ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γεύμα εις την δροσόλουστη Αγριά

γεύμα-εις-την-δροσόλουστη-αγριά-458194

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝ. ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΟΥ

Ιούνιος 2019 ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ 17 του αυτού μηνός, η δεύτερη μετά την πεντηκοστή, δηλαδή η εορτή του ΑΓ. ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

Η δροσόλουστη ΠΟΛΙΧΝΗ ΑΓΡΙΑ (κατά την Γεωγραφίαν, διοικητικώς διά τους κατοικημένους τόπους –ΠΕΡΙΟΧΕΣ έχουν τον χαρακτήρα τους (ξεχωριστό όνομα). Κώμη, Κωμό-πολις, ΠΟΛΙΧΝΗ, ΠΟΛΙΣ-ΕΩΣ.

Ώρα 9.30 π.μ. μία σκέψη μας ήλθεν λόγω εορτής να γνωρίσωμαι τον Πηλιορείτικον ειδυλλιακόν τόπον. Η δροσόλουστη ΑΓΡΙΑ που την περιβάλλει η βορειοδυτική πλαγιά του Πηλίου (κάτω από την Αλεκόπετρα, της αμαξιτής οδού ΒΟΛΟΥ, Χανίων, Ζαγοράς, και ο Παγασητικός, βρίσκεται ή ειδυλλιακή –θέσις ΑΝΕΜΟΥΤΣΑ (μια πορεία 50 από τον Ιερόν ναόν Αγ. Γεωργίου Αγριάς την πλαγιά αυτήν την απολαμβάνεις! ΑΝΕΜΟΥΤΣΑ =από το ΑΝΕΜΟΕΙΣ Α.Ν.=ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟΝ, δηλαδή η ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΗ. Επομένως έχει και το ΠΗΛΙΟΝ, τα ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ. Πιστεύω πολλαί συμπολίτισσες –συμπολίτες μας θα γνωρίζουν την έξοχη κινηματογραφική παραγωγή, τα ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΑ ΥΨΗ ή Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΩΝ…

Θυμάμαι από το 1940 έως και το 1953 τις μικρές ιππήλατες ΑΜΑΞΕΣ που έκαναν την διανομήν του εξόχου αυτού ΥΔΑΤΟΣ εις την Αγριάν –και εις την πόλιν μας του ΒΟΛΟΥ. Να ακούγονται οι φωνές των πολιτών του πηγαίου ΝΑΜΜΑΤΟΣ ή το ΑΝΑΜΑ, σας φέραμε το νερό της ΑΝΕΜΟΥΤΣΑΣ! Η ειδυλλιακή θέσις της Ανεμούτσας με την εμπειρίαν του πεζοπόρου την κρίνω ως 180μ ύψος το εξωκκλήσιον ΣΤΑΥΡΟΣ οι αγροικίες και όλο αυτό το φιλόξενον τοπίον τα οπωροφόρα δένδρα, οι πηγές του ύδατος για πότισμα των κηπευτικών και οπωροφόρων δένδρων και την άρδευσιν της περιοχής.

Ώρα 12.15 έπρεπε τώρα να δώσουμε και τον χαιρετισμόν είς την ευγενικήν παραδοσιακήν οικογένειαν της Αγαπημένης Φιλικής και Ιστορικής ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΖΗΣΗ ΚΑΛΑΝΤΖΗ (τώρα είναι ο υιός του ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, με την ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΖΩΗ και τα τέκνα του ΖΗΣΗ και την ΑΘΑΝΑΣΙΑ. Και τα εγγόνια τους. Η φιλοξενία της εύμορφης αυτής οικογένειας ήταν θερμοτάτη με τα παραδοσιακά ροφήματα, τους θερινούς καρπούς, τα ποτά της τραπέζης που η κυρία ΖΩΗ μας εφίλεψε, ζήσαμε την φιλοξενία, του ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΟΣ ΕΥΓΕ!

Και επειδή η ώρα 17.30 ολίγα σύννεφα είχαν συγκεντρωθεί στον ορίζοντα πάνω από την κορυφή Αερινού –Παλιουρείου. Όλη φύσης σε θεϊκήν αρμονίαν, τα αρώματα των άνθεων, ο βόμβος των εντόμων. Και σε λίγο η ώρα του Δειλινού ο ήλιος σε λίγο θα κρυφτεί πίσω από την κορυφογραμμή εις τα Μελισσιάτικα. Για λίγο οι τελευταίες ακτίνες, με τα χρώματα της ίριδος, ερυθρόν, ιώδες και περιμένουμε την νέαν ημέραν … Ο ΘΕΟΣ να μας ευλογεί. Τέλος εκδρομής καλήν αντάμωσιν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου