ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ενιαία εθνική πολιτική

ενιαία-εθνική-πολιτική-455449

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Οι επαναλαμβανόμενες προκλήσεις του προέδρου Ερντογάν, κυρίως προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν. Δύσκολα τα πράγματα για τον Τούρκο ηγέτη αρκετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως στο εσωτερικό, όπου πριν λίγες μέρες υπέστη την πρώτη μεγάλη ήττα στην πολιτική του καριέρα με την απώλεια της Κωνσταντινούπολης. Θα αναρωτιόταν κανείς ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα του και που θα αναζητά σανίδα σωτηρίας για να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο σε διαρκείς εθνικιστικές κορώνες και προκλήσεις.

Όπως γνωρίζουμε έχει καταφέρει με την πολιτική του να βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ για τους πυραύλους S-400, που θα ανατρέψουν όλες τις ισορροπίες στην περιοχή αλλά και στο ΝΑΤΟ ,έχει ουσιαστικά διαγράψει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με την προκλητική συμπεριφορά του ενώ παράλληλα έχει μια σειρά ανοικτά μέτωπα στα ανατολικά σύνορα της χώρας του. Ο Ιμάμογλου είναι ένας ισχυρός αντίπαλος , γεγονός που του δημιουργεί ανασφάλεια..

Έτσι ακολουθεί αυτό που γνωρίζει καλά… την εθνικιστική ρητορεία και τις απειλές κατά πάντων. Τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά απέναντι σε έναν απρόβλεπτο γείτονα; Η ελληνική πλευρά οφείλει αφενός να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα και αφετέρου να ψάχνει όλες τις συμμαχίες. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση και όχι εύκολες εθνικιστικές ρητορείες και προεκλογικές κορώνες.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να υπάρξει εθνική συνεννόηση και χάραξη μιας κοινής μακροχρόνιας στρατηγικής για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και των ευρύτερων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο. Σαράντα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση ,είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε μια νέα ψύχραιμη αλλά και αποτελεσματική προσέγγιση για τη διαχείριση των προβλημάτων μας με την Τουρκία, αλλά και τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Όλα τα κράτη του κόσμου στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχουν ενιαία γραμμή τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι αντιπολιτεύσεις. Το ενεργειακό παιχνίδι έχει ανοίξει για τα καλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν πολλά οφέλη αλλά και πολλοί κίνδυνοι. Υπάρχουν συμφέροντα και προκλήσεις. Η ενιαία εθνική στρατηγική είναι εδώ και τώρα απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες γιατί αλλιώς θα συνεχίσουμε να είμαστε ο πονοκέφαλος της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου