ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στις 26 Μάη μιλάει ο λαός

στις-26-μάη-μιλάει-ο-λαός-505771

Του Ακη Καλαμαρά, μέλους Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βορειοανατολικού Βόλου [email protected]

Το Σεπτέμβρη του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε για δεύτερη φορά τις εθνικές εκλογές και αφού είχε υποχρεωθεί σε συμβιβασμό, ώστε να υλοποιήσει το 3ο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, πολλοί προεξοφλούσαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την επάνοδο του παλιού κατεστημένου στην εξουσία. Οι προσδοκίες του χρεοκοπημένου πολιτικού προσωπικού διαψεύστηκαν επανειλημμένως και ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, θα διεκδικήσει ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αν και η εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου αφορά το μέλλον της ΕΕ, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως οι ευρωεκλογές έχουν λάβει και χαρακτήρα άτυπου «δημοψηφίσματος» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Συζητώντας καθημερινά με τους συμπολίτες μας, σχετικά με ποια κριτήρια θεωρούν σημαντικότερα ώστε να κάνουν την τελική πολιτική τους επιλογή, τα ζητήματα της οικονομίας αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους. Στον εν λόγω τομέα, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, λησμονώντας πως οι δικές της νεοφιλελεύθερες εμμονές, βάθυναν ακόμη περισσότερο την κρίση, αντί να δώσουν λύση από το 2010 και μετά.

Η μείωση της ανεργίας κατά 9% και η δημιουργία 380.000 νέων θέσεων εργασίας, τα 24 δις € αποθεματικό του ελληνικού κράτους ενώ στις αρχές του 2015 παρουσίαζε ταμειακό έλλειμμα 425 εκατομμύρια, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας –σύμφωνα με έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας- συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, αποτελούν ορισμένα στοιχεία που καταρρίπτουν ακόμη μία “fake” επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του.

Πέρα από τη κοινωνική διάσταση των θετικών επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας, κάτι που άλλωστε είναι και το κυρίαρχο, αν θέλουμε να μιλάμε για την δίκαιη ανάπτυξη των πολλών και όχι για την ευημερία των ελίτ εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, αξίζει να αναδεικνύουμε και τις επιμέρους πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ανάπτυξης.

Η σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα πενταετή Εθνικά Προγράμματα Ανάπτυξης, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τα επιχειρηματικά πάρκα και η υπηρεσία μας στάσης για τη σύσταση επιχείρησης αποτελούν πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα να καταφέρνει να διατηρεί τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Και επειδή το μείζων, στη σύγχρονη πραγματικότητα είναι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν ακολούθησε τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πρακτικές του χθες. Αντιθέτως, υλοποίησε και προχωρά στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών και δράσεων με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, δίνοντας έμφαση στον συμπεριληπτικό χαρακτήρα της ανάπτυξης και προωθώντας συνεργασίες και διασυνδέσεις μεταξύ χωρών, κράτους και ιδιωτικού τομέα, υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, κλάδων, επιχειρήσεων και τοπικών φορέων.

Εδραιώνει θεσμούς ανοιχτού διαλόγου και από κοινού σχεδιασμού πολιτικών, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα και μετά από πολλά χρόνια ξανασυνδέει την Ελλάδα με τον διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.

Η μέχρι στιγμής υλοποιημένη οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται και σε πλήρη συμφωνία με την στρατηγική που έχει συναποφασίσει και συνδιαμορφώσει η συμμαχία Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστών για την επόμενη μέρα της ΕΕ. Το Νέο Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης που θα αντικαταστήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ενίσχυσης της βιομηχανίας, που θα βασίζεται στην κυκλική οικονομία και θα παρέχει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και η θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του «ξεπλύματος» χρήματος είναι η απάντηση απέναντι στις επιδιώξεις του κ. Βέμπερ και των «ντόπιων υπηρετών» του για μια τεχνοκρατική Ευρώπη φρούριο και φυλακή των λαών.

Ο ελληνικός λαός ενώνει τις δυνάμεις του και με την ψήφο του δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα διλήμματα. Με την Ευρώπη των λαών ή με την ΕΕ των κλειστών συνόρων και των τεχνοκρατών; Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις της προόδου ή με τον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό; Με τον Α. Τσίπρα ή με την χρεοκοπημένη Ελλάδα; Στις 26 Μάη τα μηνύματα δεν θα δοθούν από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά από τη ελληνική κοινωνία στην κάλπη των Ευρωεκλογών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου