικράτησαν άλλα πράγματα… Φαίνεται πως τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και το δίδυμο Α.Α.Β. και Α.Α.Α. να λάβει σάρκα και οστά.

Λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα των Α.Α.Α. τόσο σε τοπικό, όσο και πανελλαδικό, αλλά και πανευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώ επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος που θα αγκαλιάζει όλες και όλους που είχαν φοιτήσει στα τότε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, όπου προσωπικά και οι συνεργάτες μου, κυρίως συνεργάτριές μου, είχαμε τη χαρά και την ευτυχία να τους διδάξουμε την Αγγλική γλώσσα, η οποία, όχι μόνο τους συνόδευσε σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, αλλά υπήρξε και ο κύριος μοχλός να αναδειχθούν όχι μόνο τοπικά και πανελλαδικά αλλά και πανευρωπαϊκά, ακόμα και παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει να είναι ένα γεγονός και μία πραγματικότητα και καμία αμφιβολία δεν επιδέχεται.

Επειδή δεν επιθυμώ να αδικήσω καμία και κανέναν εκ των τοπικώς, πανελλαδικώς, πανευρωπαϊκώς ή και διεθνώς ανεγνωρισμένων Α.Α.Α., δεσμεύομαι επί του παρόντος αφού ο Σύνδεσμος θα συσταθεί και θα αποτελεί πλέον οντότητα, να δημοσιευθούν τα ονόματα και οι τίτλοι τους ανά τομείς, αρχίζοντας από τις διδάσκουσες και διδάσκοντες Αγγλικά, που πιστεύω πως είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των Α.Α.Α. και στη συνέχεια κατά ειδικότητα, π.χ. ιατρική, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός τοπικά όσο και πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Μόνον στην πόλη μας υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 50 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, που συμβαίνει να είναι Α.Α.Α.

Πέραν της μεγάλης προσωπικής ικανοποίησης που αποκτά η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, πιστεύω πως είναι μία δικαίωση και για τους Α.Α.Α. Ο Δήμος Βόλου, παρεμπιπτόντως, θα μπορούσε κάλλιστα να συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια, διότι, δυστυχώς, πολλοί από αυτούς τους επιστήμονες συμβαίνει να είναι γνωστοί ανά τον κόσμο και άγνωστοι στην πόλη που τους γέννησε! Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει μία ειδική υπηρεσία η οποία θα συγκεντρώνει στοιχεία Μαγνησιωτών – Βολιωτών του εξωτερικού. Νομίζω πως υπάρχει ένας Σύνδεσμος Μαγνησιωτών όπου γης, αλλά δεν γνωρίζω περισσότερα, θα ήθελα να μάθω περισσότερα.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι μερικοί από τους στόχους των Α.Α.Α.

Α) Πρώτον και κυριότερον η αλληλογνωριμία μεταξύ των μελών. Πληροφορούμαι πως μόνο στην Αγγλία υπάρχουν αρκετές δεκάδες Α.Α.Α.

Β) Μία ετήσια συγκέντρωση όλων των μελών στο Βόλο κατά τη διάρκεια των θερικών διακοπών θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία αλληλογνωριμίας μεταξύ όλων των μελών.

Γ) Η δίγλωσση έκδοση, Ελληνο-Αγγλικών συγγραμμάτων του γράφοντος που είναι ήδη ολοκληρωμένα και είναι άδικο να παραμένουν αποθηκευμένα σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτά τα συγγράμματα ασχολούνται αποκλειστικά με τη γνώση, μετάδοση και καλλιέργεια των δύο γλωσσών.

Χάρη στην ευγενική χορηγία της φίλης του γράφοντος κ. Θωμαής Θ. Θεοδωράκου και των παιδιών της Βασιλείου, Βάιου και Αγορίτσας, εις μνήμη του αείμνηστου Θωμά Θεοδωράκου, κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του γράφοντος υπό τον τίτλο «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ- FOLKTALES FROM THESSALY AND AESOP’S FABLES». Επί τη ευκαιρία θα ήθελα, έστω και καθυστερημένα, να ευχαριστήσω τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλο, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο αλλά και μου επέτρεψε να μεταφράσω παραμύθια από την πολύτιμη συλλογή του.

Δ) Την έκδοση ενός βιβλίου υπό τον τίτλο: «ΕΝΑ ΠΡΟΤΥΠΟ – ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ». Η πρωτοτυπία αυτού του σχολείου, εκτός των άλλων καινοτομιών, έδινε την ευκαιρία στους μαθητές του να καθορίζουν οι ίδιοι την πρόοδό τους. Μεταφέρεται εδώ ένα σημαντικό απόσπασμα από τα πολυάριθμα φυλλάδια που εκτύπωνε το σχολείο κάθε χρόνο: «Οι συνεχείς επιτυχίες μας δεν αποτελούν μόνο πανελλήνιο ρεκόρ επιτυχίας, αριθμού επιτυχόντων και νεαράς ηλικίας των μαθητών, αλλά επιβεβαιώνουν τη μελετημένη οργάνωση του σχολείου μας και τον προγραμματισμό μας. Η απόκτηση τίτλων αγγλομάθειας Lower & Proficiencyσε ηλικία 10, 11 και 12 ετών κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν είναι. Το σχολείο μας δεν έχει καθορισμένο αριθμό ετών ή τάξεων που πρέπει να παρακολουθήσει ένας μαθητής. Την πρόοδο την καθορίζει ο ίδιος ο μαθητής, ειδικότερα εάν ένας μαθητής έχει την ικανότητα να αφομιώνει γρήγορα και εύκολα τη γνώση της Αγγλικής γλώσσας, το σχολείο του παρέχει την δυνατότητα να προωθηθεί ανάλογα». Η λειτουργία και πρωτοτυπία αυτού του σχολείου παρουσιάστηκε σε διενθές συνέδριο γλωσσολογίας στην Αθήνα το 1990.

Ε) Η έκδοση ενός άλμπουμ – βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο αποθανατίζει τις στιγμές απονομής εκατοντάδων πτυχίων σε εκατοντάδες μαθητές, παρουσία των γονέων τους σε δημόσιους χώρους.

Ζ) Η έκδοση ενός ετήσιου έντυπου το οποίο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα διανέμεται σε όλα τα μέλη και θα τα ενημερώνει για τις διάφορες δραστηριότητες ή/και επιτεύγματα των μελών.

Η) Τα μέλη των Α.Α.Α. που κατοικούν και δραστηριοποιούνται στο Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούν να έχουν στενότερη και συχνότερη επικοινωνία μεταξύ τους και από κοινού να διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες προς όφελος τόσο των μελών όσο και του ευρύτερου κοινού. Ο σύνδεσμος Α.Α.Α. μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό και ενεργό ρόλο στη συντήρηση, καλλιέργεια, αλλά και καθημερινή ζωντανή χρήση της Αγγλικής μέσω μιας ραδιοφωνικής ή τηλεοπτικής εκπομπής. Φυσικά η στήλη μπορεί και πρέπει να συμβάλλει με το δικό της καθοριστικό τρόπο.

Είναι τελείως απαράδεκτο σε μία πόλη όπως ο Βόλος, με χιλιάδες Αγγλομαθείς παντός επιπέδου, διδασκόντων, διδασκομένων και ομιλούντων, να μην έχει μία ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ομάδα πολιτών, η οποία θα φροντίζει για τη συνεχή χρήση και καλλιέργεια της Αγγλικής γλώσσας. Ο γράφων από την πλευρά του θα κάνει οτιδήποτε, αρκεί να σχηματιστεί αυτή η πολυπόθητη ομάδα.

Εν κατακλείδι, και εν δυνάμει, αυτός ο Σύνδεσμος θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας ισχυρός παράγων διαπολιτισμικής και διαγλωσσικής δράσης, μιας και τα μέλη του θα αποτελούνται από όλα τα πεδία των επιστημών.

Οι αναγνώστες της στήλης, είτε οι ίδιοι απόφοιτοι των Εκπαιδευτηρίων μας, είτε τα παιδιά τους, προσκαλούνται να επικοινωνήσουν μαζί μας, είτε ηλεκτρονικά στο [email protected] ή και τηλεφωνικά στο 24210-53598.

Οι προσωπικές πρωτοβουλίες χωρίς τη συλλογική συμμετοχή μπορεί να αποβούν άκαρπες. Ωστόσο, ο συνδυασμός αμφοτέρων εγγυάται το επιθυμητόν.

ΑΜΕΣΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ. ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου