Να μιλήσουμε ειλικρινά, να παλέψουμε αποφασιστικά

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-12, 21:16:13
Να μιλήσουμε ειλικρινά, να παλέψουμε αποφασιστικά

Δεν είναι αδιάφορο για την κοινωνία το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση

Σε λιγότερο από ένα μήνα καλούμαστε και πάλι στην κάλπη. Μία νέα εκλογική αναμέτρηση, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, κυρίως, όμως, με διαφορετικό διακύβευμα από εκείνο των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Μαΐου.

Αυτή τη φορά εκλέγουμε τη νέα κυβέρνηση. Εκείνη που θα έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για την επόμενη τετραετία και την ευθύνη να εφαρμόσει πολιτικές που αφορούν στο μέλλον μας και στη ζωή μας. Η επιλογή μας θα καθορίσει την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η χώρα και αν οι κυβερνητικές αποφάσεις θα αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας, τους πολλούς, ή όχι.

Στις ευρωεκλογές, ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε μία σκληρή πολιτική μάχη. Χάσαμε στην κάλπη και αυτό είναι γεγονός. Το αποτέλεσμα έχει τις αιτίες του, έχει και το σαφές μήνυμά του. Οφείλουμε να απολογηθούμε στους συμπολίτες μας, για όποια λάθη έγιναν, όποιες παραλείψεις ή αποτυχίες σημειώθηκαν.

Την τελευταία τετραετία δόθηκαν αγώνες και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση κρατώντας την κοινωνία όρθια, με μέριμνα για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, με ένα δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες ομάδες, χτίζοντας ταυτόχρονα, με δυσκολία και βήμα - βήμα, τις βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης, την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Εχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της διαδρομής. Το δυσκολότερο μέρος. Η κοινωνία δικαιολογημένα κουράστηκε από τις θυσίες που έκανε εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Για αυτό και το μήνυμα που βγήκε μέσα από τις ευρωεκλογές ήταν σαφές: Η κοινωνία περίμενε και περιμένει περισσότερα από εμάς. Οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα.

Κυρίως, οφείλουμε να πλησιάσουμε και να μιλήσουμε στους συμπολίτες μας. Εκείνους που ένιωσαν ότι οι ελπίδες τους ματαιώθηκαν. Εκείνους που στήριξαν πάνω μας τις προσδοκίες τους αλλά θεώρησαν ότι δεν τους ακούσαμε. Να εξηγήσουμε γιατί δεν καλύψαμε περισσότερες ανάγκες από εκείνες που μας επέτρεψαν οι συγκεκριμένες συνθήκες κάθε φορά. Να αναλύσουμε όσα έγιναν για να ενισχυθεί ο κόσμος της εργασίας, να στηριχθεί η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμιστικές τομές παντού.

Στην πολιτική, κυρίως όμως στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, η επιτυχία και η αποτυχία δεν μετριούνται μόνο με τις ψήφους της κάλπης. Εν προκειμένω της ευρωκάλπης. Μετριούνται ανάλογα με τα αποτελέσματα που παράγονται για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, για τους αποκλεισμένους, για όσους ωθούνται στο περιθώριο.

Οφείλουμε, ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολλών. Οσων πικράθηκαν από λάθη και συμπεριφορές. Οσων περίμεναν περισσότερα ακόμη και όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Ξεκινώντας από εκείνους που θεωρούν ότι όποιος και να είναι στην εξουσία δεν θα δουν διαφορά στη ζωή τους και για αυτό τους είναι αδιάφορη η προεκλογική αντιπαράθεση.

Εχει τεράστια σημασία για την κοινωνία ποιος θα έχει το τιμόνι της χώρας. Αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε σε κάθε λεπτομέρεια.

Υπάρχουν τα “όπλα” και τα επιχειρήματα. Είναι η κυβερνητική προσπάθεια της τετραετίας με τα δεκάδες μέτρα προστασίας της κοινωνίας, των φτωχότερων, των πιο ευάλωτων, των πιο αδικημένων από τα μνημόνια. Είναι το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, με τους 12 άξονες παρεμβάσεων για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας και της κοινωνίας. Με εξειδικευμένες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους. Με επέκταση της κοινωνικής πρόνοιας και την προστασία της μητέρας και της οικογένειας. Με ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα σέβονται το περιβάλλον και το νομοθετικό πλαίσιο. Με μία σειρά μέτρων για ένα Δημόσιο γρήγορο, αποτελεσματικό, δίκαιο, αξιοκρατικό.

Είναι, ακόμη, η δυνατότητα που μας δίνει η έξοδος από το μνημόνιο, η αποκτημένη γνώση και εμπειρία, για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις και συμπληρωματικές πολιτικές που θα αποκαταστήσουν τις όποιες αδικίες ή αστοχίες του παρελθόντος.

Πρέπει να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας ότι για το μέλλον μας δεν μπορεί να αποφασίσει ο όποιος αρνητικός συσχετισμός προέκυψε από την ευρωκάλπη, αλλά μόνο εμείς οι ίδιοι.

Γνωρίζουμε πώς ζήσαμε τα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας.

Γνωρίζουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε, τώρα που υπάρχουν άλλες συνθήκες και δυνατότητες.

Του Μάκη Γ. Μπαλλή, Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
1
=