ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Να απαγκιστρωθούμε από τη μνημονιακή υποτέλεια»

να-απαγκιστρωθούμε-από-τη-μνημονιακ-462712

Του Γιάννη Βλάχου,

Υποψηφίου βουλευτή Μαγνησίας ΜεΡΑ 25

Η σημαντικότερη παράπλευρη «ωφέλεια» της έκπτωσης της Ελλάδας σε χρεοδουλοπαροικία, η μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγεί η χώρα από το παλαιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, που την πτώχευσε και την ανάγκασε να υποθηκεύσει τον εθνικό πλούτο και την ανεξαρτησία της, χάθηκε. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το εκλογικό σώμα εμφανίζεται εγκλωβισμένο για μία ακόμη φορά στον διπολισμό και δικομματισμό. Πρόκειται καταφανώς για ψευτοδίλημμα, αφού ο βασικός άξονας της πολιτικής και των δύο μεγάλων αντιπάλων στην κάλπη, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ίδιος: πιστή υποταγή στις μνημονιακές δεσμεύσεις και απαρέγκλιτη εφαρμογή του παράλογου οικονομικού προγράμματος των δανειστών, το οποίο διασφαλίζει τη διαχρονική υποδούλωση της χώρας. Μετά από θεαματικές κωλοτούμπες και αναίσχυντη εξαπάτηση των ψηφοφόρων τους, μετά από Ζάππεια και πλατείες αγανακτισμένων, η παραδοσιακή Δεξιά και ο δεξιόστροφος πλέον ΣΥΡΙΖΑ, αγωνίζονται από κοινού να πείσουν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των μνημονιακών επιταγών, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην ελεγχόμενη καταστροφή του παραγωγικού ιστού, στην λιτότητα, στη μιζέρια και στην φτώχεια.

Η κυβέρνηση, αφού πρόδωσε πραξικοπηματικά τον ελληνικό λαό, μετατρέποντας το περήφανο και αναμφισβήτητο ΟΧΙ στη δανειακή υποδούλωση σε νέο μνημόνιο, στερούμενη πλέον λαϊκού ερείσματος και πολιτικού αφηγήματος, μετέρχεται της παλαιοκομματικής μεθόδου των προεκλογικών παροχών, υποτιμώντας την νοημοσύνη των πολιτών.

Η ΝΔ, από την άλλη, αποκρύπτοντας την τεράστια ευθύνη της λαϊκιστικής διακυβέρνησης Καραμανλή για την χρεοκοπία, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στην περίοδο Σαμαρά, στην αποκαθήλωση εκλεγμένου πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του από τραπεζίτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μνημονιακή εξάρτηση, υπόσχεται λαμπρές μέρες οικονομικής ανάταξης, χωρίς να εξηγεί, πώς θα επιτευχθεί αυτή στο ασφυκτικό περιβάλλον του μνημονίου, με υποχρεωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, με λιτότητα και με υποθηκευμένη την εθνική περιουσία.

Το ΜεΡΑ25, εκφράζοντας τη μεγάλη πλειονότητα του λαού, που επιθυμεί την απαγκίστρωση από την μνημονιακή υποτέλεια, έχει επεξεργασθεί ρεαλιστικό πρόγραμμα βασισμένο σε επτά τομές που είναι απαραίτητες για την οικονομική και κοινωνική αναδιοργάνωση της χώρας και αφορούν την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, τον τερματισμό της λιτότητας με δραστική μείωση των πλεονασμάτων, την εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών, την ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠΑ), ώστε να συμψηφίζονται αυτομάτως οφειλές με απαιτήσεις από το Δημόσιο και να χρηματοδοτούνται προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας χωρίς μεσολάβηση του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος, την οριστική λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με μεταφορά τους από τις τράπεζες σε Δημόσια Εταιρία Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών, την προστασία της μισθωτής εργασίας και της επιχειρηματικότητας και τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τα μέτρα αυτά είναι αυτονόητα και απολύτως απαραίτητα για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική ανακούφιση. Μπορούν και οφείλουν να νομοθετηθούν αμέσως από την νέα Βουλή, εντός εκατό ημερών, χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Πέραν της νομής της εξουσίας και του ρεβανσισμού, η επιλογή κυβέρνησης ελάχιστα θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας. Αντιθέτως, η εκλογή σοβαρής, αξιόπιστης και εθνικά ωφέλιμης αντιπολίτευσης, θα ανοίξει τον δρόμο στην διαμόρφωση ρεαλιστικών εναλλακτικών προτάσεων, στηριγμένων στις αξίες της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Οικολογίας. Το ΜέΡΑ25, με τον Γιάνη Βαρουφάκη επικεφαλής, είναι η μοναδική φωνή, που στην επόμενη Βουλή θα αντιπολιτευτεί αξιόπιστα το 4ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να χτίσει την επιστροφή της πιο παρασιτικής ολιγαρχίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου