ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η φτώχεια στην Ελλάδα

η-φτώχεια-στην-ελλάδα-459658

Του Δημήτρη Κουτσιφέλη,

υποψήφιου βουλευτή Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 2010, το ποσοστό του πληθυσμού που κινδύνευε από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχονταν στο 27,7% . Το ποσοστό αυτό κορυφώθηκε το 2014, τη χρονιά του successstory, της κυβέρνησης Σαμαρά. Στο τέλος του 2018 το ποσοστό είχε μειωθεί στο 31%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας συνετέλεσε η κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων (από 700 εκ το 2015 σε 3 δις το 2018) και η μείωση της ανεργίας από 28% το 2014 σε 18% το 2018.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα, είναι ότι ο δρόμος της καταπολέμησης του κινδύνου της φτώχειας είναι η ένταση της κοινωνικής πολιτικής και η αύξηση της απασχόλησης.

Ωστόσο, από τις πλευρές του προγράμματος της ΝΔ που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι, αυτό το πρόγραμμα κανένα από τους δύο παραπάνω παράγοντες δεν ενισχύει. Αντίθετα, η εξαγγελθείσα περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και η πρόθεση απολύσεων και ασφυκτικού περιορισμού (μέχρι κατάργησης) των προσλήψεων, είναι σε ευθεία αντίθεση με τον περιορισμό της φτώχειας και συντελούν στην επιδείνωση της κατάστασης.

Με δυο λόγια, η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα ξαναγυρίσει την κοινωνία στις εποχές της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και θα ξαναρχίσει το σπιράλ του θανάτου της κοινωνίας, η πλήρης διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και η καταδίκη του ενός τρίτου του πληθυσμού στο περιθώριο.

Άλλωστε, δια στόματος Κ. Μητσοτάκη, οι υποτιθέμενες φοροελαφρύνσεις (που ούτως ή άλλως αφορούν το υψηλότερο εισοδηματικά τμήμα του πληθυσμού) απομακρύνθηκαν στις καλένδες και θα υλοποιηθούν εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης φθάσει το 4%!

Αντίθετα, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ακόμα και στις πιο ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, είχε σαφές κοινωνικό πρόσημο με την διαρκή ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και την δημιουργία θέσεων εργασίας (380.000 μέχρι το 2018 και 120.000 στο πρώτο τρίμηνο του 2019), μείωσε τον κίνδυνο της φτώχειας για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ενώ η ανάπτυξή της όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει τον κίνδυνο της φτώχειας στα προ κρίσης επίπεδα.

Σημειολογικά από το 27.7% πήγαμε με τις κυβερνήσεις ΓΑΠ, Παπαδήμου και Σαμαρά στο 36% και σήμερα είμαστε στο 31%. Έχουμε διανύσει τον μισό δρόμο. Η εκλογή της 7ης Ιούλη είναι κρίσιμη. Η τυχόν επανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, από αυτούς που διαχρονικά την κατέστρεψαν, είναι τραγωδία για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τα παιδιά, τη νεολαία. Αναμφισβήτητα είναι ένα βίαιο πισωγύρισμα.

Σε αυτές τις εκλογές, αποφασίζουμε για την ζωή μας. ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου