ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές

οι-ενεργοί-και-ευαισθητοποιημένοι-πο-505463

Της Νατάσας Μορφογιάννη, π. αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης,Υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Βόλου με τον Αχιλλέα Μπέο

Οι έννοιες αλληλεγγύη και εθελοντισμός αφορούν στην εκδήλωση μιας κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό. Με βάση την παραπάνω λογική και τη συνδρομή δεκάδων πολιτών, εθελοντικών οργανώσεων και επαγγελματιών της πόλης του Βόλου κατά την περίοδο πως διετέλεσα Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και εν συνεχεία Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιουργήσαμε ένα άτυπο δίκτυο εθελοντικής προσφοράς.

Πρόθυμοι πολίτες και επαγγελματίες, άνθρωποι με ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο θέλησαν να ενισχύσουν μια προσπάθεια που είχα τη χαρά να συντονίσω με μόνο σκοπό την ενίσχυση και ανακούφιση συνανθρώπων μας σε καίρια και μείζονα προβλήματα στα οποία αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Ο εθελοντισμός δεν είναι ωφέλιμος μόνο για τους λαμβάνοντες βοήθεια. Αποτελεί και για τον ίδιο τον εθελοντή μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, να συνεργαστεί με ανθρώπους και να βιώσει αξίες όπως η συνεργασία, η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η προσφορά και η αλληλεγγύη.

Ο εθελοντισμός στηρίζεται στην ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, στις καλές μας προθέσεις, στη συνέπεια και στο σεβασμό. Οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα και τους οποίους εκ βαθέων θέλω να ευχαριστήσω, μάθαμε να είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αξιοποιούμε την εμπειρία που αποκτούμε, να αναγνωρίζουμε όσα καταφέρνουμε αλλά και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας…

Σαφώς ο εθελοντισμός δεν έρχεται να επιλύσει τα πολυσύνθετα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Για τους πολίτες όμως είναι ένας ενεργός τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες. Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές αλλαγές γύρω μας και εγώ θα είμαι εκεί στο πλευρό αυτών των ανθρώπων ως δημοτική σύμβουλος, ως εκπαιδευτικός αλλά κυρίως ως άνθρωπος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου