ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τίποτα δεν αρκεί, τίποτα δεν περισσεύει

τίποτα-δεν-αρκεί-τίποτα-δεν-περισσεύε-498565

Της Αννας – Μαρίας Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη,

Δικηγόρου, Υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Βόλου με τον Απ. Παπαδούλη

Σε προηγούμενο δημοσίευμα αναφερθήκαμε στην έννοια της τοπικής υπόθεσης, η οποία αποτελεί το συνταγματικό θεμέλιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πάνω σ’ αυτό οικοδομείται από καταβολής του Ελληνικού Κράτους η αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.

Μία κατ’ αρχήν διάκριση των τοπικών υποθέσεων έγκειται στον διαχωρισμό αυτών που περικλείονται στον πυρήνα της έννοιας και αυτών που βρίσκονται στην περιφέρεια.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από άμεση αναγκαιότητα, διάρκεια και εξασφάλιση της επάρκειάς τους για πάντα. Είναι η καθαριότητα της πόλης, όλης της πόλης όχι μόνο του κέντρου, η ευταξία, η συμμόρφωση στις κανονιστικές διατάξεις, ο φωτισμός της πόλης, οι δημοτικές υποδομές σε υγεία-πρόνοια-σχολικές εγκαταστάσεις, η επάρκεια της κανονικής λειτουργίας της ύδρευσης και η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους αδύναμους όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και προς αυτούς πους στερούνται αρτιότητας σωματικής ή ψυχικής αποτελούν εκφάνσεις αυτής της κατηγορίας.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται αυτονόητα και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα κάθε συνδυασμού. Όμως αν ειδωθούν, υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέραμε, δηλ. αναγκαιότητα – διάρκεια – εξασφάλιση για πάντα, δεν είναι καθόλου αυτονόητα.

Το ότι υπάρχουν και επαρκούν σήμερα δεν σημαίνει ότι χωρίς φροντίδα και σύνεση θα υπάρχουν και αύριο.

Αυτό εξαρτάται από πλήθος παραγόντων τεχνικών κατά βάση, κυρίως όμως από σχεδιασμό που θα διέπεται από ανησυχία – εγρήγορση – φειδώ και ορθολογικότητα. Ειδικά η τελευταία είναι που λείπει από την πόλη τα τελευταία χρόνια.

Ο Απόστολος Παπαδούλης είναι αυτός που διακατέχεται από αγωνία, συναισθάνεται το μέγεθος της ευθύνης, κυρίως όμως είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει να προβάλλει το μέλλον στο παρόν και να διακρίνει τα μέτρα και το σχέδιο δράσης, τα οποία είναι αναγκαία για την προσομοίωσή τους.

Η δεύτερη κατηγορία υποθέσεων η οποία, όπως προαναφέραμε, βρίσκεται στην περιφέρεια συμπεριλαμβάνει όλους εκείνους τους σχεδιασμούς και παρεμβάσεις που άπτονται οικονομικών και κοινωνικών μεγεθών και διασταυρώνονται με την κρατική πολιτική στους τομείς αυτούς. Έτσι, οικονομική ανάπτυξη, δημόσια αγαθά, ανεργία, ποιότητα ζωής δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορη μία δημοτική αρχή ούτε να εγκαταλείπονται στην γενική πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης. Η διεκδίκηση και υλοποίηση δημόσιων έργων είναι θεμιτή, αλλά δεν επαρκεί. Η εδραίωση των υπαρχόντων αλλά κι η προσέλκυση νέων επενδύσεων πρέπει να αποτελεί κεντρικό στόχο στους τομείς αυτούς. Η οικονομική αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της πόλης και η οργάνωση και προώθηση παραγωγικών δυνατοτήτων δεν είναι ξένη ούτε μας αφήνει αδιάφορους.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να εξειδικευτούν στις παρακάτω προτεραιότητες και προτάσεις, που ο συνδυασμός μας, με βάση το πρόγραμμά του, μπορεί ρεαλιστικά να υλοποιήσει:

1. Άμεση προτεραιότητα στην διεκπεραίωση κάθε επενδυτικού σχεδιασμού, η εξέταση του οποίου ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

2. Αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών κατά 25% από τον πρώτο χρόνο και είσοδος των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και απαγορεύσεις.

3. Κανένα πάρκο αφύλακτο. Κάθε χώρος πρασίνου – αναψυχής – ανοικτός χώρος θα έχει νύχτα μέρα δημοτικό φύλακα επιφορτισμένο με την τήρηση των κανονιστικών διατάξεων και την άμεση κλήση αστυνομικών αρχών.

4. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο ανάγκη. Είναι μέτρο πολιτισμού και αλληλοσεβασμού. Δεν είναι μόνο οι δρόμοι και οι πλατείες. Τα δημοτικά κτίρια θα πάψουν να είναι πεδίο άσκησης πολυποίκιλων αυτοεκφράσεων και βέβαια βανδαλισμών.

5. Η ίδρυση ενδιάμεσης Αρχής αποτελεί από ετών προβληματισμό μου. Σήμερα από εννοιολογική και νομική επεξεργασία αποτελεί πεποίθησή μου η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης μιας ενδιάμεσης Αρχής μεταξύ πολίτη και Δήμου στο πεδίο της διοικητικής διαδικασίας.

6. Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε μεγεθύνθηκε μεταξύ άλλων αμφισβητήσεων ένα άκρως ανορθολογικό και επικίνδυνο, θα έλεγα, κίνημα κατά των εμβολιασμών. Έμπρακτα θα στηρίξω με τις υποδείξεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τους ενδεδειγμένους εμβολιασμούς με κάλυψη μέρους των εξόδων εκ μέρους του Δήμου. Πρέπει να γίνει κατανοητό με την κατάλληλη επικοινωνιακή τακτική ότι ο εμβολιασμός είναι μια απαραίτητη υποδομή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

7. Σημαντική τοπική υπόθεση η οποία κατέχει πρωτογενή παιδευτική αξία αποτελεί η πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Εδώ, δεν ομιλούμε περί αναπαραγωγής στερεοτύπων τηλεοπτικής κατά κανόνα βάσης ούτε παρωχημένες «λαϊκές βραδιές». Μπορεί να είναι χρήσιμες και παραδεδομένες στη μνήμη της λαϊκής συνείδησης αλλά δεν εννοούμε αυτό. Με τον όρο πολιτισμική ταυτότητα αναζητούμε τον τρόπο εμπέδωσης και ανάδειξης του ψυχικού δεσμού που ενώνει τους πολίτες. Η πόλη δεν γεννήθηκε χθες. Έχει ιστορικό βάθος στη διάρκεια του οποίου αναπτύχθηκαν συμπεριφορές,. Όχι απλώς περιφορές. Συν-περιριφορές. Εκδηλώσεις, δηλαδή εξωτερικεύσεις ύπαρξης, πλήρους συνειδησιακής συγκρότησης. Η συγκρότηση, στοιχεία της οποίας ενδεικτικά είναι η γλώσσα, η γνωσιακή επάρκειά της, η αντίληψη για το χώρο και χρόνο υποστασιακής αποτύπωσης και πάνω απ’ όλα ο ψυχικός δεσμός που αισθάνονται μεταξύ τους οι πολίτες, δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να αναζητείται, να αναδεικνύεται και να αποτελεί το έσχατο καταφύγιο κάθε στιγμή. Και ο Δήμος έχει ευθύνη γι αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να την αναλάβουμε.

8. Η βιομηχανική και συγκοινωνιακή υποδομή της πόλης, η γεωγραφική της θέση και η χωροταξική της διαμόρφωση αποτελούν κεφαλαιουχικό και ιστορικό αγαθό το οποίο στερούνται άλλες πόλεις της χώρας. Η αξιοποίησή του είναι επιταγή για την δημοτική αρχή. Εδώ όμως να θέσουμε τα όρια εντός των οποίων οφείλουμε να κινηθούμε. Ούτε η αναβίωση ενός βιομηχανικού παρελθόντος είναι δυνατή χωρίς άλλη προϋπόθεση, αλλά ούτε και η παράδοση κτιριακών εγκαταστάσεων σε χρηματοδοτούμενες μουσειακού τύπου αξιοποιήσεις είναι θεμιτή. Πρέπει ο σχεδιασμός να έχει προοπτική και όχι πρόσκαιρες επιδιώξεις. Η μετά λόγου γνώσεως υπομονή και επιμονή καθιστά την εργασία επωφελή. Η προσέλκυση κεφαλαίων σε συνεργασία με την εγγύηση του δήμου μπορεί να δώσει παραγωγική πνοή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και έρημες εκτάσεις. Για παράδειγμα, η επεξεργασία και τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων μπορεί και πρέπει να βρει λειτουργικό καταφύγιο στους χώρους αυτούς.

9. Κάθε πόλη, και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι ταυτισμένη με κάποια λέξη, η οποία σηματοδοτεί τη γέννησή της και ταυτόχρονα το μέλλον της. Ο Βόλος έχει το πλεονέκτημα των δύο λέξεων: Πήλιο και θάλασσα. Η μία είναι ρωμαλέα, διαρκής και ακίνητη, η άλλη πάλλεται, γοητεύει και αποτελεί την περιπέτεια. Προτεραιότητά μας είναι να προσελκύσουμε επενδυτές, ώστε το λιμάνι του Βόλου να αναδειχθεί σε αποδέκτη εμπορευματοκιβωτίων, καθώς η πόλη κατέχει εξέχουσα γεωγραφική θέση στην κεντρική Ελλάδα. Είναι υψηλής αισθητικής και οικονομικής αξίας έργο ο κατάπλους και ο ελλιμενισμός ενός μεγάλου φορτηγού πλοίου στα ντοκ.

10. Κλείνοντας αυτό το κείμενο, ως επίλογο σ΄ αυτήν την μεγάλη προεκλογική προσπάθεια αλλά και ως παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα θα ήθελα να αναφερθώ στην λέξη που διατρέχει την παράταξή μας και μας συνεπαίρνει. Είναι η πίστη. Πίστη για την προσφορά, το έργο, την ευθύνη. Διοίκηση χωρίς ευθύνη δεν υπάρχει. Αυτό είναι το πνεύμα που μας ενέπνευσε ο επικεφαλής μας και που μας διακατέχει.

Όσο με αφορά και όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει δημόσια, θα ανταποκριθώ στην επιλογή των δημοτών και στις αγωνιώδεις προσδοκίες τους, σε περίπτωση που εκφράσουν την προτίμησή τους στο πρόσωπό μου, ώστε η πόλη μας, η ευρύτερη περιφέρεια και τα διαμάντια που την περιβάλλουν και σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη, να αναδείξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα προς όφελος του βιοτικού επιπέδου των δημοτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου