ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ξεχασμένη περιοχή του Αγίου Στεφάνου από το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου

η-ξεχασμένη-περιοχή-του-αγίου-στεφάνο-444366

Του Σεραφείμ Αθανασίου

Οπου και να κατοικεί ο Ελληνας νιώθει καλά επειδή η ευλογημένη χώρα μας είναι πανέμορφη στους δε οικισμούς και κοντινά χωριά, γύρω από τις μεγάλες πολιτείες, οι κάτοικοι αυτών νιώθουν καλύτερα γιατί, στον τόπο κατοικίας τους, έχουν περισσότερη ησυχία, καλή συγκοινωνία και παράλληλα βρίσκονται κοντά σε νοσηλευτικά ιδρύματα τα οποία γρήγορα επισκέπτονται, σε περίπτωση ανάγκης.

Αναφέρομαι σε συγκοινωνία επειδή με αυτή θέλω να απασχοληθώ σήμερα και τούτο γιατί, ως Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, με πετσοκομμένη σύνταξη και τόσα άλλα δεινά που στα δέκα χρόνια της κρίσης με βρήκαν, όπως βρήκαν και τόσους άλλους συνέλληνες, που μαζί γυρίζουμε το μαγγανοπήγαδο και, θα αναφερθώ σε αυτή, επειδή νιώθω τελείως εγκαταλελειμμένος και, όταν λέω νιώθω, δεν εννοώ μόνο τον εαυτό μου αλλά πιστεύω πως το ίδιο, όπως και εγώ, σκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι κάτοικοι της ίδιας με εμένα περιοχής και, εξηγούμαι.

Μένω σε μια όμορφη πράγματι περιοχή, στον Άγιο Στέφανο Βόλου, ένα ήσυχο θα έλεγα μέρος με καθαρή θάλασσα και καλούς ανθρώπους.

Όλα αυτά που ανέφερα καλά είναι και Άγια λογίζονται, μένουν όμως με ένα παράπονο το οποίο παντοιοτρόπως εκφράζουν, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, κάτοικοι αυτού του οικισμού, επειδή στερούνται παντελώς αστικής συγκοινωνίας.

Μόνο δύο λεωφορεία την ημέρα κυκλοφορούν εκεί. Ένα το πρωί στις 7 και ένα δεύτερο στις 2 το μεσημέρι, πλην Σαββάτου και Κυριακής.

Οι κάτοικοι του οικισμού που ίσως μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τα χίλια 1000 άτομα (έχουν μέχρι τώρα κτιστεί πάνω από 200 διώροφες πανέμορφες μονοκατοικίες) στερούνται αστικής συγκοινωνίας με μια δικαιολογία καθαρά «επαγγελματική-εισπρακτική» πως οι εκεί κάτοικοι αυτού του χώρου δεν προτιμούν τα λεωφορεία, αλλά μετακινούνται με δικά τους Ι.Χ. αυτοκίνητα δικαιολογία που θα μου επιτραπεί να πω είναι αστήρικτη και, νιώθω την ανάγκη να δικαιολογήσω αυτή μου τη σκέψη.

Πρέπει να ήταν το έτος 1967 ή 68 και ως αστυνομικό όργανο υπηρετούσα στο Α’ Αστυνομικό τμήμα Βόλου.

Στο ίδιο κτίριο, της οδού Αλεξάνδρας, στεγαζόταν και η τροχαία Διοικητής της οποίας ήταν ο Υπομοίραρχος Πουρναράς ένας εξαίρετος Αξιωματικός και πολύ καλός φίλος του Προέδρου, του Αστικού ΚΤΕΛ.

Τότε από τη Στάση (τέρμα) της Αγίας Παρασκευής της Ιωλκού και έναντι της ξύλινης γέφυρας όπου βρισκόταν ένα πρατήριο υγρών καυσίμων το ΚΤΕΛ επεξέτεινε την συγκοινωνία του, μέχρι τις Αηδονοφωλιές.

Συνεχή, στη συνέχεια, και καθημερινά τα παράπονα του Προέδρου ΚΤΕΛ στο φίλο του Διοικητή Τροχαίας και σε μας όλους λέγοντάς μας ότι τα λεωφορεία τους έχουν «παθητικό» επειδή, από το τέρμα της Αγίας Παρασκευής μέχρι τις Αηδονοφωλιές, πηγαινοερχόντουσαν σχεδόν άδεια.

Ο τότε διοικητής της Τροχαίας και εμείς όλοι του λέγαμε να κάνει υπομονή και σιγά – σιγά θα παρουσιαστούν και οι επιβάτες τους.

Δεν γνωρίζω γιατί γινόντουσαν εκείνα τα συχνά παράπονα στο Διοικητή της Τροχαίας, ίσως με δική του εισήγηση να είχε γίνει εκείνη η επέκταση της αστικής γραμμής και ο Πρόεδρος αυτής, ξεσπούσε στο φίλο του.

Εκείνο όμως που θυμάμαι είναι ότι οι κάτοικοι της γύρω εκεί περιοχής με την πάροδο των ημερών συνήθισαν τα λεωφορεία και σιγά-σιγά πότε ένας πότε δυο πότε τρεις και δεκατρείς ανεβοκατέβαιναν σε αυτά με ένα πρόεδρο, στη συνέχεια, να είναι ευχαριστημένος και, να γελούν και τα μουστάκια του.

Το ίδιο πιστεύω, εάν επεκταθεί η αστική γραμμή των Αλυκών προς τον Άγιο Στέφανο, θα κάνουν και οι κάτοικοι αυτού.

Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται πρώτα να μπει, στο ποτήρι του προέδρου του ΚΤΕΛ, λίγο, ελάχιστο θα έλεγα, νεράκι και να νερώσει το πράγματι νόστιμο κρασάκι που εκείνος πίνει και αυτό προέρχεται από τους αμπελώνες της Δήμητρας της Νέας Αγχιάλου.

Πρέπει δηλαδή ο κ. Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ με το Διοικητικό του Συμβούλιο να αποφασίσουν και να προσφέρουν την τιμή και μεγάλη χαρά σε χίλιους ή και περισσοτέρους ίσως κατοίκους που κατοικούν στον Άγιο Στέφανο τιμώντας αυτούς με μια μόνιμη επέκταση της αστικής γραμμής του αριθμού 6 κατά δύο ίσως τρία χιλιόμετρα από Αλυκές που τώρα τερματίζει και να αλλάξει στάση φτάνοντας στην Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στον ευρύχωρο χώρο της οποίας να καθιερώσει, το καινούργιο τέρμα.

Εκεί λειτουργεί Νηπιαγωγείο με αρκετά παιδάκια, υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά που πηγαίνουν σε φροντιστήρια, λοιπά σχολεία ακόμη και φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Υπάρχουν και μεγάλοι στην ηλικία άνθρωποι που έπαψαν πλέον να οδηγούν και που θέλουν να μεταβούν στις Αλυκές ή στο Βόλο, να καθίσουν σε ένα καφενείο και να περάσουν την ώρα τους πίνοντας τον καφέ τους και βλέποντας φίλους τους.

Ακόμη οι ίδιοι, όταν έχουν χρόνο, μπορεί να ψωνίσουν στα καταστήματα Αλυκών ή Βόλου και να μπορούν μπαίνοντας σε ένα λεωφορείο του δικού τους δρόμο να επιστρέψουν στο σπίτι τους, χωρίς να υποχρεώνουν τα παιδιά τους, που ενδεχομένως εργάζονται στο Βόλο, να τους μεταφέρουν άρον, άρον, στον Άγιο Στέφανο.

Δυστυχώς εκεί δεν υπάρχουν ούτε καφετέριες, ούτε φροντιστήρια, ούτε Ιατρεία, ούτε Φαρμακεία και ούτε, πάλι δυστυχώς, τακτική αστική συγκοινωνία που θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει ένας παππούς, μια γιαγιά ή ένας δικός τους άνθρωπος προκειμένου να «πεταχτεί» μέχρι το φαρμακείο ή ακόμη και σε κάποιο γιατρό για να του ζητήσει την όποια βοήθειά του.

Η επέκταση όμως της συγκοινωνίας που εδώ γίνεται λόγος δεν θα εξυπηρετήσει μόνο παιδιά και ηλικιωμένους. Γνωρίζω ανθρώπους-αρκετά μάλιστα άτομα- που εργάζονται στο Βόλο που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο και από τον Αγιο Στέφανο πηγαίνουν με τα πόδια στις Αλυκές για να πάρουν το Λεωφορείο και να μεταβούν στις εργασίες τους και όταν το μεσημέρι ή άλλη ώρα τελειώσουν επιστρέφουν στο σπίτι τους με το λεωφορείο των Αλυκών.

Σταματούν στο τέρμα της εκεί διαδρομής και κουρασμένοι ίσως και «φορτωμένοι» με διάφορα ψώνια παίρνουν το με αριθμό δύο τραμ, που δεν είναι άλλο από τα πόδια τους, και γυρίζουν σπίτι τους, μέσα στη βροχή, παγωνιά του χειμώνα, ή στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού!

Και δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου που εργάζονται στο Βόλο και ταλαιπωρούνται με το πηγαινέλα τους επειδή ο χώρος που διαμένουν στερείται αστικής συγκοινωνίας. Υπάρχουν και κάτοικοι της πόλεως Βόλου που προσφέρουν τις υπηρεσίες σε ηλικιωμένους διαμένοντες στον Άγιο Στέφανο και, όχι μόνο σε αυτούς.

Και εκείνοι οι πολίτες αφάνταστα υποφέρουν επειδή οι περισσότεροι από αυτούς ως μεροκαματιάρηδες και καλοί γονείς που δεν έχουν την πολυτέλεια να διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο ακολουθούν το ίδιο «πεζοπόρο» δρομολόγιο των κατοίκων του Αγίου Στεφάνου και εκείνοι χειμώνα-καλοκαίρι περπατούν και αυτοί το κενό διαδρομής Αλυκών-Νέου Οικισμού και τούτο επειδή ο όποιος ιδιοκτήτης του Αστικού Λεωφορείου «πεισματικά» αρνείται να το «περπατήσει» λίγο πιο πέρα από το τέρμα της γραμμής 6 που είναι η των Αλυκών.

Και δεν το «περπατά» επειδή λέει πως: Όταν κάποτε εκεί το κυκλοφόρησε δεν το προτίμησαν αμέσως οι κάτοικοι και μένει με την εντύπωση ότι το περιφρόνησαν, μια που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα δικά τους Ι.Χ. τα οποία –κατ’ εκείνον- (τον ιδιοκτήτη Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ.)- μόλις το είδαν μπροστά τους, στο δικό τους δηλαδή δρόμο, έπρεπε να κλειδαμπαρώσουν τα δικά τους αυτοκίνητα και αμέσως να τρέξουν να προϋπαντήσουν το «μεγάλο θεριό» με τις θεόρατες κοίλες του!!

Και τούτο γιατί με την επέκταση της λεωφορειακής γραμμής των δύο ή τριών χιλιομέτρων από το Τέρμα Φουντούλη έως Άγιο Στέφανο τα έξοδα κίνησης αυτού του ωραίου πράγματι οχήματος είναι «δυσβάστακτα» και μια μεγάλη επιχείρηση, όπως του Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. εάν δεν γεμίσει με επιβάτες- κατά την διαδρομή έστω και τόσο μικρή σε χιλιομετρική απόσταση και πηγαινοέρχεται σχεδόν άδειο επιβατών έχει μεγάλο παθητικό.

Μωρέ τι μας λέτε κύριοι του ΚΤΕΛ! Τόση μεγάλη ζημιά θα πάθετε! Πως θα τα βγάλετε πέρα, Χριστιανοί μου, με αυτή τη ζημιά και αυτή την κρίση που όλους μας δέρνει!

Θυμάμαι όταν επεκτάθηκε η συγκοινωνία στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού δεν είχε τόσα σπίτια όσα σήμερα έχει ο Άγιος Στέφανος και θα μου επιτραπεί να ρίξω μια ιδέα στον κ. Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου.

Τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες να επεκτείνει όλα τα λεωφορεία της γραμμής Αλυκών μέχρι τον Άγιο Στέφανο και με σχετική γνωστοποίηση- διαφήμιση στα Μ.Μ.Ε.

Είναι καλοκαίρι, τα λιμανάκια του Αγίου Στεφάνου και η πεντακάθαρη θάλασσα αυτών με χαρά θα δεχθούν τους λουόμενους που θα μεταφέρουν τα αυτοκίνητά τους.

Τα Λεωφορεία-πέρα από τους λουόμενους που θα πηγαινοέρχονται και σε τακτά πυκνά δρομολόγια, όπως διάβασα στην κατάσταση του Κ.Τ.Ε.Λ. την οποία προ ημερών δημοσίευσε ο «Ταχυδρόμος», θα τα προτιμήσουν πιστεύω και οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου αλλά και όσοι εργάζονται σε αυτή την περιοχή.

Εάν ο επιβάτης, ο όποιος επιβάτης, συνηθίσει να παίρνει το λεωφορείο της γραμμής δύσκολα στη συνέχεια το αποχωρίζεται ακόμη και εκείνοι που οδηγούν τα Ι.Χ. τους για τα οποία με τα τόσα πολλά που κυκλοφορούν δύσκολα βρίσκουν χώρο να παρκάρουν και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με τα καθημερινά 80ντάρια προστίμων ευρώ, παράνομης στάθμευσης.

Κύριε πρόεδρε μη περνάτε σας παρακαλώ απαρατήρητη αυτή μου την πρόταση. Συνεννοηθείτε και αποφασίστε θετικά. Κάνετε μια καλοκαιρινή δοκιμή και δεν πιστεύω να ζημιωθείτε. Δεν πρέπει τόσο κόσμο να τον έχετε στο περίμενε για μια χούφτα κερμάτων που ίσως χάσετε αλλά σιγά – σιγά σε βάθος χρόνου θα σας επιστραφούν αυτά τα κέρματα και με το παραπάνω

Και λέω με το παραπάνω επειδή δεν είναι μόνο το κέρδος αλλά και η χαρά που νιώθει ένας άνθρωπος όταν εξυπηρετεί κάποιον συνάνθρωπό του που δεν μπορεί αλλιώς να βοηθηθεί παρά μόνο με την αστική συγκοινωνία του τόπου διαμονής του.

Έστω και ένα επιβάτη να μεταφέρετε ανά λεωφορείο κάτι είναι και αυτό επειδή πέρα από τις μείον εισπράξεις σαν άνθρωπος θα αισθανθείτε πιστεύω χαρά και ικανοποίηση μια που τον παππού, τη γιαγιά, τον μικρό μαθητή και ίσως τον άρρωστο τον βοηθάτε εσείς για να πάει εκεί που θέλει να μεταβεί και που ενδεχομένως δεν το μπορεί.

Γνωρίζω νέους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν επειδή δεν έχουν μέσον μεταφοράς ή και αρρώστους που δεν πηγαίνουν στους γιατρούς γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμής των ταξί.

Οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου είναι και εκείνοι φορολογούμενοι πολίτες, πρέπει να έχουν και να απολαμβάνουν ότι απολαμβάνει ο κάτοικος των Αλυκών, της Αγριάς, των Λεχωνιών, της Ανακασιάς και πάει λέγοντας.

Είστε λεωφορειούχοι επαγγελματίες, έχετε ολόκληρη την πίτα μπροστά σας τρώγοντας τα κομμάτια της. Μοιραστείτε την μεταξύ σας οι μέτοχοι όμως κάνετε υπομονή για μεγαλύτερο ταψί πίτας. Οι πελάτες σας σιγά σιγά θα γίνουν περισσότεροι δώστε τους την ευκαιρία να συνηθίσουν στον τρόπο μετακίνησής τους. Κάντε το.

Απευθύνομαι όμως και στον κ. Δήμαρχο, τον κ. Αχιλλέα Μπέο.

Κύριε Δήμαρχε, αρχικά σας λέω συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας και μάλιστα με το 57 %, φοβερός αριθμός προτίμησή σας. Μπορεί να μη συμφωνώ με τα όσα κατά καιρούς στους άλλους αραδιάζετε και με το δικό σας τρόπο αλλά, πώς να το κάνουμε είστε ο καλύτερος, γι’ αυτό και εγώ « σταύρωσα» τους δικούς σας συνεργάτες: το φίλο μου γιατρό Γιώργο Μουλά και τον επίσης και τον εξαίρετο φίλο όλων μας, τον κ. Κώστα Λούλη.

Θέλω μια χάρη και όχι για μένα που ηλικιακά «έφαγα» τα ψωμιά μου αλλά για πολλούς άλλους συγκατοίκους μου στον Άγιο Στέφανο.

Βρείτε ένα τρόπο και μάλιστα γρήγορα, ει δυνατόν χθες, προκειμένου να επεκταθεί η συγκοινωνία του αστικού ΚΤΕΛ και γραμμής αριθμού 6, από την ακτή Φουντούλη των Αλυκών στον Άγιο Στέφανο η απόσταση του οποίου δεν υπερβαίνει τα 2-3- χιλιόμετρα.

Δεν μπορεί τόσες οικογένειες που μένουν εκεί με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά ακόμη και φοιτητών Πανεπιστημίου ή και παππούδες ή γιαγιές να νιώθουν τόση εγκατάλειψη από μια πολιτεία που βρίσκεται δίπλα της, στα πόδια της και με τις ίδιες υποχρεώσεις αυτών των κατοίκων του για να μη πω περισσότερες να στερούνται αυτοί οι κάτοικοι αστικών λεωφορείων ή και άλλων αγαθών όπως είναι η περιποίηση κοινοχρήστων χώρων.

Και το λέω αυτό επειδή χώροι παιδικών χαρών και πλατειών που ανήκουν στο Δήμο τα χόρτα και οι θάμνοι μέσα σε αυτούς τους χώρους και σε ορισμένα σημεία τους υπερβαίνουν τα δυο μέτρα ύψους.

Εκεί μέσα δικαιολογημένα κρύβονται φίδια ή ζωάκια όπως για παράδειγμα σκαντζόχοιροι, λαγοί ή πανέμορφες αλεπούδες με πολλές φωλιές πουλιών και, σε περίπτωση καθαριότητος αυτών των χώρων, χρειάζεται προσοχή προκειμένου να διατηρηθούν οι θάμνοι διαμονής μικρών άγριων ζώων ή πουλιών, πέρδικες κ.λπ.

Αυτά που γράφω εδώ κ. Δήμαρχε δεν είναι υπερβολικά και με μια δική σας επίσκεψη στον Άγιο Στέφανο ίσως διαπιστώσετε περισσότερα από αυτά που εγώ ο «γκρινιάρης» εδώ καταμαρτυρώ.

Κάντε λοιπόν αυτή την επίσκεψη και βρείτε λύσεις ιδιαίτερα για την αστική και μόνιμη συγκοινωνία πολλών όμως λεωφορείων και όχι μόνο δύο, που τώρα διαθέτει το αστικό ΚΤΕΛ και σε ώρες που οι γέροι και οι γριές που ίσως θέλουν να πάνε βόλτα μετά τις 10 ή αργότερα… κοιμούνται. Αλλά θυμάμαι και κάτι που πρέπει εδώ να γράψω.

Με την επέκταση το 1966 ή 67 της αστικής γραμμής από στάση Αγίας Παρασκευής μέχρι τις Αηδονοφωλιές και για ένα χρονικό διάστημα ο Δήμος Βόλου στο αστικό ΚΤΕΛ και μέχρις ότου το συνηθίσουν οι νέοι επιβάτες, έδιδε κάποια χρήματα για την ενίσχυσή του. Δεν γνωρίζω αν και τώρα μπορεί να γίνει αυτό. Δείτε το.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου