ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Ι΄ Ματθαίου

κυριακή-ι΄-ματθαίου-398642

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Με αυτή την ικεσία αγαπητοί αδελφοί πλησίασε τον Κύριο ο δυστυχής πατέρας του σημερινού Ευαγγελίου ζητώντας τη θεραπεία του υιού του. Ο βλαστός του ήταν πολύ ασθενικός και κινδύνευε από στιγμή σε στιγμή να σπάσει και να μαραθεί. Έπασχε από την «ιεράν νόσο», όπως έλεγαν οι προ Χριστού άνθρωποι. Ήταν δαιμονιζόμενος, όπως απέδειξε σε λίγο ο Κύριος.

Το πονηρό πνεύμα που είχε κατοικήσει στο σώμα και τη ψυχή του, τον βασάνιζε φοβερά. Τον έφερνε στο χείλος του θανάτου. Γι’ αυτό και ο πατέρας του πήρε την απόφαση να τον φέρει κοντά σ’ Εκείνον που έκλινε ουρανούς και κατέβηκε στη γη για να «λύσει τα έργα του διαβόλου».

Η πίστη του όμως ήταν μικρή κι αδύναμη. Εν τούτοις η θεία φιλανθρωπία την αναπλήρωσε και σε λίγο το θαύμα έγινε. Με το πρόσταγμα του Ιησού Χριστού εξαφανίσθηκε το πονηρό πνεύμα, η πηγή της δυστυχίας και ο νέος χάρις στο έλεος του Κυρίου έγινε όπως οι άλλοι φυσιολογικοί νέοι και υγιής επέστρεψε στο πατρικό του δοξάζοντας τον Ευεργέτη του.

«Κύριε ελέησον μου τον υιόν»… Γιατί επαναλαμβάνεται σήμερα η ιερή αυτή ιστορία του Ευαγγελίου μας; Όχι μόνο για τα χρησιμότατα Ευαγγελικά διδάγματα, που ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τη διάνοιά μας. Η σημερινή περικοπή έχει και ειδικότερο σκοπό να υπηρετήσει. Απευθύνεται στους γονείς, στους πατέρες και τις μητέρες. «Έχετε πίστη στο Χριστό, τους φωνάζει ο πατέρας του Ευαγγελίου μας. Τρέξτε κοντά του και να είστε σίγουροι ότι το πρόβλημά σας θα βρει την καλύτερη λύση». Δεύτερον, το σημερινό Ευαγγέλιο απευθύνεται σε όλους γενικά τους γονείς. Σε όλους τους γονείς που έχουν ενδιαφέρον όχι μόνο πως θα θρέψουν ή πως θα ντύσουν ή πως θα αποκαταστήσουν επαγγελματικά και κοινωνικά το παιδί τους, αλλά και πως θα το αναθρέψουν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Σ’ αυτούς τους άξιους γονείς που ανησυχούν για την πνευματική και την ηθική εξέλιξη του παιδιού τους απευθύνεται το Ευαγγέλιό μας και τους υποδεικνύει την καλύτερη μέθοδο: Κοντά στο Χριστό.

«Κύριε ελέησον μου τον υιόν» ας επαναλαμβάνουν συχνά οι ευσεβείς γονείς και τα πνεύματα του κακού θα γίνουν άφαντα από τα παιδιά τους. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου