ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εν Ελλάδι το σωτήριον έτος 2019 ~ Τα δικαιώματα των τροχοφόρων και οι υποχρεώσεις των πεζοανθρώπων

εν-ελλάδι-το-σωτήριον-έτος-2019-τα-δικαιώμ-414504

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας [email protected]

Συμβαίνει να εποχούμαι ενός ποδηλάτου ευτελούς αξίας, αλλά υψίστης μεταφορικής εξυπηρέτησης. Χάρις αυτής της μεταφορικής μου ιδιότητας, μου παρέχεται η δυνατότητα να παρατηρώ, αφ’ υψηλού βέβαια, να μελετώ, αλλά και να καταγράφω τις συμπεριφορές και κυρίως τις αντιδράσεις όλων αυτών των πεζών οδοιπόρων.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στους δρόμους των ελληνικών πόλεων κυκλοφορούν πάσης φύσεως τροχοφόρα, από ποδήλατα μέχρι νταλίκες, φορτηγά, βυτιοφόρα κ.ο.κ. Ευτυχώς η περίπτωσή μου ανήκε στην τελευταία κατηγορία, οι Ρωμαίοι θα έλεγαν στους πληβείους, δηλαδή στους ποδηλατούχους.

Γενικά οι Έλληνες ταυτίζουν τους ποδηλάτες όπως όλους τους εποχούμενους, δηλαδή φορτηγατζήδες, γενικά σοφεράντζες παντός είδους και ως εκ τούτου παρέχουν στους ποδηλάτες την ίδια προτεραιότητα που θα έδιναν σε ένα απορριμματοφόρο, ταξί ή απλώς Ι.Χ.

Ωστόσο, όταν ο ποδηλάτης σταματάει και παροτρύνει τους πεζούς πάσης ηλικίας από τετάρτης μέχρι και μωρά παιδιά με τις μαμάδες, τότε και μόνο τότε γίνεται η αποκάλυψη του πραγματικού Έλληνα και ακολουθούν οι ευχαριστίες, υποκλίσεις, χαμόγελα και ευχές και δεν σημαζεύεται.

– Περάστε κύριε.

– Α, α, όχι κυρία μου.

– Μα σας παρακαλώ, έχετε προτεραιότητα.

– Όχι κυρία μου, οι άνθρωποι έχουν προτεραιότητα όχι τα ποδήλατα και οι ποδηλάτες.

– Ας είστε καλά καλέ μου κύριε. Καλή σας ημέρα, καλή συνέχεια, ο Θεός να σας έχει καλά…

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο το διασκεδάζω και τι στοιχίζει να δώσεις προτεραιότητα σε ένα γέρο ή μία μαμά με τα δυο μωρά της; Απολύτως τίποτα.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

Φανταστείτε μία δασκάλα ή έναν δάσκαλο που συνοδεύουν 50 παιδάκια και πρέπει να διασχίσουν την Πολυμέρη στο σημείο που τέμνεται από τη Κασσαβέτη.

Εκπαιδευτικοί και παιδιά πρέπει εν ριπή οφθαλμού να διασχίσουν την Πολυμέρη μην τυχόν και αλλάξει το φως και στα παιδάκια, να τεθεί, σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τους.

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πάσης φύσεως τροχοφόρα ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ της προτεραιότητος εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μήπως η νέα Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως θα ’πρεπε να επιληφθεί του θέματος και μέσω της εκπαίδευσης να μάθαιναν και οι Έλληνες οδηγοί να σέβονται τους πεζούς;

Αλλά ας μην τα περιμένουμε όλα από την κ. Κεραμέως ή οποιονδήποτε υπουργό παιδείας. Οι τοπικοί άρχοντες μπορούν κάλλιστα να λάβουν μέτρα και να ΝΟΥΘΕΤΗΣΟΥΝ τους πάσης φύσεως εποχούμενους, οι οποίοι πρέπει να πεισθούν πως οι άνθρωποι προηγούνται και έχουν προτεραιότητα και όχι τα πάσης φύσεως τροχοφόρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου