ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αποδοχή της αναπηρίας από το άτομο και την οικογένειά του

η-αποδοχή-της-αναπηρίας-από-το-άτομο-κα-491819

Της Ελένης Δούκα,

κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ Βόλου

Σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού η αναπηρία είναι κάτι ξένο και, όταν συμβαίνει, εισβάλει στις σχέσεις των ανθρώπων, χωρίς να υπάρχει η γνώση και ο τρόπος κατάλληλης διαχείρισης και συνύπαρξης με τη νέα αυτή κατάσταση. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα εμφανίσει κάποια μορφή αναπηρίας, ολικής η μερικής, παροδικής ή μόνιμης, σε κάποια στιγμή της ζωής του.

Έως σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς αλλά δεν αρκούν. Συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια, τόσο στην πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ψυχαγωγία, στη μετακίνησή τους, όσο και στη συμμετοχή τους, στην κοινωνική ζωή σε ισότιμο επίπεδο με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας.

Τα άτομα με αναπηρία υπόκεινται σε ρατσισμό και προκαταλήψεις και πολύ συχνά παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Ένα από τα δικαιώματά τους που δεν συζητείται εκτενώς ή παραλείπεται είναι η πληροφόρηση για τη φύση της αναπηρίας και τα δικαιώματά τους. Είναι άκρως επιτακτικό να μην αποκρύπτεται η διάγνωση της κατάστασής τους από τους ειδικούς και από το οικογενειακό- συγγενικό περιβάλλον γεμίζοντάς τους με φρούδες ελπίδες, που στη συνέχεια θα φέρουν μεγάλη απογοήτευση ή άρνηση της κατάστασής τους.

Η σωστή πληροφόρηση συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην αποδοχή της κατάστασης και στη συνειδητοποίηση της μονιμότητας ή μη της αναπηρίας. Επίσης, βοηθάει στην πρόληψη της απομόνωσης, της απογοήτευσης, του θυμού και της κατάθλιψης, μετατρέποντας τις καταστάσεις αυτές σε θετική ενέργεια για προσαρμογή και αγώνα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση. Έτσι, τα άτομα με αναπηρία κατανοούν με τον καιρό ότι η απόσυρση και η άρνηση δυσκολεύει και πολλές φορές είναι επιβλαβής, για την συνέχιση της λειτουργικότητάς τους και την απόκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Βόλου προσπαθεί να ενημερώσει, να στηρίξει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να βοηθήσει όχι μόνο τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, αλλά και τις οικογένειές τους, προκειμένου, τα άτομα αυτά, να αξιοποιήσουν τις ικανότητες που διαθέτουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Το Κέντρο Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες λειτουργεί ως μονάδα ημερήσιας φροντίδας και παραμονής ατόμων με αναπηρίες Εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιεί η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Βόλου, ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, στον τομέα της πρόνοιας.

Είναι μία δομή συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 στον Άξονα Προτεραιότητας 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ» με τίτλο «ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (ΚΔΗΦ) ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου