ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια

τουρκικών-προκλήσεων-συνέχεια-447305

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Διαβάζοντας μια εξαιρετική ανάλυση του καθηγητή κου Φίλη για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Αιγαίο με την Τουρκία συμπεραίνουμε τα εξής: Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τα βάλει με όλους προκειμένου να κατοχυρώσει τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ γεννάται το ερώτημα ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Κύπρου και της Ελλάδος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις . Παρά το επικοινωνιακό μπαράζ και τις συνεχόμενες απειλές διαβάζουμε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει ένα σημείο βορειοδυτικά της Πάφου το οποίο βρίσκεται πέραν των 30 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) ώστε σύμφωνα με τη θεωρία της οι ενέργειές της να μην είναι εξόφθαλμα παράνομες, όπως αν βρισκόταν σε ακτίνα κάτω από τα 12,5 ν.μ.

Αναρωτιόμαστε όλοι λοιπόν για την προκλητικότητα της όταν βλέπουμε ότι από τη μια μεριά επικαλείται τη διεθνή νομοθεσία και το δίκαιο της θάλασσας για τη νομιμότητα, από την άλλη όμως προβαίνει σε αεροναυτικές ασκήσεις και διαρκώς αρκείται σε πράξεις έμπρακτης αμφισβήτησης με τάσεις μονιμοποίησης της. Πάντως στον ΟΗΕ δεν κρατά κρυφές τις βλέψεις της και έχει ήδη καταθέσει συντεταγμένες για το τρίγωνο Κρήτης, Καστελόριζου, κυπριακής ΑΟΖ. Είναι φανερό ότι πιέζει τους Κύπριους να συνεκμεταλλευτούν το ενεργειακό τους πρόγραμμα με όρους φυσικά που θα ευνοούν την Τουρκία. Από την άλλη ακούσαμε και για το άνοιγμα των Βαρώσιων στην Αμμόχωστο. Και να θυμίσουμε ότι πριν καιρό η Τουρκία συζητούσε την επιστροφή της Αμμόχωστου στους Ελληνοκύπριους σαν κίνησης καλής θέλησης για επίλυση του Κυπριακού πριν την αρνητική κατάληξη στις συνομιλίες της Κραν Μοντάνα.

Πάντως αν ξεκινήσουν πάλι συνομιλίες έτσι όπως ο ΟΗΕ το θέτει η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα δυσκολευθεί αρκετά ή καλύτερα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο γιατί θέλει αρκετό χρόνο, για το που βρίσκεται η κατάσταση σήμερα. Η Κυπριακή πλευρά πρέπει να προβεί σε μια συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης σε σχέση με τις τουρκικές συστηματικές παραβιάσεις στα διεθνή φόρα κάτι που γίνεται, ενώ αν επιχειρηθούν ανάλογες ενέργειες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι συντριπτική. Πάντως η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να τονίζουν συνέχεια στους εταίρους μας τι ακριβώς συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Τουρκία με την προκλητικότητα της υπονομεύει και τα συμφέροντα των εταίρων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου