ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κύριε Βρούτση, εδώ θα ‘μαστε…

κύριε-βρούτση-εδώ-θα-μαστε-425439

Του Αθ. Παπαδημόπουλου, Προέδρου Ε.Κ. Βόλου, Μέλους Δ.Σ. της ΓΣΕΕ

Με το «καλημέρα» της επιστροφής του στο γνώριμο πόστο του, ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, «έπιασε» αμέσως δουλειά! Αποκάλυψε από την αρχή τα νεοφιλελεύθερα «δείγματα γραφής», που θ’ ακολουθήσει η κυβέρνησή του, που τώρα πια διαθέτει και την άνετη αυτοδυναμία, για να μην μπορεί να τη σταματήσει κανείς, μέσα στη Βουλή!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγο πριν τις εκλογές, οι γνωστοί προπομποί αυτής της πολιτικής (ΣΕΒ, κεντρικός τραπεζίτης), διαβλέποντας προφανώς το ερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα και τη δυσφορία του κόσμου από τα αντιμνημονιακά ψέματα του κ. Τσίπρα, «άνοιγαν» ήδη τον δρόμο για τη νέα σκληρή λιτότητα και τη συνέχιση της αντεργατικής πολιτικής! Ο μεν πρώτος, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του νόμου που επανέφερε, όπως τέλος πάντων τις επανέφερε, κουτσουρεμένες, τις τριετίες, ο δε δεύτερος, «υπενθυμίζοντας» την «έλλειψη δημοσιονομικού χώρου» για αυξήσεις και κοινωνικές παροχές και την ανάγκη «τήρησης των ανειλημμένων μνημονιακών υποχρεώσεων απέναντι στους θεσμούς»!

Ερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης στην εξουσία, άλλο που δεν ήθελε! Το έδαφος κατάλληλα στρωμένο, η καραμέλα γνωστή: «Η χώρα πρέπει να αλλάξει και το όφελος πρέπει να το καρπωθούν όλοι οι πολίτες» και τα λοιπά γνωστά, που λένε όλοι όσοι κρύβουν κάτω από τα λαϊκιστικά λόγια τους τα πραγματικά, σκοτεινά τους σχέδια.

Και τα σχέδια αυτά δεν άργησαν όντως ν’ αποκαλυφθούν, αμέσως με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, αλλά και με τις προηγούμενες, κιόλας, δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών! Ιδίως του κ. Βρούτση, ο οποίος «θυμήθηκε» τους παλιούς ανοιχτούς λογαριασμούς του με τα Συνδικάτα και το μισοτελειωμένο, τότε, σχέδιό του να αποδυναμώσει και να απαξιώσει τον ρόλο τους, και να αντικαταστήσει τις κερδισμένες με αγώνες και θυσίες δημοκρατικές διαδικασίες λήψης των αποφάσεων για την πραγματοποίηση των απεργιών, με άλλες, ύποπτες, διαβλητές και πάντως, σε κάθε περίπτωση, φιλεργοδοτικές διαδικασίες.

Ετσι δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, το ότι ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε και μας «σερβίρει» την…καινοτόμα μέθοδο του ηλεκτρονικού μητρώου και της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», για την κήρυξη ή μη των απεργιών!

Ξεπερνώντας σε κυνισμό ακόμη και την κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού Θάτσερ, επιχειρεί όχι βεβαίως να αντιμετωπίσει κάποιες (όντως υπαρκτές) παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά να τους αφαιρέσει ακριβώς το δικαίωμα, αυτές τις παθογένειες και αυτές τις σημαντικές διαδικασίες να τις ρυθμίζουν και να τις καθορίζουν, ως αυτόνομα, αιρετά, δημοκρατικά κύτταρα που είναι, τα ίδια τα Συνδικάτα.

Χτυπάει τις δομές τους ο κ. Βρούτσης και όχι τα «κακώς κείμενα». Και τις χτυπάει τις δομές αυτές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί μόνον έτσι, θα μπορέσει να ξεδιπλώσει, χωρίς αντιστάσεις, και χωρίς «αγκάθια», όλο το σχέδιο που έχει στα σκαριά και που, σιγά σιγά, φανερώνει, στον κόσμο της εργασίας, «κλείνοντας το μάτι» με θράσος στους Βιομήχανους και στο πανίσχυρο ιδιωτικό κεφάλαιο!

Είναι προφανές ότι με τσακισμένα και απαξιωμένα τα Συνδικάτα, και οι συλλογικές συμβάσεις θα πάνε περίπατο και η οι συντάξεις θα γίνουν «φιλοδωρήματα» και η κοινωνική ασφάλιση θα παραδοθεί στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ρίχνοντας τη σημερινή –και όχι μόνο– γενιά εργαζόμενων των 300 ευρώ στον απόλυτο συνταξιοδοτικό Καιάδα, χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον!

Το πολύ σοβαρό και το πολύ επικίνδυνο των προαναγγελιών αυτών είναι ότι τα όσα προωθούνται, υλοποιούνται από έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση, που επανήλθε στην εξουσία, καταγγέλλοντας –και σωστά– τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και την αντεργατική πολιτική του, και υποσχόμενη, αν μη τι άλλο, την «αλλαγή πολιτικής πλεύσης»!

Αντ’ αυτών, βλέπουμε από την πρώτη κιόλας μέρα, να επιχειρείται να χτυπηθούν ακριβώς οι βασικοί αντιπροσωπευτικοί πυλώνες στήριξης των εργατικών δικαιωμάτων,ώστε, μαζί με την υποβάθμιση του ρόλουκαι των ελεγκτικών μηχανισμών προστασίας τους (κατάργηση ΣΕΠΕ), οι εργαζόμενοι να παραδοθούν βορά στα καραδοκούντα εργοδοτικά «κοράκια»!

Αν όντως θέλει ο κ. Μητσοτάκης να τον πιστέψουν οι εργαζόμενοι και να μην τον συγκαταλέξουν, όπως τον κ. Τσίπρα, σύντομα κιόλας, στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό:

Ας καταργήσει άμεσα όλους τους μνημονιακούς νόμους που επέβαλαν την εργασιακή απορρύθμιση, και ας τους αντικαταστήσει απόπολιτικές, που θα θωρακίζουν το θεσμικό πλαίσιο, που δεν θα επιτρέπουν τις πρακτικές απαξίωσης της εργασίας και της συλλογικής εκπροσώπησης, δεν θα υπονομεύουντα εργατικά δικαιώματα και δεν θα παράγουν οικονομική και κοινωνική ανισότητα και κρίση.

Επειδή, όμως, «ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, το χούι δεν αλλάζει», πέφτει η ιστορική ευθύνη στα ίδια τα Συνδικάτα να επιτελέσουν τον ρόλο τους, υπερασπίζοντας και τις αξίες που τα γέννησαν, κυρίως, όμως, την ίδια την αξιοπιστία τους.

Η αποστολή τους από δω και πέρα, διπλή: να αποκρούσουν τη σε βάρος τους επίθεση απαξίας και να προστατεύσουν τον κόσμο της εργασίας από την επερχόμενη «μεταμνημονιακή» αντεργατική και αντιλαϊκή λαίλαπα! Έχουν και τα όπλα και τη βούληση για να το πράξουν. Στη νομική «φαρέτρα» τους έχουν τα αποτελέσματα στρατηγικών νομικών ενεργειών τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με τα οποία διαπιστώνεται και αποδεικνύεται ο παράνομος χαρακτήρας όλων των μνημονιακών μέτρων και τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έκανε το μοιραίο λάθος να αγνοήσει, ίσως και να τα λοιδορήσει, μέσα στη μέθη, τότε, της εξουσίας της!

Τώρα, είναι ο κ. Μητσοτάκης (ο αυτοαρεσκόμενος να προβάλλεται ως εκλεγμένος από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού), που βρίσκεται και ο ίδιος απέναντι στα αιτήματα και στα «όπλα» αυτά, στη θέση του κ. Τσίπρα.

Το αν θα κάνει ή όχι και αυτός το ίδιο λάθος να τα αγνοήσει, είναι θέμα δικό του και σύντομα θα το δούμε.

Το ίδιο, όμως, σύντομα, θα πεισθεί και εκείνος (με πρώτον τον κ. Βρούτση) ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός, δεν θα επιτρέψουν άλλα παιχνίδια σε βάρος τους. Και αυτό τούς τα εγγυώνται τα Συνδικάτα. Με την ανασυγκρότησή τους και με τη σθεναρή στάση τους. Κύριε Βρούτση, εδώ θα ‘μαστε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου