ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η πόλη να αλλάξει ήθος και να αποκτήσει ουσία

η-πόλη-να-αλλάξει-ήθος-και-να-αποκτήσει-501412

Της Αννας – Μαρίας Παπαδημητρίου – Κλειδωνάρη, δικηγόρου, υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Βόλου με τον Απ. Παπαδούλη

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν οι δημότες της πόλης προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να επιλέξουν την δημοτική αρχή η οποία θα αναλάβει τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων για την επόμενη πενταετία.

Σκόπιμα παρακάμπτω τις φορτισμένες αρνητικά έννοιες όπως προεκλογική περίοδος, αγώνας, μάχη, νίκη γιατί πιστεύω ότι εκτός του ότι αποτελούν λόγια χωρίς περιεχόμενο, τα οποία καλύπτουν έλλειψη επιχειρημάτων, δεν ανταποκρίνονται στην ουσία της κρίσης, την οποία καλούνται να εκφέρουν οι πολίτες. Πεποίθησή μου είναι ότι η εχθροπάθεια, ο καταγγελτικός λόγος, οι ατελέσφορες δικαστικές διαμάχες και ο ανέξοδος παλικαρισμός δεν συνιστούν ούτε πρόγραμμα ούτε ιδέες. Η πόλη δεν διοικείται μέσω δικαστικών αποφάσεων ούτε κινητοποιήσεων κατευθυνόμενων και μη.

Όλα όσα παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα η αντιπαράθεση μεταξύ της απελθούσης δημοτικής αρχής και της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, μου θύμισαν τις χειρότερες στιγμές γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών μου χρόνων.
Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να καταστεί ουσία και μέτρο των αποφάσεων. Μόνο ό,τι προτάθηκε – συζητήθηκε – εξετάσθηκε ενδελεχώς, με βάση επιχειρήματα, μπορεί να αποτελέσει περιεχόμενο μιας απόφασης η οποία θα είναι επαρκώς αιτιολογημένη. Εδώ όμως ανακύπτει το ζήτημα της ποιότητας του διαλόγου. Δεν αρκεί το αυτονόητο. Η έλλειψη, δηλ. ύβρεων – χλευασμών – αλαζονείας ή καταχρηστική εκμετάλλευση μιας συγκυριακής πλειοψηφίας ή και το αντίθετο: η παρακώλυση μέσω μιας οχλοειδούς μειοψηφίας. Χρειάζεται κατ’ αρχήν ένα ελάχιστο υπόβαθρο άμεσης ή και έμμεσης γνώσης του εκάστοτε αντικειμένου. Η άγνοια ισοδυναμεί με κώφωση. Δεύτερον, καλή προαίρεση. Κανείς δεν εκπροσωπεί κάτι το αξιακά υπερκείμενο. Όλοι εκπροσωπούμε τους πολίτες ασχέτως της παρατάξεως με την οποία αναδειχθήκαμε.

Ο ιστορικός νομοθέτης εμπέδωσε το αυτοδιοίκητο των κοινοτήτων και των δήμων, όπως μετονομάσθηκαν, πιστεύοντας ότι η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων πρέπει να διενεργείται στα χωρικά πλαίσια εντός των οποίων κατοικούν οι πολίτες στους οποίους αυτές αφορούν. Όσο πιο κοντά λαμβάνεται η απόφαση τόσο ορθότερη θα είναι. Ή για να το πούμε διαφορετικά από όλες τις προτεινόμενες για τη λύση ενός προβλήματος προτάσεις ορθότερη είναι η εγγύτερα λαμβανομένη.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εγκαθύδρισε η κυβέρνηση αναφορικά με την ανάδειξη, συγκρότηση και λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων και ασχέτως των πολιτικών της επιδιώξεων, δεν αναιρεί την ουσία της αυτοδιοίκησης. Η έννοια τοπική υπόθεση αποτελεί και θα αποτελεί τον πυρήνα της.

Πιστεύοντας αταλάντευτα στις αρχές του δημόσιου διαλόγου, του σεβασμού της αντίθετης άποψης, αλλά και κυρίως στην ανάδειξη των δημοτών ως μοχλών και διαμορφωτών της συλλογικής συνείδησης για την προκοπή της πόλης, αποφάσισα να συμπορευτώ με το ψηφοδέλτιο του Απόστολου Παπαδούλη γιατί πιστεύω στον άνθρωπο, στην κατάρτισή του, στον άδολο και συγκροτημένο χαρακτήρα του. Ο Απόστολος Παπαδούλης είναι ένας από μας. Θήτευσε στις τοπικές υποθέσεις και η μαθητεία του βαθμολογήθηκε με άριστα. Γνωρίζει τη σύνθεση και το εύρος των προβλημάτων, την τεχνική τους διάσταση, κυρίως όμως γνωρίζει τις ανεπάρκειες της κεντρικής διοίκησης και το από πού και πώς θα αναζητηθούν οι ικανοί πόροι υλοποίησης των σχεδιασμών μας.

Όσον με αφορά, καταθέτω με επίγνωση και αίσθημα ευθύνης την κοινωνική μου εμπειρία και την 28ετή δικηγορική μου παρουσία στην κρίση σας και ζητώ την προτίμησή σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου