ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Ε’ Ματθαίου

κυριακή-ε-ματθαίου-433359

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί αδελφοί, μας μεταφέρει στην περιοχή των Γεργεσηνών, όπου ο Κύριος θεράπευσε τους δύο δαιμονισμένους. Κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε μετά τη θεραπεία και την επαναφορά δύο δυστυχισμένων ανθρώπων σε φυσιολογική κατάσταση, δίχως τις τρέλλες και τις ανισορροπίες τους, ότι όλοι οι κάτοικοι θα φιλοξενούσαν το Χριστό με πολλή αγάπη για να ακούσουν το κήρυγμά του και να δεχθούν τις ευλογίες του.

Και όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Οι Γεργεσηνοί μη λογαριάζοντας την ευεργεσία του Κυρίου, του ζήτησαν να σηκωθεί και να φύγει από τα μέρη τους. Μάλιστα! Ο Ιησούς Χριστός, που εθαυματούργησε, τους ήταν πρόσωπο ανεπιθύμητο. Σε παρακαλούμε, του είπαν, να φύγεις. Δεν σε θέλουμε. Γιατί όμως συμπεριφέρθηκαν έτσι οι Γεργεσηνοί απέναντι στον Κύριο; Διότι, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, τους έθιξε τα συμφέροντά τους, τα υλικά εννοείτε. Πριν λίγο επέτρεψε τα πονηρά πνεύματα να εισχωρήσουν στους χοίρους με αποτέλεσμα να πνιγούν οι χοίροι τους στη λίμνη και να υποστούν έτσι σημαντική ζημία. Αργότερα μπορεί να δεχόταν άλλη τιμωρία, άλλη ζημία, για άλλη παρανομία τους.

Και ο Ιησούς Χριστός, χωρίς να τους ζητήσει το λόγο, χωρίς να απευθύνει κανένα λόγο για την αχαριστία τους, παίρνει τους μαθητές του, επιβιβάζεται στο πλοίο και περνά απέναντι στην πόλη του, την Καπερναούμ. Με αυτή του την ενέργεια εδίδαξε τόσο στους μαθητές του, όσο και σε όλους εμάς την αξία του σεβασμού στην ελευθερία και στα φρονήματα του άλλου.

Πόσο προσεκτικός υπήρξε ο Κύριος στο θέμα αυτό! Ας θυμηθούμε τους αρρώστους που εναγώνια περίμεναν επί έτη πολλά να θεραπευτούν και προηγουμένως ο Κύριος τους ρωτούσε: Τι θέλετε να σας κάμω… Θέλεις να γίνεις καλά; Αφού λοιπόν καθαρά εξέφραζαν την επιθυμία τους ότι θέλουν να θεραπευτούν, τότε μόνο απομάκρυνε την ασθένεια από πάνω τους με το παντοδύναμο θέλημά του.

Υιός Θεού αληθινός πως ήτο δυνατόν να αγνοήσει το εξαίρετο θείο δώρο, δηλαδή την ελευθερία. Γι’ αυτό αγαπητοί μου, και η βία και ο καταναγκασμός δεν έχουν θέση στην εκκλησία μας. «Οστις θέλει…» είναι το σύνθημα που κρατεί αιώνες τώρα στον ιερό χώρο της. Άτομα ή και καθεστώτα που χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλλουν τις απόψεις τους, ας είναι οι ηθικότερες, δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Ούτε με το Θεό αφού δεν λογαριάζουν το ανεκτίμητο δώρο του στους ανθρώπους. Γι’ αυτό θρησκευτικές ή άλλες ιδέες που επιβλήθηκαν και επικράτησαν με τη βία εύκολα παρασύρθηκαν και παρασύρονται από το χρόνο. Είναι πρόσκαιρα και επιπόλαια «επιτεύγματα».

Ας μείνουμε, λοιπόν, ελεύθεροι κατά Θεόν. Μάλλον ας γίνουμε δούλοι του θεού για να γίνουμε πραγματικά ελεύθεροι και ας σεβόμαστε την ελευθερία των άλλων. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου