ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Διδάγματα εκκλησιαστικής ζωής από τον π. Θεόδωρο Μπατάκα ~ «Η διέξοδος από το πέλαγος των αμαρτιών μου»

διδάγματα-εκκλησιαστικής-ζωής-από-το-505137

Του Τάκη Παντελόπουλου

Ι δέες και παραινέσεις, που είναι καρπός εμπειρίας πνευματικών δημιουργών και λειτουργών της Εκκλησίας, μεταλλάσσονται σε πρακτικά διδάγματα και πολύτιμα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να διαμορφώσουν τη δική τους πορεία στον πνευματικό και κοινωνικό αγώνα της ζωής τους.

Ο π. Θεόδωρος Μπατάκας μάς παρέχει αυτά τα εργαλεία. Αξιοποιεί τον χρόνο του και αποκαλύπτεται κάθε τόσο μέσα από τα σημαντικά διακονήματα και την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτιστική κίνηση της πόλης. Φοβούμαι πως θα προσκρούσω στην ταπεινότητά του, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και την πρόκληση της πολυσήμαντης δράσης, που στοχοποιεί την προσωπικότητά του. Πρωτοπρεσβύτερος εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και πνευματικός της ενορίας. Πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων ο «Εσταυρωμένος». Στέλεχος του φορέα «Αλληλεγγύη» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και πολυγραφότατος συγγραφέας, έχει εκδώσει 10 βιβλία πνευματικού, εκκλησιαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και παραμύθια για παιδιά.

Μια πολύπτυχη πορεία, που κέρδισε την καθολική αναγνώριση ανθρώπων του πνεύματος, πιστούς αδελφούς συμπολίτες μας. Τον επαινετικό λόγο και την απόδοση ευσήμων τα δικαιούται αξιολογικά, θεωρώ όμως πως δεν καλύπτουν απόλυτα το μέγεθος και το πνευματικό κύρος της προσφοράς του.

Με τίτλο «Η διέξοδος από το πέλαγος των αμαρτιών μου» κυκλοφόρησε το 11ο βιβλίο του. Εκδοση του «Εσταυρωμένου» με τη φιλολογική επιμέλεια της φιλολόγου Κερασίας Παπαγεωργίου -Γκαβανούδη και εκτύπωση και βιβλιοδεσία από τις γραφικές τέχνες «Μέλισσα» Ασπροβάλτας Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο μάς υποδέχεται με μια έγχρωμη εικόνα στο εξώφυλλο, με όλα τα στοιχεία της φύσης, που ως εικαστικός τέχνης ο ίδιος επέλεξε να αποτυπώσει την επιρροή του φυσικού περιβάλλοντος, δημιούργημα του Θεού, στην πνευματική ζωή των πιστών.

Στις 136 σελίδες του βιβλίου συναντάμε κεφάλαια πολλών νοηματικών ενοτήτων εκκλησιαστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα 25 αυτόνομα κεφάλαια του βιβλίου με ευρηματικούς τίτλους και πλούσιο πνευματικό περιεχόμενο, απαύγασμα πολύχρονης εμπειρίας, κατανέμονται σε δύο κύρια μέρη, εστιάζοντας το νόημά τους σε δύο πυλώνες της εκκλησιαστικής ζωής, μετάνοια και εξομολόγηση.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην αγιασμένη περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής, που οι πιστοί κινητοποιώντας τους πνευματικούς μηχανισμούς της Εκκλησίας αναζητούν τη δική τους διέξοδο από «το πέλαγος των αμαρτιών» τους. Οι εννοιολογικές παράμετροι τεκμηριώνονται τόσο στις βιωματικές εμπειρίες του συγγραφέα, όσο και στον θεολογικό λόγο Αγίων και στις γραφές του Ευαγγελίου. Λόγος λιτός, απλός, κατανοητός, πολυεπίπεδος, που στοχεύει στην ουσία, αποφεύγοντας τα πλουμιστά στολίδια της λογοτεχνικής γραφής, με τους τρανταχτούς επιθετικούς προσδιορισμούς και τα υπερβατικά θεολογήματα, που η κατάχρηση στον εκκλησιαστικό λόγο δημιουργεί σύγχυση στον απλό αναγνώστη και αλλοιώνει το πνεύμα και το ύφος των πνευματικών κειμένων.

Η διατύπωση μεθοδεύεται επαγωγικά και βιωματικά και αναλύει τρόπους προσέγγισης της μετάνοιας και της εξομολόγησης. Στις σελίδες του συναντά ο αναγνώστης και μια άλλη αξία που έφερε ο Χριστιανισμός, την αγάπη, με το συναισθηματικό βάρος και το πνευματικό κύρος που την ακολουθεί και προϋποθέτει την κάθοδο της αγαπητικής σχέσης από τον νου στην καρδιά. Επενδύει τα κείμενα με τον πλούσιο ιδιωματικό λόγο της Εκκλησίας και την εν γένει εκκλησιαστική ζωή, όπως οι φράσεις «Μια επώδυνη διακονία», «Τη φιλανθρωπία ως ιδιότητα του Χριστιανισμού», «Την εξομολόγηση στην πρώτη Εκκλησία», «Τον πνευματικό αγώνα του πιστού» κ.ά. Η κάθε ενότητα είναι μέρος των προσωπικών βιωμάτων του π. Θεοδώρου, που χαράσσει τον δρόμο που θα πορευτούμε, στην προσπάθεια της λύτρωσης, για να συναντήσουμε στο μέσον της διαδρομής τον Θεό. Στο κεφάλαιο «Απαντήσεις» εύστοχα απαντά σε 25 ερωτήσεις απλών ανθρώπων, που διατυπώνουν απορίες και προβληματισμό. Ο κάθε αναγνώστης συναντά κάποια απάντηση στον δικό του προβληματισμό, γι’ αυτό και η χρηστική αξία του κεφαλαίου είναι μεγάλη. Την ίδια αξία έχουν και οι τέσσερις επιστολές Αγίων, όπως και όλες οι σκέψεις του είναι τα ζεστά πνευματικά κύματα, που φέρνουν ηρεμία και γαλήνη στη φουρτουνιασμένη ζωή μας.

Με τη φωτογραφία του απλού χώρου εξομολόγησης στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου στο οπισθόφυλλο μας αποχαιρετά ο π. Θεόδωρος και έμμεσα μας προσκαλεί να το επισκεφθούμε για να έχουμε μαζί του μια γόνιμη εξομολογητική συζήτηση. Τον συγχαίρουμε καρδιακά και τον ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες διδαχές που συχνά μας προσφέρει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου