ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με όραμα και λογισμό! (43 χρ. Κατοχής)

ενεργοι-πολιτεσ-με-όραμα-και-λογισμό-43-455533

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)

Του ΑΔΑΜΟΥ Α. ΜΟΥΖΟΥΡΗ,

Φιλόλογου – Ιστορικού, Προέδρου της Ενωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

«Νιώθω την ψυχή μου, βαριά και αετίσια

να κουρνιάζει στα κάστρα

της Καντάρας, του Αγιου Ιλαρίωνα.

Και το όνειρό μου να σεργιανά

στου Μπογαζιού τα κύματα,

του Αιγαίου πέλαγου τον αέρα…».

(Παραλίμνι, 9ος χ.κ.)

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, Ενεργοί Πολίτες σύμφωνα με τον Αγαθό Πολίτη του Αριστοτέλη «είναι ο ελεύθερος πολίτης που έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει αρμονικά στη διακυβέρνηση της πολιτείας του γνωρίζοντας και να άρχει και να άρχεται, να διαφυλάττει τα δικαιώματά του και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του».

(«Δει δε τον πολίτην τον αγαθόν επίστασθαι και δύνασθαι και άρχεσθαι και άρχειν και αύτη η αρετή πολίτου το την των ελευθέρων αρχήν επίστασθαι επ’ αμφότερα». (Αριστοτέλης «Πολιτικά»).

Λοιπόν, μέρες που είναι, ως Ενεργοί Πολίτες καταθέτουμε δυο ΔΕΔΟΜΕΝΑ και μια ΠΡΟΤΑΣΗ!!

Πρώτο ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Η Κύπρος αγκαλιάζει το Καστελλόριζο (τη Ναυαρχίδα του Αιγαίου μας) και η Ελλάδα γίνεται Μέση Ανατολή και ακουμπά φιλικά στην Αφρική, στον Αραβικό κόσμο (Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και στην Ασία (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ) και γίνεται ουσιαστικά η Ελλάδα μας ενοποιός δύναμη τριών Ηπείρων! Και ως τέτοια Δύναμη αναβαθμίζει και ενδυναμώνει παραδοσιακές Συμμαχίες και δημιουργεί νέες με ουσιαστική αμοιβαιότητα και αμφίδρομη ωφέλεια! Βεβαίως πάντα μέσα από τους ανταγωνισμούς και τα ετερόκλιτα συμφέροντα και τις υποβόσκουσες διαφορές ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις.

Δεύτερο ΔΕΔΟΜΕΝΟ: Η αντιπαράθεση (παιχνίδι) ανάμεσα σε Αμερική, Ρωσία και Τουρκία, με βάση το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400 και πάλι συνειρμικά ανασύρει στους έχοντες μνήμη(!) στην προ εικοσαετίας (1998) αντιπαράθεση τους S300!! Ναι!! Τότε που οι Άρχοντες Εδώ (Αθήνα) και Εκεί (Λευκωσία) έπαιξαν και μας ενέπαιξαν!!

Η ΠΡΟΤΑΣΗ (αυτονόητη): Φαίνεται ότι το Δίκαιο μας, αν και είναι ένα δυνατό χαρτί, δεν αρκεί! Για τούτο σε αυτήν την ηθική αταξίαν που αντί να αμείβει το αγαθόν και να τιμωρεί το κακόν, λειτουργεί ανάποδα τιμωρεί το αγαθόν και αμείβει το κακόν!! Η μόνη λύση, και μέρες που είναι, μια Πατριωτική προεκλογική δέσμευση!! Η σύσταση επιτέλους του Εθνικού Συμβουλίου Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής!!! Στελεχωμένο με άτομα με επιστημονική κατάρτιση και ήθος και όχι με τις μετριότητες του ρουσφετιού!! Συναίνεση και ομοψυχία στην πράξη και όχι στα λόγια!!! Χρειάζεται εθνική στρατηγική και διαφώτιση.

Εθνική στρατηγική: Με όραμα και αποτέλεσμα υπερκομματικής απόφασης πέρα από ιδεολογίες και ιδεολογήματα, πέρα από αγκυλώσεις π.χ. κομματική πειθαρχεία και ιδιοτέλεια, «μόνοι ευ φρονούμε, οι άλλοι κακώς» (Βάκχαι, Ευριπίδης). Υπηρεσίες στελεχωμένες από εμπειρογνώμονες, ειδικούς αναλυτές, τεχνοκράτες…. Φυσικά οι επιχειρηματίες και οι οικονομικοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν μέσα σ’ ένα στρατηγικό πλαίσιο πρόταξης των εθνικών θεμάτων.

Η ομοψυχία, η ενότητα και η συναίνεση στηρίζονται και στην ανεκτικότητα!

Η Ανεκτικότητα είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές του Ανθρώπου. Ανεκτικότητα δεν σημαίνει υποχωρητικότητα σε αρχές και αξίες, αλλά διάθεση για διάλογο. Διάθεση να ακούσω την άλλη άποψη, να την αποδεχτώ αν είναι πειστική ή να την απορρίψω αν είναι αδύναμη και ανεδαφική.

Ειδικά στις μέρες μας με την ιδιαίτερη κινητικότητα στη γεωπολιτική περιοχή μας, ελέω και υδρογοναθράκων, και με σαφές πλεονέκτημα, ως ενοποιός δύναμη (Ελλάδα και Κύπρος), για την ενεργειακή σύνδεση Ασίας (Μέσης Ανατολής), Αφρικής και Ευρώπης, είναι αναγκαία η ομοψυχία, η ενότητα και η συναίνεση! Σηματωρός – οδηγός ο Θεμιστοκλής, ο οποίος μπροστά στον κίνδυνο των Περσών πριν το θρίαμβο στη Σαλαμίνα (480 π.Χ.), ανακάλεσε από την εξορία, όπου ο ίδιος τον εξοστράκισε, τον Αριστείδη, πολιτικό του αντίπαλο, με γνώμονα να «ερίζουν ποιος θα πράξει το καλύτερο για την πατρίδα»! με άμεσο αποτέλεσμα τον θρίαμβο της Σαλαμίνας (480 π. Χ.) (παρενθετικά οι προτομές τους κοσμούν την κύρια είσοδο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καιρός να κοσμήσουν – «γεμίσουν» και τα κεφάλια των Εθνοπατέρων!).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου