ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Εκκλησίες και εξωκλήσια της Ζαγοράς..» ~ Προσεγγίζοντας το νέο πόνημα του Νίκου Διαμαντάκου

εκκλησίες-και-εξωκλήσια-της-ζαγοράς-411614

Του Τάκη Παντελόπουλου

ΗΟρθοδοξία αποτελεί την αυθεντική συνέχεια της μιας αδιαιρέτου, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας των πρώτων αιώνων. Σε κάθε προσέγγιση οι πιστοί δέχονται την αύρα ευλαβικής θαλπωρής, η οποία μεταδίδεται από τους ιερούς χώρους, όταν οι ιερές ακολουθίες και οι βυζαντινοί ύμνοι διεγείρουν το ιερό συναίσθημα.

Είναι εύλογο και θεμιτά δικαιολογημένο το ενδιαφέρον που προκαλεί κάθε φορά που ο λόγος στρέφεται στις ευλογημένες εστίας έκφρασης και προσευχής (Εκκλησίες και ξωκλήσια ),που αποτελούν σημείο αναφοράς της πλούσιας εκκλησιαστικής μας Ιστορίας. Καλοδεχούμενο το νέο βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου,που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο « Εκκλησίες και εξωκλήσια της Ζαγοράς..». Είναι δεύτερη έκδοση με τον ίδιο τίτλο, μετά την πρώτη που εκδόθηκε το 2001 και έκτη στην σειρά των βιβλίων τουεκδόθηκαν μέχρι σήμερα.

Η νέα έκδοση διαστάσεων ( 24Χ17 ) που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας και σχεδιάστηκε από τις Γραφικές τέχνες «Παλμός..» σε βιβλιοδεσία Σ. Γιαννίκου, στις 244 σελίδες αποτυπώνουν τους σταθμούς μιας περιήγηση στους ιερούς χώρους της Ζαγοράς, που τόσο στο κέντρο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή δίνουν μια ευλαβική παρουσία και καλούν τους πιστούς σε ομαδική προσευχή και έκφραση λατρείας. Ο τοπικός Αγιος Τριαντάφυλλος μας καλωσορίζει σ’ αυτή την περιήγηση, με την έγχρωμη φωτογραφία του εξωφύλλου, που στο κάτω μέρος φέρει τον υπότιτλο: «Εκδοση Β`- επαυξημένη και βελτιωμένη..»..

Το βιβλίο αποτελεί φωτεινό υπόδειγμα και αφορμή για να γνωρίσουμε την ιστορική φυσιογνωμία των εκκλησιών της Ζαγοράς και να συνομιλήσουμε με τους δημιουργούς, τους ευεργέτες, τους δωρητές, τους κτήτορες και τους πιστούς πρωτεργάτες, μέσα από τα κείμεναεξαίρετου λογοτεχνικού λόγου, απλής έκφρασης και χαμηλόφωνου τόνου, όπως ταιριάζει στο εκκλησιαστικό ύφος, αλλά με έντονο συναισθηματικό χρώμα, που η γραφίδα του Ν.Δ. αποτυπώνει. Αποτελεί επίσης εξαιρετική ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο δυνατή είναι η έκφραση λατρείας των πιστών, όταν συνοδεύεται με ειλικρινή πίστη,αυξημένο θρησκευτικόσυναίσθημα και ευλάβεια,που ενισχύονται από την ευλογία και τη χάρη του Θεού.

Απλοί άνθρωποι του μόχθου,ταπεινοί υπηρέτες της πίστης, μεταλλάσσονται σε άξιους δημιουργούς εκκλησιαστικών θαυμάτων, όπως είναι τα κτίσματα των μοναστηριών και των εκκλησιών, αυτοί οι φωτεινοίσηματοδότες λατρείας, που αναδεικνύουν την ιστορική και θρησκευτική ταυτότητας του τόπου, που γεννήθηκαν. Σχετικά στον πρόλογό του ο συγγραφέας σημειώνει: «Σκοπός μου είναι να δώσω την σημερινή εικόνα τους, όπως την είδα από επιτόπιες επισκέψεις και έρευνες και δεύτερον να παραθέσω όσα ιστορικά στοιχεία μπόρεσα να βρω από γραπτές πηγές..»

Το ιστορικό κεφαλοχώρι του Πηλίου – Ζαγορά-, προβάλλοντας τα εκκλησιαστικά κτίσματα αποτυπώνει, μέσω αυτών, την εικόνα ενός τόπου που,διαχρονικά,σέβεται,τιμά και προβάλλει την πλούσια πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν πολλοί φωτισμένοι ιεράρχες, άξιοι δημιουργοί του λόγου και της τέχνης, καθώς και απλοί λειτουργοί της εκκλησίας. Είναι μια ξεχωριστή ηθικά και πνευματικά ανθρώπινη διάσταση που τιμά τους κατοίκους αυτού του πανέμορφου πηλιορείτικου χωριού, οι οποίοι αξιοποιούν με το παραπάνω το πνευματικό απόθεμα,που κληρονόμησαν, όπως και ο συγγραφέας έμμεσα παρουσιάζει.

Μελετώντας το δομικά στοιχεία αυτής της έκδοσης διαπιστώνουμε μεθοδευμένη καταγραφή των κειμένων, πουπαρουσιάζονται με τρόπο εποπτικό και επαγωγικό, διευκολύνοντας τον αναγνώστη να αποκτήσει πληρέστερηγνώση.Καρπός και αποτέλεσμαμιας μακρόχρονης και πολύπονης έρευνας που ξεκίνησε δεκαετίες πριν.

Η ύλη του βιβλίου διαρθρώνεται στα παρακάτω μέρη: Α «Προλεγόμενα Α έκδοσης..».Είναι οι πρώτες 13 σελίδες που περιλαμβάνουν: 1.- τους Χαιρετισμούς των α) Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου, του π. Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κων. Λάσκου, και του π. Προέδρου του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Ζαγοράς κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη, καθώς και τον Πρόλογο του συγγραφέα. 2.- Προλεγόμενα Β έκδοσης από τον συγγραφέα για την δεύτερη έκδοση. Ακολουθούν τα κεφάλαια: Α «Εκκλησίες και εξωκλήσια της Ζαγοράς..», με υποενότητες :.α) Ενοριακές εκκλησίες ( 4 ) και β) «Αλλες δύο εκκλησίες μέσα στη Ζαγορά. ». Β` « Εξωκλήσια: α) Εξωκλήσια Ανατολικά της Ζαγοράς (καταγράφονται με τις ονομασίες τους 19).β) Εξωκλήσια δυτικά της Ζαγοράς( καταγράφονται 9) Γ` Παρεκκλήσια που υπάγονται στις ενοριακές εκκλησίες του χωριού ( καταγράφονται 15 παρεκκλήσια ). Δ` «Εκκλησίες του Χορευτού..» (δύο εκκλησίες ). Και η έκδοση κλείνει με τα κεφάλια: Επίλογος, Βιβλιογραφία και Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα.

Με συνοδοιπόρο τα περιεκτικά κείμενα του Ν.Δ, τις πολλές φωτογραφίες και τις μαρτυρίες, που φιλοξενούνται σ’ αυτή την έκδοση, ο Ζαγοριανός ή ο επισκέπτης της Ζαγοράς θα γνωρίσει τα σημαντικότερα ιστορικά στοιχεία των εκκλησιών, νοιώθοντας παράλληλα πως ο ίδιος πορεύεται μέσα στην καρδιά της Θρησκευτικής παράδοσης του τόπου. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ χρήσιμη την επιλογή τουσυγγραφέα να διατίθεται το βιβλίο από τους Ναούς, ως κατατοπιστικός οδηγός. Συγχαίρουμε θερμά τον συγγραφέα και του ευχόμαστε να χαρούμε σύντομα το έβδομο βιβλίο του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου