ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εκ δεξιών και εξ ευωνύμων ψηφίζουν Αχιλλέα Μπέο

εκ-δεξιών-και-εξ-ευωνύμων-ψηφίζουν-αχι-498621

Του Γιώργου Μουλά,

προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου

Ενας από τους πρώτους διαχωρισμούς στους ανθρώπους αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, στους εκ δεξιών και εξ ευωνύμων, με αλληγορική βέβαια σημασία. Το ίδιο σήμερα υφίστανται διαχωρισμοί σε δεξιούς και αριστερούς ή σε φιλελεύθερους, σοσιαλιστές και άλλους ή ακόμη πιο συγκεκριμένα και περιχαρακωμένα σε οπαδούς του τάδε ή του δείνα κόμματος. Τα κόμματα ως μηχανισμοί εξουσίας επιδιώκουν να ελέγχουν όλους τους θεσμούς, θεωρώντας τους σαν εργαλεία στην άσκηση της εξουσίας. Πέραν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρεμβαίνουν παντού, από την επιλογή διοικητικών συμβουλίων σε φορείς του δημοσίου, την επιλογή διευθυντών στο δημόσιο, πανεπιστημιακών, σε συλλόγους, μέχρι και στην εκλογή αρχιεπισκόπων. Βεβαίως, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητούν την πειθήνια υποταγή των πολιτών και με τον τρόπο αυτό τον απόλυτο έλεγχό της.

Ο χαρακτήρας της πολιτικής σύγκρουσης στις δημοτικές εκλογές έχει περιοριστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στις μικρές κοινωνίες η επιρροή των κομμάτων έχει συρρικνωθεί, αν δούμε την αναντιστοιχία που υπάρχει στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών με αυτά των εθνικών. Αυτό συμβαίνει, διότι η ψήφος στις δημοτικές εκλογές είναι πιο χαλαρή, με τους πολίτες να εκτιμούν άλλους παράγοντες, όπως το έργο των δημοτικών αρχών και την κοινωνική αποδοχή των υποψηφίων. Με αυτή την άμβλυνση των πολιτικών διαφορών οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες ανεπηρέαστοι από τα κόμματα, τα οποία από την άλλη όμως πλευρά διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υπερασπιζόμενα δήθεν την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ποιος τα πιστεύει. Βάζοντας νερό στο κρασί τους, δεν τολμούν στους μικρούς Δήμους να παρέμβουν, με μικρές εξαιρέσεις, διότι εκεί τρώνε κυριολεκτικά τα μούτρα τους. Στους μεγάλους Δήμους, που η συγκρότηση ενός πλήρους ψηφοδελτίου είναι δύσκολη υπόθεση, αναλαμβάνουν ρόλους κατεβάζοντας τους εκλεκτούς τους, όπως έγινε και στον Βόλο με τους τέσσερεις από τους πέντε συνδυασμούς για τις δημοτικές εκλογές.

Ακούγαμε κατά το παρελθόν σε κάποιους Δήμους, που σαφώς υπερτερούσαν ένα κόμμα ή μια συμμαχία κομμάτων, οι υπέρτεροι να λένε στους αντιπάλους τους, ότι εδώ και γάιδαρο να κατεβάσομε θα τον βγάλομε δήμαρχο! Πραγματικά, πολλές φορές αρκετά ανθρώπινα γαϊδούρια εκλέχθηκαν δήμαρχοι σε διάφορες περιοχές, μόνο και μόνο διότι είχαν τη στήριξη των κομμάτων και των ημετέρων τους.

Οι λεγόμενοι κομματικοί, από όλο το πολιτικό φάσμα, είναι γεγονός ότι έχουν καταντήσει δυνάστες σε αυτόν τον τόπο. Η άσκηση της εξουσίας στους κομματικούς τους χώρους, που επεκτείνεται και εκτός αυτών, έχει προσλάβει τη μορφή επιβολής στον λαό. Ολοι αυτοί οι τύποι, που δρουν σαν οι ελέω Θεού άρχοντες, βλέπουν τον λαό σαν ιδιοκτησία τους και τους εαυτούς τους σαν τους απόλυτους εξουσιαστές. Στον Βόλο όμως την πάτησαν το 2014 και από ό,τι διαφαίνεται θα την ξαναπατήσουν πανηγυρικά και την ερχομένη Κυριακή.

Το τι συμβαίνει όμως σήμερα στον Βόλο και πώς διαμορφώνεται το τοπίο σχετικά με τον Δήμο Βόλο το ζούμε όλοι μας καθημερινά. Η κρυφή αγανάκτηση που αισθανόμασταν τόσα χρόνια για αυτούς, που περάσαν με τον γνωστό βίο και την πολιτεία τους, εξωτερικεύεται με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Απλοί άνθρωποι σε κάθε γειτονιά δεν διστάζουν να διαολοστέλνουν όλους τους προηγούμενους δημοτικούς άρχοντες, που με τα τερτίπια τους και την ανικανότητά τους κράτησαν τον Βόλο καθηλωμένο στη μετριότητα. Αρκεί, βέβαια, αυτοί να περνούσαν καλά. Βλέποντας σήμερα τη θεαματική μεταβολή στα δημοτικά δρώμενα, όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης διαπνέονται από έναν αέρα αισιοδοξίας. Ολοι ανεξαιρέτως, ψηφίσουν δεν ψηφίσουν την παράταξη της Δημοτικής Αρχής Αχιλλέα Μπέου, συμφωνούν ότι η πόλη άλλαξε προς το καλύτερο. Ο Βόλος απέκτησε ένα «brand name» στην εγχώρια τουριστική αγορά. Ενα επίτευγμα, που αποκτήθηκε με πολύ κόπο από τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, που είχαν όραμα για αυτή την πόλη.

Από τη Μεταπολίτευση και μετά η σημερινή Δημοτική Αρχή Αχιλλέα Μπέου είναι η καλύτερη Δημοτική Αρχή με κύριο χαρακτηριστικό ότι δεν στηρίζεται στα κόμματα, αλλά απευθείας στον λαό. Θα πειθαρχήσουν οι ψηφοφόροι στις στηρίξεις και τα χρίσματα των κομμάτων ή θα δούμε την Κυριακή των εκλογών μεγάλες αποκλίσεις από τα ποσοστά των κομμάτων για το Ευρωκοινοβούλιο με τα ποσοστά των συνδυασμών για τον Δήμο Βόλου; Εκτίμησή μου είναι ότι οι Βολιώτες θα ψηφίσουν διαφορετικά, όπως το 2014, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά για τον Αχιλλέα Μπέο, δίνοντάς του αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Ο κομματισμός, που πνίγει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα. Θα ήταν δείγμα ελπίδας αν τα κόμματα αναγνώριζαν το έργο της Δημοτικής Αρχής Βόλου έστω και εμμέσως. Δεν πειράζει όμως, οι πολίτες θα κάνουν αυτό εκτιμώντας την επιτυχημένη θητεία της.

Ο δήμαρχος και όλα τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής ήταν πάντα δίπλα στους πολίτες, ασκώντας διοίκηση προς το συμφέρον του Βόλου. Ορισμένα τοπικά μιντιακά – πολιτικά μέσα εξακολουθούν έναν λυσσαλέο πόλεμο, επιβεβαιώνοντας την πολιτικοοικονομική διαπλοκή, που υπάρχει. Ο λαός όλους αυτούς τους έχει απαξιώσει. Τους θεωρεί κύριους υπεύθυνους για τις περιπέτειες, στις οποίες έχει οδηγηθεί η χώρα μας. Ο τόπος χρειάζεται διαφορετικούς ανθρώπους, με άλλες νοοτροπίες, που θα τον πάνε μπροστά. Οι αρρωστημένες παλαιοκομματικές τακτικές ανήκουν στο παρελθόν. Η πόλη πάει μπροστά και θα ανεβεί ακόμα ψηλότερα. Οι πολίτες βλέπουν τη διαφορά και αποφασίζουν. Γυρίζουν την πλάτη στη μιζέρια του παρελθόντος και τόσο «εκ δεξιών, όσο και εξ ευωνύμων» επιλέγουν τον Αχιλλέα Μπέο και τον συνδυασμό του για άλλη μία φορά πανηγυρικά, για να οδηγήσει τον Βόλο εκεί που του αξίζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου