Να δώσουμε φωνή στους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων

Τελευταία ενημέρωση: 2019-05-24, 15:41:40
Να δώσουμε φωνή στους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων

Του Δημήτρη Κουτσού,

υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βόλου με τον συνδυασμό «Βόλος Έξυπνη Πόλη»

και υποψήφια δήμαρχο τη Νάνσυ Καπούλα

 

Με τον Καλλικράτη ο Δήμος Βόλου επεκτάθηκε, σχεδόν διπλασιάστηκε γεωγραφικά, καθώς ξεκινά πλέον από τον Άγιο Βλάσιο και φτάνει μέχρι τις Μικροθήβες.

Δημιουργήθηκε ένας μεγάλος δήμος, που η προηγούμενη δημοτική αρχή κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά να συνενώσει βάζοντας τις βάσεις για την εξέλιξή του σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις προκλήσεις.

Την τελευταία πενταετία όμως, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να συνεχίσει την πορεία προς την κατεύθυνση αυτή ούτε να αξιοποιήσει τις δημοτικές ενότητες που συνενώθηκαν με την πόλη σε έναν ενιαίο Δήμο.

Το ζήτημα έχει διπλή όψη. Πρώτο και κυριότερο, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει έργα που θα δώσουν μια νέα πνοή σε αυτές τις περιοχές. Οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο, τις Μικροθήβες, την Αγριά, τα Άνω και Κάτω Λεχώνια, τη Δράκεια, τον Άγιο Βλάσιο, τον Άγιο Λαυρέντιο, την Πορταριά, τη Μακρινίτσα, το Κατηχώρι, το Σέσκλο, το Διμήνι διαμαρτύρονται, γιατί η καθημερινότητά τους την τελευταία πενταετία έχει υποβαθμιστεί, έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους δεν έγιναν και καμία αναπτυξιακή ώθηση ούτε δόθηκε ούτε προγραμματίστηκε.

Το δεύτερο ζήτημα είναι πως η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε να αξιοποιήσει την παραγωγική φυσιογνωμία των νέων αυτών περιοχών που εντάχθηκαν στον Δήμο Βόλου, δεν κατάφερε να ενσωματώσει στη λειτουργία του Δήμου τις κοινωνικές και δημιουργικές δράσεις των ανθρώπων και των φορέων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Οι προαναφερθείσες περιοχές χαρακτηρίζονται από δυναμική αγροτική δραστηριότητα ή/και από τουριστική κινητικότητα ή/και από τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο των υπηρεσιών. Διαθέτουν ένα πλούσιο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, ένα δυναμικό και παραγωγικό ανθρώπινο κεφάλαιο που θέλει να εξελιχθεί.

Ο Δήμος μέσα από τις δομές και τις υπηρεσίες του, μέσα από τα δίκτυα συνεργασίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει και να αναδείξει όλη αυτή την ήρεμη δύναμη που κρύβεται στις δημοτικές ενότητες, είτε παραθαλάσσιες είτε ημιορεινές και ορεινές. Αντιθέτως τις εγκατέλειψε, γιατί δε γνώριζε πώς να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις δομές.

Έτσι οι χιλιάδες κάτοικοι αυτών των περιοχών νιώθουν αποκομμένοι, απομονωμένοι, περιθωριοποιημένοι. Αισθάνονται ότι δεν είναι ισότιμα μέλη σε ένα μεγάλο Δήμο από τον οποίο μπορούν να βγουν ωφελημένοι.

Μόνον ο συνδυασμός «Βόλος Έξυπνη Πόλη» με υποψήφια δήμαρχο Βόλου τη Νάνσυ Καπούλα έχει το πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των δημοτικών ενοτήτων, την υλοποίηση έργων και δράσεων, την ανάδειξη του παραγωγικού τους δυναμικού και την ένταξή τους σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του Δήμου Βόλου.

Μόνον ο συνδυασμός «Βόλος Έξυπνη Πόλη» μπορεί να δώσει φωνή, προοπτική και δύναμη στους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων σε ένα Δήμο Βόλου που θα είναι πραγματικά ενιαίος.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=