ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περί πυρηνικών ο λόγος

περί-πυρηνικών-ο-λόγος-398655

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Πριν από λίγο καιρό, όπως έγινε γνωστό εδώ κι ένα μήνα, καταργήθηκε η συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για έλεγχο των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς και στο προσκήνιο βλέπουμε να εμφανίζονται νέοι παίκτες, αν μπορούμε να τους ονομάσουμε έτσι, με αποτέλεσμα η κατάσταση να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου. Όσο για την περιώνυμη συμφωνία START για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων που λήγει το 2021 κινδυνεύει να μην ανανεωθεί, λόγω της γνωστής απέχθειας του προέδρου Τραμπ για τις διεθνείς συμφωνίες. Ας ελπίσουμε ν’ αλλάξει γνώμη….

Όμως, όλα αυτά θα αποτελέσουν έναν κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη, με την κατάρρευση της «αρχιτεκτονικής των ελέγχων» των περασμένων δεκαετιών.

Διαβάζοντας το άρθρο του εξαιρετικού δημοσιογράφου Γιάννη Καρτάλη είμαι απόλυτα σύμφωνη με τις ανησυχίες του. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, και τις παραθέτω:

«Στη νέα αυτή περίοδο ενός κυοφορούμενου νέου ψυχρού πολέμου πρωτοστατεί η Κίνα, καθώς αντιδρά στον εμπορικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, που θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται τώρα από την περιώνυμη συμφωνία για τα πυρηνικά του, που επίσης κατήργησε ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ είναι προφανές ότι απέτυχε στην προσπάθειά του να πείσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη να εγκαταλείψει τις δοκιμές νέων πυρηνικών πυραύλων, παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του περί του αντιθέτου. Σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις έρχεται τώρα να προστεθεί και μια πιθανή σύγκρουση δύο ακόμη κατόχων πυρηνικών όπλων, της Ινδίας και του Πακιστάν, με αφορμή την κατάργηση από τον Ινδο πρόεδρο της αυτονομίας της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι δύο αυτές χώρες είχαν ήδη οδηγηθεί σε πολεμική αναμέτρηση τρεις φορές στο παρελθόν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε το τελευταίο πυρηνικό ατύχημα στη Ρωσία, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα και οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, χωρίς να διακριβωθούν οι συνθήκες για το τι ακριβώς συνέβη. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι πρόκειται για αποτυχημένη δοκιμή ενός νέου πυρηνοκίνητου βαλλιστικού πυραύλου. Πρόκειται για ένα νέο υπερόπλο, που διαθέτει έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα και έτσι μπορεί να φθάσει πετώντας χαμηλά σε κάθε γωνιά της Γης, χωρίς να εντοπίζεται, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν. Την ωραία αυτή ατμόσφαιρα ήλθε μάλιστα να επιβεβαιώσει η καταγγελία των ρωσικών αρχών ότι μαχητικά του ΝΑΤΟ παρεμπόδισαν στον διεθνή εναέριο χώρο της Βαλτικής το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο ρώσος υπουργός Αμυνας, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος».

Με αγωνία, πάντως, περιμένουμε ποιο θα είναι το επόμενο συμβάν αυτού του νέου ψυχρού πολέμου και που θα οδηγηθούμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική γιατί η ανθρωπότητα δεν αντέχει, αλλά ολέθρια λάθη… ούτε σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου