ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι εορτασμοί για την Παλιγγενεσία 1821

οι-εορτασμοί-για-την-παλιγγενεσία-1821-415748

Του Δημήτρη Δερβένη

Μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για το Βόλο αποτελεί η συμμετοχή της πόλης στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Στο πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Προσωπικοτήτων με τον τίτλο “Ελλάδα 2021” και στόχο την προετοιμασία της χώρας και την οργάνωση, συντονισμό και διεξαγωγή των εκδηλώσεων εορτασμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις λίγες γραμμές του σχετικού άρθρου, καταλαβαίνεις την εξέχουσα σημασία που δίνει ο Πρωθυπουργός στο γεγονός και συνεπώς το αναπτυξιακό, πολιτιστικό και κοινωνικό μέγεθός του.

Εκτιμώ ότι ο Βόλος έχει όλες τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο αυτής της διοργάνωσης που θα προσκομίσει αυτονόητα πολλαπλά οφέλη για την πόλη και την περιοχή, εκμεταλλευόμενος την κυβερνητική βούληση να γίνουν εκδηλώσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Εδώ υπάρχει μια δυσκολία, γιατί αναφέρονται οι Πρωτεύουσες των Περιφερειών και αυτό είναι το σημείο, όπου πρέπει να αναδυθεί σθεναρή διεκδίκηση, με στιβαρά επιχειρήματα υπέρ της ανάληψης των εκδηλώσεων από τον Βόλο.

Επιτρέψτε μου να απαριθμήσω μερικά:

1.Είναι κάτι που έχει ξαναγίνει. Ο Βόλος ήταν η μοναδική Ολυμπιακή Πόλη το 2004 που δεν ήταν Πρωτεύουσα Περιφέρειας. Με οργανωμένο, συστηματικό και επίμονο τρόπο, φορείς της πόλης και μεμονωμένες προσωπικότητες το κατάφεραν.

2.Η Θεσσαλία είναι μια από τις λίγες Περιφέρειες της χώρας που διαθέτει δύο ισοδύναμες μεγάλες πόλεις που πολλές φορές αναλαμβάνουν, χωριστά ή από κοινού, μεγάλα γεγονότα.

3. Ο Βόλος διαθέτει την πιο κατάλληλη υποδομή για την περίσταση: το Πανθεσσαλικό Στάδιο.

4. Ο Βόλος και η γύρω περιοχή διαθέτουν τις μεγαλύτερες τουριστικές υποδομές σε σχέση με ολόκληρη την Περιφέρεια, για τη φιλοξενία των επισκεπτών της διοργάνωσης.

5.Το Πανεπιστήμιο με την έδρα του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας μπορεί να τεκμηριώσει ιστορικά τη συμβολή του Πηλίου και της περιοχής στον Αγώνα του 1821 και να συμμετάσχει ουσιαστικά στη διοργάνωση με υποδομές, επιστημονικό προσωπικό και εθελοντές φοιτητές.

6. Η πατρίδα του Ρήγα Φεραίου, το Βελεστίνο, δεν μπορεί παρά να έχει κεντρικό ρόλο στις εκδηλώσεις.

7. Ο Δήμος Βόλου έχει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να θυμίσω την επιτυχημένη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που τελικά δεν έγιναν, λόγω κυβερνητικής ανικανότητας (επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό), καθώς και πλήθος άλλων μεγάλων διοργανώσεων. Άλλωστε, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κάποιος για τον Δήμαρχο, δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει την ικανότητα για διοργάνωση Mega Events.

8.Η Μητρόπολη Δημητριάδος, με τις εντυπωσιακές σε αριθμό, μέγεθος και ποιότητα εκδηλώσεις, απέδειξε ότι διαθέτει σοβαρή οργανωτική ικανότητα.

9.Πάνω απ’ όλα, όμως, πιστεύω ότι διαθέτουμε κάτι που ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα διαθέτουν. Πολυάριθμο, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, έμπειρο σε μεγάλες διοργανώσεις. Για να αναφερθώ μόνον στους Ολυμπιακούς, πάνω από 600 στελέχη και άλλοι τόσοι εθελοντές συμμετείχαν με επιτυχία, μερικοί με δύσκολα καθήκοντα. Οι περισσότεροι από αυτούς, τώρα, δεν είναι πάνω από 40-50 χρονών, έτοιμοι να στελεχώσουν τη διοργάνωση. Μαζί, φυσικά και με νεότερα στελέχη που έχουν αναδειχθεί από μεταγενέστερες διοργανώσεις.

10. Κι ένα τελευταίο επιχείρημα: ο ορισμός της κας Αγγελοπούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής, ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις, μπορεί να αποτελέσει όπλο για τον Βόλο. Η κα Αγγελοπούλου γνωρίζει καλά την πόλη, τις υποδομές και τους ανθρώπους και με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να αποβεί ισχυρός σύμμαχος του Βόλου.

Ασφαλώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα επιχειρήματα. Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι δράση.

Κατ’ αρχήν οι Βουλευτές μας, με παρεμβάσεις στα σχετικά νομοθετήματα και αποφάσεις, να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο της διεκδίκησης και στη συνέχεια να συνδράμουν τους τοπικούς φορείς. Κατά ευτυχή συγκυρία, ένας από τα βασικά στελέχη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σήμερα Βουλευτής. Ο Χρήστος Μπουκώρος, Διευθυντής Αναμεταδόσεων και Αγγελιών στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια από τη σημερινή θέση του.

Οι βασικοί τοπικοί φορείς: Δήμος, Πανεπιστήμιο, Μητρόπολη και γύρω από αυτούς όλοι οι υπόλοιποι, να δημιουργήσουν, άμεσα, επιτροπή διεκδίκησης.

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη, όπως, δυστυχώς, η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που αφέθηκε στην τύχη της.

Ακόμη κι αν είναι ανυπέρβλητα τα εμπόδια, υπάρχει γραμμή υποχώρησης που έχει ξαναγίνει. Αλλά την ώρα της μάχης δεν μιλάνε για υποχώρηση. Τώρα, όλοι μαζί για τον στόχο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου