ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Με τη φύση δεν παίζουμε

με-τη-φύση-δεν-παίζουμε-440784

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Ενα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας είναι η κλιματική αλλαγή. Αλλοι ισχυρίζονται ότι είναι μύθος των επιστημόνων και άλλοι λένε ότι είναι και όσων κάνουν δουλειές με θέματα που αφορούν στο περιβάλλον. Και όσο κάποιοι ερίζουν γι’ αυτά τα ζητήματα να και μια καταστροφή κάθε χρόνο από αυτές που γίνονταν μια φορά κάθε εκατό χρόνια.

Και πυρκαγιές και άνεμοι και ανεμοστρόβιλοι… Οι επιστήμονες το λένε καθαρά: θα έχουμε πιο συχνά τέτοια φαινόμενα και μπορούν να γίνουν και πιο έντονα.

Γι’ αυτό τον λόγο και πρέπει να πάρουμε μέτρα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως και την παραγωγή και την κατανάλωση αλλά και τις ανάγκες πολιτικής προστασίας. Και σίγουρα ένα σημαντικό κομμάτι είναι οι προειδοποιήσεις αλλά υπάρχει μεγάλη μερίδα του κόσμου που τα αγνοεί. Χρειάζονται σχέδια για το πώς μπορεί ο κόσμος να αντιμετωπίσει φαινόμενα έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει σε όλη την Ευρώπη το 112 που σε προειδοποιεί για έκτακτες καταστάσεις. Στην Ελλάδα δεν είχε ενεργοποιηθεί. Μια ευχάριστη έκπληξη όμως περίμενε πολλούς από εμάς όταν την Παρασκευή εστάλησαν κάποια δοκιμαστικά μηνύματα.

Πρέπει να υπάρχουν σχέδια για το πώς μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους σε ασφαλέστερα μέρη.

Πρέπει να γίνονται έγκαιρα συσκέψεις που να λαμβάνουν υπόψη τους το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο.

Και το σημαντικότερο σε περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα, δεν μπορεί να κυριαρχεί η λογική χτίζω όπου θέλω και όπως θέλω. Καινούργιος πολεοδομικός και τουριστικός σχεδιασμός γιατί ακόμη και το πιο απλό κτίσμα μπορεί να γίνει παγίδα θανάτου.

Συχνοί έλεγχοι, απαγορεύσεις, προδιαγραφές ενίσχυση των δομών του κρατικού μηχανισμού που αφορούν τέτοια φαινόμενα.

Γιατί μόνο το κράτος μπορεί να προστατεύσει τον πολίτη από τέτοια φαινόμενα. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην μπορέσει να γλυτώσει τυχόν θύματα, αλλά τουλάχιστον θα έχει προβλέψει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει. Ευχόμαστε τα θύματα της Χαλκιδικής να είναι τα τελευταία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου