ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στόχος η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων

στόχος-η-αναβάθμιση-του-ρόλου-των-τοπι-505532

Της Εύας Χαραλαμπίδου – Μαλακασιώτη, Φιλόλογου – Αρχαιολόγου, Υποψήφιας στο Τοπικό Συμβούλιο Βόλου «Βόλος, Εξυπνη Πόλη» με τη Νάνσυ Καπούλα

«Τι είναι το τοπικό συμβούλιο;», «Πώς ψηφίζουμε στο κεντρικό;», «Πόσους σταυρούς βάζουμε;» είναι ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε ως υποψήφιοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Πράγματι, αρκετοί συνδημότες μας βρίσκονται σε σύγχυση. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με το σύστημα της απλής αναλογικής αναδιαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουμε και ο πολίτης δικαίως έχει σχηματίσει μια συγκεχυμένη εικόνα.

Την 26η Μαΐου οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα επεξηγούν στα εκλογικά κέντρα τον τρόπο σταυροδοσίας για τις ευρωβουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ειδικά για τις δημοτικές εκλογές υπάρχουν δύο κατηγορίες συμβουλίων: το «κεντρικό-δημοτικό» και τα «τοπικά συμβούλια» των δημοτικών ενοτήτων. Στο διευρυμένο Δήμο Βόλου το σύνολο των πολιτών εκλέγει τους δημοτικούς συμβούλους που θα συγκροτήσουν την επόμενη Δημοτική Αρχή. Παράλληλα η εκάστοτε δημοτική ενότητα εκλέγει το δικό της τοπικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, οι δημότες Αγριάς εκλέγουν το Τοπικό Συμβούλιο Αγριάς, οι δημότες Ν. Αγχιάλου το δικό τους κτλ. Παρομοίως συμβαίνει και στην περίπτωση του Βόλου. Οι δημότες του Βόλου καλούνται να εκλέξουν τους συμβούλους για τη συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου.

Τα τοπικά συμβούλια δραστηριοποιούνται στην εκάστοτε δημοτική ενότητα και λειτουργούν υποστηρικτικά προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες και τη Δημοτική Αρχή. Με άλλα λόγια είναι οι αμεσότεροι αποδέκτες των ζητημάτων που υφίστανται, διαμορφώνονται ή προκύπτουν εκτάκτως στις δημοτικές ενότητες και οι προωθητές τους στο κέντρο λήψης αποφάσεων.

Η αγαστή συνεργασία ανάμεσα στα τοπικά συμβούλια και το κεντρικό-δημοτικό είναι καίρια για την προώθηση της αποδοτικότερης λειτουργίας του μηχανισμού διακυβέρνησης στον διευρυμένο Δήμο. Στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Βόλος. Έξυπνη Πόλη», με επικεφαλής την Υπ. δήμαρχο Νάνσυ Καπούλα, προβλέπεται η αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα στα ζητήματα της καθημερινότητας των κατοίκων. Στόχος είναι η μέριμνα για το σύνολο των δημοτών του διευρυμένου Δήμου Βόλου και η ενίσχυση της ποιότητας ζωής τους σε όλα τα επίπεδα.

Η προσωπική απόφαση για συμμετοχή στη διεκδίκηση του αξιώματος του τοπικού συμβούλου προέκυψε από τη γενικότερη αίσθηση εγκατάλειψης που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια στις γειτονιές του Βόλου. Αφαίρεση παιδικών χαρών χωρίς άμεση αντικατάστασή τους, πάρκα χωρίς παγκάκια, απουσία ηλεκτροφωτισμού από κεντρικά σημεία στις γειτονιές, πινακίδες κυκλοφορίας κρυμμένες πίσω από φυτά, απουσία μέριμνας ασφαλτόστρωσης στις συνοικίες, μη προσβάσιμα πεζοδρόμια είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά για τα οποία δεν φρόντισε η παρούσα Δημοτική Αρχή. Στόχος της επόμενης μέρας είναι η επανεκκίνηση της οργανωμένης και αποδοτικής λειτουργίας του Τοπικού Συμβουλίου Βόλου, ώστε να συνδράμει στην επαναφορά της κανονικότητας στην πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου