ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στόχος της Μαγνησίας ο τουρισμός

στόχος-της-μαγνησίας-ο-τουρισμός-512682

Της Ελένης Γιαννούκου,

επιχειρηματία και υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

με τον συνδυασμό του Αχ. Μπέου «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική»

Οι επαγγελματίες του τουρισμού της χερσαίας και της νησιωτικής Μαγνησίας μεταφέρουν την πιο θετική εικόνα, τονίζοντας πως η κατακόρυφη αύξηση και ανανέωση της τουριστικής κίνησης την τελευταία τετραετία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Η σημερινή Δημοτική Αρχή πέτυχε με οργάνωση, προγραμματισμό και εντυπωσιακά έργα να προσελκύσει έναν μεγάλο όγκο επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Βόλος και το Πήλιο κατάφεραν να εισχωρήσουν στον χάρτη των κορυφαίων προορισμών όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και την ενδιάμεση περίοδο. Οι επιχειρηματίες – μέσα στην τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία- βλέπουν αύξηση του τζίρου τους από τουρίστες, που επισκέπτονται την πόλη, παρακινημένοι από τις εντυπωσιακές διοργανώσεις, τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα καθώς και τους μεγάλους αθλητικούς αγώνες που υλοποιούνται από τον Δήμο Βόλου.

Συνομιλώντας προσωπικά με επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, της εστίασης, του εμπορίου και των ταξιδιωτικών πρακτορείων εισπράττω την μεγάλη ικανοποίησή τους, με τους περισσότερους να τονίζουν πως τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούν θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης στη Μαγνησία. Οι ξενοδόχοι μιλούν για 100% πληρότητα, ενώ οι επιχειρηματίες της εστίασης και του εμπορίου δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, την οποία παρατηρούν πλέον σταθερά όλο τον χρόνο.

Αποδεικνύεται λοιπόν πως το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας κατάφερε τηντελευταία πενταετία να αναβαθμιστεί και να μετεξελιχθεί σε ένα μοναδικό brand! Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς προσπαθειών που ανέλαβε ο Δήμος Βόλου με επικεφαλής τον Αχιλλέα Μπέο και η Αντιδημαρχία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Βόλου, δηλώνοντας δυναμικό παρόν και προωθώντας το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εκθέσεις.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη πολλές ευκαιρίες ανάδειξης και διεύρυνσης του τουριστικού προϊόντος της Μαγνησίας, για παράδειγμα μέσω της προώθησης δραστηριοτήτων και προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού. Σε έναν τόπο, όπου το μοντέλο «φυσική ομορφιά και θάλασσα», αποτελεί τη μεγάλη δύναμη πυρός του τουρισμού, το συγκριτικό πλεονέκτημα του για το μέλλον είναι η προβολή και ανάπτυξη των μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι :

Οικοτουρισμός:σε περιοχές με γεωλογικό ενδιαφέρον, όπως βουνά, σπηλιές, δάση με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Ιαματικός τουρισμός: συνδέεται με επισκέψεις σε τουριστικούς χώρους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών (π.χ. τη θεραπεία άγχους,την ψυχοθεραπεία,τη φυσιοθεραπεία, τη χαλάρωση, τη διατροφή, την ομορφιά, κ.λπ.), καθώς και για ξεκούραση και αναζωογόνηση του σώματος και της ψυχής.

Αγροτουρισμός: αναπτύσσεται σε αγροτικές περιοχές και σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες της περιοχής.

Θρησκευτικός τουρισμός: συνδέεται με την επίσκεψη στα μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.

Συνεδριακός τουρισμός: άμεσα συνδεδεμένος με την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις.

Πολιτιστικός τουρισμός: ιδανική μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών, να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε σεμινάρια και εργαστήρια, καθώς και γνώση της παραδοσιακής τέχνης – βυζαντινή ζωγραφική, φωτογραφία, κεραμική, γλυπτά, τοιχογραφίες, μουσικά όργανα κ.λπ.

Εκπαιδευτικός τουρισμός: απευθύνεται κυρίως στους νέους. Βασικός σκοπός είναι εκμάθηση (επαγγελματική κατάρτιση του ταξιδιώτη,απόκτηση ειδικών γνώσεων, απόκτηση νέων εμπειριών).

Υπάρχει πληθώρα ευκαιριών τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης που μπορούμε να δημιουργήσουμε μαζί, δημότες, Περιφέρεια, Φορείς, Σύλλογοι και Δήμοι του νομού Μαγνησίας, αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά, συνεργασία και σύμπνοια. Γιατί, εάν δεν αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που μας προσφέρει ο ευλογημένος τόπος της Μαγνησίας, τότε μοιραία θα μας προλάβουν άλλοι. Γι’ αυτό στόχος μας παραμένει δυναμικά να είναι ο τουρισμός!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου