ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χρήστος Απ. Λαδιάς

χρήστος-απ-λαδιάς-484239

Του Χρήστου Μηλίτση

Αφορμή να ασχοληθώ με το θέμα υπήρξε η παραλαβή τριών βιβλίων που μου έστειλε πρόσφατα ο σπουδαίος επιστήμονας και υπεράξιος συγγραφέας κ. Χρήστος Αποστόλου Λαδιάς, που έλκει την καταγωγή του από το Μεσενικόλα, ο οποίος κατάγεται από μεγάλη οικογένεια μία από τις καλύτερες του χωριού, έφυγε από το χωριό και εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα. Εκεί άνοιξε μια ταβέρνα και έκανε χρυσές δουλειές με τα περίφημα πολυβραβευμένα μεσενικολίτικα κρασιά. Παντρεύτηκε τη Χρυσούλα Τόπι από το Μέτσοβο και έκανε τρία αγόρια κα μια κόρη, από τα οποία μεγαλύτερος ήταν ο Χρήστος. Όταν τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές στα Τρίκαλα εγγράφηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (μάστερ) του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, πτυχιούχος των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης πτυχιούχος της Κρατικής Σχολής προσωπικού του Ο.Τ.Ε και απόφοιτος ειδικών σεμιναρίων εκπαιδευτών συνδικαλιστικών στελεχών του ιδρύματος Φρίντρικ Ρόμπερτ και της D.P.G. Υπήρξε τακτικός καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Έκτακτος καθηγητής της Σχολής Ικάρων πτυχιούχος των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έκτακτος καθηγητής των Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Λαμίας. Καθηγητής της Σχολής Επιμορφώσεως Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης. Τακτικός καθηγητής του τμήματος Λειτουργών της Σχολής Αστυφυλάκων. Υπήρξε ανώτερος υπάλληλος του ΟΤΕ με τον βαθμό του γενικού διευθυντού. Ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Βιομηχανίας Ερευνάς και Τεχνολογίας. Διορίστηκε νομάρχης Φθιώτιδας αρχικά και Κορίνθου αργότερα. Εξέδωσε τα βιβλία «Η εξέλιξη της καλλιέργειας του βάμβακος στη Θεσσαλία» και «Το θεσμικό πλαίσιο και η διαχείριση των υδατίνων πόρων» στον Νομό Κορινθίας. Δημοσίευσε αρκετά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και έκανε αρκετές ομιλίες σε διάφορα συνέδρια.

Ο αγαπητός Χρήστος με τις τεράστιες γνώσεις του, τα συγγράμματά του απέκτησε μεγάλη φήμη που ξεπέρασε τα σύνορα τις χώρας μας και εξακτινώθηκε και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Οσον αφορά στα βιβλία που μου έστειλε, το πρώτο έχει τίτλο «Λογοτεχνικά Ανάλικτα» και έχει 500 σελίδες περίπου. Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και τα έργα και συγγενικών του προσώπων που έζησαν στο Μέτσοβο. Το τρίτο βιβλίο είναι σχεδόν ολόκληρο αφιερωμένο στον αείμνηστο ήρωα, πρώτον του εξάδελφο Αριστείδη Χρ. Λαδιά που γεννήθηκε στο Μεσενικόλα το 1917. Τίτλος του είναι «Η ηρωική πορεία ενός μαχητή». Ο Αριστείδης τελείωσε το Δημοτικό και το Σχολαρχείο στο χωριό, το Γυμνάσιο Καρδίτσας και γράφηκε στη σχολή Ευελπιδων. Από τα θρανία τις σχολής βρέθηκε στο αλβανικό μέτωπο όπου πολέμησε γενναία, πληγώθηκε στο Πόγραδετς και όταν κατέρρευσε το μέτωπο ήρθε στο χωριό και εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ.

Όταν λευτερώθηκε η Καρδίτσα επικεφαλής τμήματος του εφεδρικού ΕΛΑΣ Μεσενικόλα παρέλασε στην πόλη και πέρασε αργότερα στον μόνιμο ΕΛΑΣ. Έλαβε μέρος στις μάχες στη Λάμια, στον Γράμμο και στο Βίτσι όπου και έπεσε ηρωικώς μαχόμενος στα Κουκουθούρια στις 16 του Μάρτη το 1949. Ο άξιος αγαπητός Χρήστος αναφέρεται στο κάψιμο του χωριού και στη σφαγή αρκετών κατοίκων του από τους Γερμανοιταλούς. Αναφέρεται επίσης ονομαστικώς στους αντάρτες το χωριού που σκοτώθηκαν σε διάφορες μάχες και εκφράζει το παράπονο ότι δεν υπάρχει μνημείο στο χωριό πράγμα που δεν τιμά το Μεσενικόλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου