ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

H επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά ποσοστά του;

h-επιστροφή-του-συριζα-στα-πραγματικά-π-462750

Του Ευθύμιου Ζιγγιρίδη,

BEngMScAMIEEMILT, Συμβούλου Στρατηγικών Επενδύσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα ξαφνικά βρέθηκε με μια πλατιά κοινωνική βάση. Η αρχική γείωση του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένα κομμάτια είτε εργαζομένων, είτε δημοσίων υπαλλήλων είτε ελευθέρων επαγγελματιών, ξαφνικά πολλαπλασιάστηκε. Μάλιστα αυτό έγινε περισσότερο ως εκλογική δυναμική παρά ως οικοδόμηση μέσα στην κοινωνία. Αυτό εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε στο συνδικαλισμό ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δυνάμεις ανάλογες του εθνικού εκλογικού ποσοστού του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε σε ένα αντιμνημονιακό αφήγημα, το οποίο στηρίχθηκε από διαφωνούντες στο ΠΑΣΟΚ και από άλλα κεντροαριστερά κόμματα για να μπορέσει να αναρριχηθεί στην εξουσία. Αυτό το πολυσυλλεκτικό σχήμα είχε ως συγκολλητική ουσία την εξουσία και η συνοχή του είναι βασισμένη στον άμεσο συσχετισμό κόμματος και κράτους.

Πολλοί πιστεύουν ότι όσο γρήγορα εκτοξεύθηκε από το «πουθενά» στην εξουσία τόσο εύκολα θα επιστρέψει στο… «πουθενά». Αυτό όχι, γιατί δεν χρειάζεται ανανέωση το πολιτικό σκηνικό αλλά γιατί έδειξαν ανεπάρκεια στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων της οικονομίας και της γεωστρατηγικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησε ποτέ σταθερή εκλογική βάση. Η καμπή στην κυβερνητική του πορεία ήταν η στιγμή που προσχώρησε στο μνημονιακό στρατόπεδο. Το κενό που άφησε δεν αναπληρώθηκε από τα κόμματα που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπαση της ηγετικής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε ότι δεν είχε σημαντική απήχηση στην κοινωνική και εκλογική βάση του κόμματος. Προκάλεσε όμως την πλήρη αποσύνθεση του εναπομείναντος κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, απαλείφοντας κάθε ίχνος μαζικού κόμματος και περιόρισε την ύπαρξη της συγκεκριμένης κομματικής μορφής στον αρχηγό και την ηγετική του ομάδα, μετατρέποντας σε ένα κατεξοχήν αρχηγικό κόμμα κρατικών στελεχών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δημοσκόπος κ. Μαυρής.

Τα κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ανέρχονταν σε 32000 και μετά την εσωτερική διάσπαση ανήλθαν στις 28000 για το ίδιο έτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ψηφίστηκε από 1.926.000 ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπροσώπευση των μελών του κόμματος ανέρχεται σε ένα πενιχρό 1,4% περίπου της εκλογικής βάσης. Συγκρίνοντας αυτό με το αδερφό κόμμα των Podemos, οι οποίοι είχαν περίπου 500.000 μέλη και ψηφίστηκαν από 3.751.145 ανθρώπους, δηλαδή τα μέλη του κινήματος αντιπροσωπεύουν πάνω από τα 15% της εκλογικής βάσης του, τα συμπεράσματα για την ευκαιριακή αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία χωρίς να έχει καταφέρει να αποκτήσει πραγματικό έρεισμα στις κοινωνικές τάξεις δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ωστόσο πρόσκαιρα του παρέχει την κατάλληλη συνοχή είναι η κομματική διείσδυση στο κράτος. Αντίθετα με αυτά τα οποία αναγράφονται στ καταστατικό του κόμματος τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μεγάλο ποσοστό απορροφήθηκαν από την κρατική μηχανή κάτι το οποίο δεν άφησε το κόμμα να αποκτήσει την οργάνωση που χρειάζεται προκειμένου να μπορέσει να γνωρίσει καλά και να δουλέψει με τις κοινωνικές τάξεις για την δημιουργία μίας σταθερής κοινωνικής βάσης. Ως αποτέλεσμα αυτής της τακτικής στην 5ετή κομματική ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΚΕ ούτε η ΚΟ διαδραμάτισαν ποτέ ουσιαστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων. Δεν υπήρξαν ποτέ ουσιαστικά κέντρα της εσωκομματικής εξουσίας, με διακριτό ρόλο και κάποια έστω συμμετοχή στη χάραξη της πολιτικής του κόμματος.

Η ελάχιστη επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες κοινωνικές τάξεις αποτυπώθηκαν στις ευρωεκλογές αλλά και στις περιφερειακές εκλογές. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει την συγκολλητική ουσία της εξουσίας, χάσει και την δυνατότητα περαιτέρω διείσδυσης στον κρατικό μηχανισμό και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν κατάφερε να χτίσει μία σταθερή εκλογική βάση, αναρωτιέμαι εάν θα γυρίσει στα ποσοστά τα οποία είχε πριν τις εκλογές του 2012.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου